Ételintoleranciám pozitív lett minden tejre. Laktózmentest sem ehetek?
Laboreredményemben 90 feletti értéket kapott minden fajta állati eredetű tej és a tojásfehérja. (59 felett pozitív) A tehén-, juh-, kecske stb tej mellett az alfa-lactalbumin és a béta-lactoglobulin is piros (pozitívnak minősülő), viszont azok <16-os értéket kaptak.
Szóval ez azt jelenti a laktózra vagyok érzékeny és laktózmentes tehéntejet és tejkészítményeket ihatok? Vagy laktózmentest sem szabad?
A növényi eredetű tejekre is ugyan ez vonatkozik? Azokból is csakaktózmentest vagy semmit sem szabad?
Laktóz=tejcukor
Amire te érzékeny vagy: tejfehérje (abból is több komponens). A laktózmentesben ugyanúgy van tejfehérje.
Növényi "tejet" ihatsz, mert annak nincs köze a tejhez, csak hasonlóan néz ki. Ezért is írják rá, hogy növényi ital, mert az nem tej. Se tejfehérje, se tejcukor nincs benne.
Ezen kívül egy csomó élelmiszerben van tej, a májkrémtől kezdve bizonyos margarinokon át sok-sok mindenben. Szóval a címkéket is olvasgatnod kell :-( Akár bizonyos gyógyszerek is gondot okozhatnak, a tejcukor gyakori segédanyag, hogy tejfehérjemaradvány lehet-e benne - passz, de ilyen kis mennyiség nem valószínű, hogy panaszt okoz. Gondolom simán allergiás vagy, nem voltak anafilaxiás tüneteid.
Elképzelhető, hogy azért valamennyi tejfehérjét mégis képes vagy tolerálni, kísérletezni kell. Nagy könnyebbség, ha nem 0 tejfehérjét fogaszthatsz, hanem egy kicsi azért belefér.
Ja, és gondolom majd az orvosod elmondja, de a tejfehérje bizonyos komponensei lebomlanak hőre. Lehet, hogy jól hőkezelt formában fogsz tudni egy pici tejterméket fogyasztani (pl. ha kenyérben van tej, lehet nem okoz panaszt).
Régebben azt is gondolták babák esetén, hogy a kimutatott allergia megszűnését segíti a teljesen tejmentes diéta. Most már azt gondolják, hogy mindegy, annyi tejet kaphat, amitől nincs tünete (sajnos az én fiam is érintett). Hogy felnőtteknél hogy van, azt majd az orvosod elmondja.
-óz végződés az mindig cukor, glükóz, szacharóz, fruktóz, laktóz. Tehát ez a tejCUKOR. Van aki erre érzékeny, ezért vannak a laktózmentes tejek.
A globulinok a fehérjék egy nagy frakciója, az albuminok szintén. Tehát a laktózmentes tejben jelen vannak, mivel ezek FEHÉRJÉK, erre mentes állati eredetű tej nincsen.
A növényi tejek nem tartalmaznak állati eredetű fehérjéket.
Még egy pár tipp (nagyon beindultam, de remélem, hasznos lesz). A Lidl-ben van viszonylag olcsó sajthelyettesítő, tejfölhelyettesítő. MozzaMio, Trapi és Vegaföl néven keresd. A Dr. Oetker Creme Vega szerintem finomabb és tejfölszerűbb, de jóval drágább. Ezek a sajthelyettesítők párás környezetben szépen megolvadnak, de nem pirulnak meg (lasagne nyamm-nyamm). Másutt is kapható hasonló, ízre szerintem kb egyformák, árban a lidlis volt a legjobb, mikor nekem kellett ilyen. Túróhelyettesítőt nem igazán ismerek. Tejszínhabspray helyett a Schlagfix márkát keresd (pár helyen beszerezhető). Vedd figyelembe, hogy ezek a helyettesítők tápanyagban sokkal silányabbak, mint az "igazi" változat, tehát ne a sajthelyettesítővel akarjál fehérjét bevinni. Minimális van benne.
És még egy apró félreértés: könnyen lehet, hogy a laktózra, tehát a tejcukorra nem vagy érzékeny, ez nem derül ki az eredményedből. Így pl. anyatejet ihatsz, abban van laktóz, de gyakorlatilag nincs tehéntejfehérje :-) Nyilván nem sokra mész ezzel, annyi, hogy ha egy gyógyszerben laktóz van, nem kell megijedned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!