Hogyan tartsam be a glutén- és tejmentes étrendet?
Még 2014-ben lett gyengén pozitív élesztőre, gluténra, durumbúzára a tesztem, tejre meg pozitív.
Egyszerűen képtelen vagyok folyamatosan tartani a diétát. Egész életemben péksüti-függő voltam, akkor is mindig ettem, ha valami probléma volt a magánéletemben.
A másik probléma, hogy szinte semmi gluténmentes kaja sem ízlik. Puffasztott rizst, kölest és krumplis lepényt szoktam enni, de egyik sem igazán finom.
(vékony, szálkásan izmos fiatal férfi vagyok, ha számít)
Kezdd el megtanulni a kedvelt ételeidet glutén és tejmentesen. Tanulj meg gluténmentes pékárut sütni. Hetebte lesütsz egy tepsi zsömlét és egy tepsi pl pizzás csigát. Lefagyazstod és reggelente előveszel, amennyi kell.
Tele a net blogokkal, facebook csoportokkal, instagramos tartalomgyártókkal, akik ilyen recepteket tesznek közzé. Ki kell kísérletezni, neked mi jön be és elkészíteni. De ez csak úgy megy, ha utánaolvasol és sokat gyakorolsz
El kell menni rendes kilégzéses tesztre - laktóz és vérvételre (glutén), mert ezek az allergitesztek szrt nem érnek.
Öcsém aszerint 30 fajta ételre allergiás :D, hát persze.
Egy gluténmentesen étkezem - cöli -, és laktózmentesen.
Gyakorlatilag ugyanúgy főzök, annyi, hogy a tej/szín lm, a tészta gm - nekem a vöröslencse alapú jött be.
Minden más köret (rizs, krumpli) maradt.
Nem kell ezt túlbonyolítani.
A péksüti az, ami néha hiányzik - mármint az, hogy amikor kirándulunk, tudjak venni én is egy random croissant-t az útra, ne a csomagolt szendvicsemen éljek -, de valamit valamiért.
Így is eléggé megszenvedem a véletlen diétahibát :(
5-ös, én is vértesztet, de célzottan gluténra.
Azért kérdeztem, mert a testvérem "össz-allergia" vértesztjére (ami ilyen "csomagban tett ajánlat") jött ki ez a 30 féle bullshit, és szerencsétlen tényleg nem tud mit enni - de az anyja el sem fogadja a lehetőséget, hogy normális, célzott vizsgálatra menjenek.
A gyerek gyak. kukoricalisztből készül cuccon él, meg húson, mert minden másra "allergiás".
Ezért kérdeztem, nem rosszindulatból.
Más: a tejnél - nekem ugye csak laktóz, ami könnyebbség kicsit - meg arra vengédségben pl tudok enzimet bevenni.
Te próbálgasd az alternatív tejeket, hogy melyik a legfinomabb, és abból főzz.
Nekem a mandula-, kesu-, rizstej annyira nem jött be, a zabtej - jelölten gm! -, ellenben igen.
De a currys ételekbe kókusztejet vagy kókusztejszínt használok.
A szója kizárólag kávéba ízlik, de egy tejszínes tésztába nem tenném, mert elrontja az ízét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!