Melyik a kevésbé rossz választás?
Omega-6 omega-3 egyensúly eltolódása az omega-6 felé a túl sok feldolgozott étel elfogyasztása miatt, ezzel krónikus gyulladásokat létrehozva, vagy az omega-3 nagymértékű pótlása az omega-6 szintjére, de ebben az esetben a szervezet túltelítődik, ami szintén elég káros?
Tudom, hogy mindkettő nagyon egészségtelen, de a jelenlegi helyzetemben nem tudom elhagyni a feldolgozott ételeket, mert nincs saját keresetem, így csak azt ehetem, ami itthon van (és nem hajlanak semmilyen változtatásra sem családostul, sem csak nekem), plusz nem főzhetek magamra sem, a rám költött kajapénzt sem kaphatom meg - kvázi teljesen ellehetetlenítenek, viszont asztmás vagyok (krónikus hörgőgyulladás), és tudom, hogy megfelelő étrenddel és minimális gyógyszerrel ez szabályozható lenne, de az orvos inkább felírja az egyre több és több, töménytelen mennyiségű szteroidos gyulladáscsökkentőket, minthogy elküldene dietetikushoz... (én meg ugye ne is merjem megmondani az orvosnak, hogy mi lenne a megoldás, pedig elég lenne csak egy "ajánlást" a papírra írnia, onnantól a szüleim is elhinnék, hogy erre van szükségem, de az én szavam semmit nem ér).
Légyszíves csak az válaszoljon, aki mélyen jártas a táplálkozástudományban, vagy tud ajánlani valamilyen alternatív megoldást. A kioktató és troll válaszoktól kíméljetek, nincs rá szükségem, köszi!
"...no definitive conclusion can yet be drawn regarding the efficacy of omega‐3 fatty acid supplementation as a treatment for asthma in children and adults. Likewise, nothing specific can be concluded regarding the role of specific sources, types, or doses of omega‐3 fatty acid content in producing significant clinical effects."
"No studies were identified which investigated the potential of omega‐3 fatty acids as secondary prevention. Primary prevention attempts were found, yet they lacked unanimity in their findings."
A gondolatmeneted, miszerint az omega 3-6 arány ilyen mértékben hozzájárul a betegséged lefolyásához, puszta feltételezés. Ha tegyük fel, ezt "rendezed", még lesz 1000 egyéb tényező, ami továbbra is fenntartja a légutaid gyulladását. Nincs akkora relevanciája, mint amekkorát tulajdonítasz neki, pláne nem ez a kiváltó oka. Lényegesen jobb eredményeket érsz el hosszútávon az adekvát gyógyszeres terápiával. Emellett persze senki nem tagadta az egészséges étrend és életmód fontosságát. De ez nem az omega 3-6 tengelyen fog eldőlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!