Kinek mi a véleménye? A laktóz és a glutén rossz vagy nem rossz?
Nem is magában a laktózra, hanem úgy összességében a tejtermékekre vonatkozóan készült már számtalan kutatás, hogy rendszeres fogyasztásuk képes hosszútávon növelni a különböző hormonális, emésztőszervi, onkológiai kórképek kialakulásának esélyét:
A glutén, és az azt tartalmazó gabonák, növények viszont a dietetika jelenlegi állása szerint a legegészségesebb természetes tápanyagforrásnak számítanak, ezért ha nem küzdesz cöliákiával, akkor a glutén és a különböző gabonák kiiktatása az étrendből teljes butaság.
A sima tehén-, kecsek, etc tej eleve rossz, ugyanis az NEM az embernek készül, hanem az ANYAÁLLAT termeli a SAJÁT borja számára.
Anyatej! Csak ugye a tejiparnak fontos, hogy vegyék a termékeiket, holott rhadtul nem egészséges, sőt, kifejezetten káros, és nem csak a laktóz, hanem pl a tejfehérje miatt is.
A tejet épp ezért egyáltalán nem kéne fogyasztani, a glutént azonban egészséges ember eheti.
"a glutén káros fiziológiai hatásáról linkelnél tanulmányt"
Áteresztő bélszindróma, vagy szivárgó bélszindróma néven ismert.
Bernardo D, Garrote JA, Fernández-Salazar L, Riestra S, Arranz E. Is gliadin really safe for non-coeliac individuals? Production of interleukin 15 in biopsy culture from non-coeliac individuals challenged with gliadin peptides. Gut. 2007 Jun;56(6):889-90.
Bhatt AP, Gunasekara DB, Speer J, Reed MI, Pena AN, Midkiff BR, Magness ST, Bultman SJ, Allbritton NL, Redinbo MR. Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drug-Induced Leaky Gut Modeled Using Polarized Monolayers of Primary Human Intestinal Epithelial Cells. ACS Infect Dis. 2018 Jan 12;4(1):46-52.
Cordain L, Toohey L, Smith MJ, Hickey MS. Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. Br J Nutr. 2000 Mar;83(3):207-17.
Dong S, Singh TP, Wei X, Yao H, Wang H. Protective Effect of 1,25-Dihydroxy Vitamin D3 on Pepsin-Trypsin-Resistant Gliadin-Induced Tight Junction Injuries. Dig Dis Sci. 2018 Jan;63(1):92-104.
Drago S, El Asmar R, Di Pierro M, Grazia Clemente M, Tripathi A, Sapone A, Thakar M, Iacono G, Carroccio A, D'Agate C, Not T, Zampini L, Catassi C, Fasano A. Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scand J Gastroenterol. 2006 Apr;41(4):408-19
Fasano A. Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Physiol Rev. 2011 Jan;91(1):151-75.
Fasano A: Physiological, pathological, and therapeutic implications of zonulin-mediated intestinal barrier modulation: living life on the edge of the wall. Am J Pathol. 2008 Nov;173(5):1243-52.
Kato T, Honda Y, Kurita Y, Iwasaki A, Sato T, Kessoku T, Uchiyama S, Ogawa Y, Ohkubo H, Higurashi T, Yamanaka T, Usuda H, Wada K, Nakajima A. Lubiprostone improves intestinal permeability in humans, a novel therapy for the leaky gut: A prospective randomized pilot study in healthy volunteers. PLoS One. 2017 Apr 14;12(4):e0175626.
Lerner A, Matthias T. Changes in intestinal tight junction permeability associated with industrial food additives explain the rising incidence of autoimmune disease. Autoimmun Rev. 2015 Jun;14(6):479-89.
Poole A, Song Y, Brown H, Hart PH, Zhang GB. Cellular and molecular mechanisms of vitamin D in food allergy. J Cell Mol Med. 2018 Jul;22(7):3270-3277.
Rudolph,D; Mary Carmen Valenzano, Benjamin Ngo, Keith Kearney, Giancarlo Mercogliano; James M. Mullin: Famotidine and Omeprazole Both Induce Gastric Transmucosal Leak Journal of Epithelial Biology and Pharmacology, 2011, 4:7-11
Sapone A, Bai JC, Ciacci C, Dolinsek J, Green PH, Hadjivassiliou M, Kaukinen K, Rostami K, Sanders DS, Schumann M, Ullrich R, Villalta D, Volta U, Catassi C, Fasano A. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med. 2012 Feb 7;10:13.
Spiller RC. Hidden Dangers of Antibiotic Use: Increased Gut Permeability Mediated by Increased Pancreatic Proteases Reaching the Colon. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2018 Jul 11;6(3):347-348.
Vojdani, A; Tarash, I: Cross-Reaction between Gliadin and Different Food and Tissue Antigens. Food and Nutrition Sciences, Vol. 4 No. 1, 2013, pp. 20-32.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!