Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Gyümölcsök cukortartalma nem...

Gyümölcsök cukortartalma nem túl magas?

Figyelt kérdés

Szeretnék egészségesen élni, épp most csinálok életmódváltást. A napi rutinom része lett, hogy pl az uzsonna az egy marék olajos mag + egy alma, illetve naponta eszek pl zabkását, amibe egy banánt szoktam rakni.

Ezzel a két gyümölccsel máris kimaxoltam azt a cukormennyiséget, amit nem ajánlott átlépni egy nap egy férfinak. És akkor még ott van a zöldségek cukortartalma, a bogyós gyümölcsök (amit szintén rakok a zabba, stb).

A gyümölcsök cukortartalmát ugyanúgy bele kell számolni ebbe az iránymutatásba? Mert az akkor nagyon szerény gyümölcsfogyasztást eredményezne..

2024. jan. 11. 16:52
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Nem
2024. jan. 11. 22:20
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Hozzáadott cukorra és a gyümölcslében levőre vonatkozik a limit (minden fajta gyümölcslé, frissen préselt, 100%-os is, természetes cukortalrtalom is beszámít a gyümölcslénél). Tehát a gyümölcsöket nem kell ide számolni, csak ha kipréseled. A rosttartalom ellensúlyozza a cukor hatását.

A hasnyálmirigy kimerülés úgy tudom erősen genetika is. Tehát ha a tied sz*r, akkor jó ötlet spórolni. Kerüld a vércukorszint ugráltatását túl sok gyors szénhidráttal, eddig oké. De a másik oldalon is tehetsz magadért: ha mondjuk intenzíven biciklizel egy-két órát, egy-két napig jobb lesz az inzulin-érzékenységed, és kevesebb inzulint kell a hasnyálmirigy termeljen.

Ugyanakkor ne stresszelj rajta (rontja az inzulin-érzékenységet). Egy-két kilengés semmit nem okoz, hosszú évek kemény munkája tönkre tenni a hasnyálmirigyet.

2024. jan. 12. 00:09
 13/19 A kérdező kommentje:
Szoktam edzeni, bár nem 1-2 órát. Heti 3x60 perc súlyzós edzés, 4x30 kardió
2024. jan. 12. 09:12
 14/19 anonim ***** válasza:
49%

Az teljesen jó, akkor valószínűleg nincs gond a sejtjeid inzulin-érzékenységével. Mind a kardió, mind az izomtömeg növelés pozitívan hat ebből a szempontból is.

Szerintem egyáltalán nem kell aggódnod a gyümölcsökkel bevitt cukor miatt.

2024. jan. 12. 14:36
 15/19 anonim ***** válasza:
0%
Rá van írva. A narancslé dobozának egyik oldalán az szerepel hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a másik oldalon a tápértéklistában meg az szerepel hogy kb 30db !!! kockacukornyi cukrot tartalmaz... 😬
2024. márc. 24. 10:26
 16/19 anonim ***** válasza:

#15, igen, de nem hozzáadottat. Tehát a felirat szó szerint igaz.

Egészségi szempontból valóban egykutya, hogy kiveszem a gyümölcsből a rostot és marad gyakorlatilag a cukros víz, vagy simán beleteszem a vízbe a cukrot. De ez csak a gyümölcslé.

Ha rendes narancsot eszel, akkor egyrészt van benne rost is, másrészt egy pohár narancslé az minimum 4-5 nagy narancs, annyit ritkán eszünk meg egyszerre. Léből könnyen lemegy 2-3 pohár is.

2024. márc. 24. 14:05
 17/19 anonim ***** válasza:
0%

Nekem aztán 8 hogy a derekamon az úszógumi milyen cukorból halmozódik fel...

Ezért inkább a gyümölcsléről átálltam kólára (abban van olyan amelyikben nincs cukor).

2024. márc. 24. 14:48
 18/19 anonim ***** válasza:
Semmilyen cukortól nem halmozódik fel a derekadon úszógumi. Amitől az felhalmozódik, az a tartós kalóriatöbblet, magyarul ha tartósan több kalóriát eszel/iszol meg, mint amennyi a fizikai aktivitásod mellett megengedhető lenne.
2024. márc. 24. 14:53
 19/19 anonim ***** válasza:
0%
Máris megyek cukortortákat venni.
2024. márc. 24. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!