Eritrittel lekvárfőzés? Vannak esetleg tapasztalatok?
Figyelt kérdés
Mennyire lesz tartós a gyümölcslekvár, ha eritrittel akarom édesíteni? Mert ugye a cukor önmagában is egy tartósító. Vannak tapasztalatok esetleg, ilyen téren?2022. máj. 30. 11:44
1/3 anonim 



válasza:





Az eritrittel nekem az a bajom, hogy hőkezelés hatására úgy elmegy az édes ízereje, mint az állat. Szerintem pont ezért levárfőzésre nem alkalmas, de nem vagyok annyira jártas ebben.
2/3 anonim 



válasza:





Én maltitollal főzök lekvárt, mert az eritrit íze… na hagyjuk, számomra nincs élvezeti értéke ez eritrites/xilites/szteviás dolgoknak.
Nálam nem a cukor tartósít, hanem a jól kivitelezett dunszt: kiforralt befőttesüvegek és tetők, bele a forró lekvár, lezár, fejjel lefelé állítva megy a jól kipárnázott, takarókkal hőszigetelt “kuckóba”. Hűlési idő 2 nap. Van itthon 3-4 éves maltitolos kajszi, ribizli, málna, som és zölddió lekvár és teljesen hibátlanok. Amíg a vákuum tart, addig elvannak.
3/3 anonim 



válasza:





Még annyit, hogy ez a tapasztalatom, de ha az elméletet boncolnám, akkor inkább az édesítőszereknek kéne jobban tartósítaniuk, hiszen ennek a lényege a mikroorganizmusok szaporodásának gátlása. Viszont míg a cukrot többféle gomba és baktérium is szereti, az édesítőszereket kevésbé, ezért is van jó hatása a xilitnek a szájban, mert nem bírják (állítólag) a fogzománcot romboló baktériumok, vagy van rossz hatásuk a bélflórára, mert egyes velünk élő baktériumtörzsek se bírják. De ha megvan a kellő fokú sterilizálás, akkor úgysem lesz jelentkező, aki szívesen enne bármit is. Cukor nélkül is - pusztán a sterilizálásra hagyatkozva - el lehet tenni dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!