Lehet bajom ilyen brutál mennyiségű nutellától?
Sziasztok!
Én is tudom,hogy brutál sok nutellát eszem,de rettentően szeretem. Ha nem eszem egy nap,csak arra gondolok,azt kívánom folyamatosan. Egy üvegnyit 2 nap alatt fogyasztok el. Már fél éve eszem ezt a mennyiséget. Mellette eszem normál kajákat is, illetve 160 cm 50 kg vagyok. (Lány) Lehet mégis bármi bajom,ha ezt így folytatom?
Nézd. A fő probléma, hogy nagyon cukros, és dietetikai szempontból az ún. szabad cukrokhoz tartozik lényegében az egész cukortartalma.
Erős tudományos bizonyítékon alapuló ajánlás van rá, hogy ezeket a szabad cukrokat a bevitt kalóriák 10%-a alatt tartsuk. De még jobb az 5% (itt már kevésbé erős a tudományos megalapozottság).
Szóval az első cél az legyen, hogy ezt ne lépd túl. A te testméreteidhez, ha nem mozogsz sokat, akkor kb. 40-50 g a napi keret a szabad cukorra (ez a 10%). Számold ki, ez mennyi Nutella naponta (nem kevés amúgy). Ha más hozzáadott cukrot fogyasztasz, akkor annyival kevesebb.
Szabad cukor minden hozzáadott cukor és a gyümölcslevek természetes cukortartalma. Sajnos expliciten nincs feltüntetve a termékeken, sokszor csak becsülni lehet (pl. gyümölcsjoghurtnál).
Amúgy nálam működött a Nutella-túladagolás. Egy 3 napos erdei gyalogtúrára kizárólag nutellás zsemlét vittem (minden reggel frissen készítve). A harmadik nap délután éreztem azt, hogy bármit, csak ne ezt kelljen enni. De az erdő közepén voltunk, nem volt más.
Két évig nem ettem Nutellát ezután, rá se tudtam nézni, azóta pedig tudok mértéket tartani.
Köszi a válaszokat!
A szabad cukrokról bevallom, még nem is hallottam.. utána olvasok, köszi az infót!
Amúgy nem,nem lesz hányingerem ennyi tömény édestől, de szüleim se értik, hogyhogy nem... amúgy más édeset nem sokat eszem,családdal közösen heti 1 tábla csoki, süti meg ünnepnapokon.
Fhu, én nem hiszem,hogy túl tudnám adagolni a nutellát, úgy,hogy ne kívánjam már...vagy akkor az tényleg embertelen mennyiség lenne, bevállaljam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!