Ételintoleranciám pozitív lett minden tejre. Laktózmentest sem ehetek?
Laboreredményemben 90 feletti értéket kapott minden fajta állati eredetű tej és a tojásfehérja. (59 felett pozitív) A tehén-, juh-, kecske stb tej mellett az alfa-lactalbumin és a béta-lactoglobulin is piros (pozitívnak minősülő), viszont azok <16-os értéket kaptak.
Szóval ez azt jelenti a laktózra vagyok érzékeny és laktózmentes tehéntejet és tejkészítményeket ihatok? Vagy laktózmentest sem szabad?
A növényi eredetű tejekre is ugyan ez vonatkozik? Azokból is csakaktózmentest vagy semmit sem szabad?
A tejporos csokit meg kell próbálni, kisebb mennyiségben. Hátha nem okoz tünetet annyi. De először legyél tünetmentes, aztán lehet ilyenekkel kísérletezni.
A kefir egy spéci kelet-európai cucc, szerintem nem fogsz olyat találni. A szójagurt, kókuszgurt stb., tehát a joghurthelyettesítők hasonlítanak a legjobban. Megpróbálhatod, hogy ha valakitől kérsz kefirgombát, megél-e szójatejen vagy más tejhelyettesítőn. Eleinte persze tejfehérje szennyezett lesz, de idővel csak kimosódik.
Semmi olyat, amiben tej, tejsavó van nem ehetsz, ihatsz. A tejsav viszont nem okoz gondot, ne keverd össze a teksavÓval, 2 teljesen külön dolog.
Egyébként kitartás, nehéz lesz. Én mondjuk a fehérjére nem vagyok érzékeny, de a laktózra olyan szinten, hogy hiába van ráírva valamire, hogy laktózmentes, valójában csak laktázos (tehát plusz emésztőenzom van benne), akkor nem ehetem. Nekem terheléses vizsgálatkor 2 órára rá a határérték nyolcszorosa volt az értékem... Csak viszonyítási alapként. Ráadásul nem volt csökkenőben az érték, tehát lehet meg se volt mérve a maximum. Azóta mondjuk lehet kevesebb lenne, a szigorú diétának hála, amit követek. Akkoriban már konkrétan odáig jutottam, hogy szó szerint hánytam a laktózos ételektől. Most már ilyen azért nincs, ha véletlenül olyat eszem, szerencsére.
Külföldön élek, itt kefir sincs... :D
Vagy talán egyféle, de az sima.
Ez szomorú :( Bevásároltam a mentes dolgokból, de még ismerkedek velük.
Eddig nagyon szeredtem a hagymás/fűszeres szendvicskrémeket, viszont abból nem találtam tejmenteset.. létezik ilyen?
Ez olyasmi lehet, de épp nem kapható:
Egyébként ha budapesti vagy, ez a bolt jó forrás lehet, sok vegán ételt árulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!