Mennyivel jobb, ha főtt búzát eszek, mintha kenyeret?
- Ha van gluténérzékenység.
- Ha nincs gluténérzékenység.
Glutén szempontból a kovászos kenyérrel jársz legjobban, a kovász glutént eszik.
De jelenleg az az irány, hogy a gluténérzékeny egyáltalán ne egyen semmi ilyesmit, az allergia okát nem ismerik az orvosok, ahogy az autoimmun betegségekét sem, nem tudnak vele mit kezdeni.
Én köretnek szeretem a főtt búzát, kenyér helyett nem tudom elképzelni, még vajat sem tudnék rá kenni :)
Kenyér formájában többet meg fogsz enni, mint főtt búzaként, ezért több CH lesz az eredmény.
A kérdés nem az, hogy mi vagyok, hanem mi van akkor, ha valaki gluténérzékeny és úgy eszik főtt búzát, és mi van, ha nem az és úgy eszik?
Az nem érdekes, ha nem lehet megkenni vajjal. :) De miért ennék meg kenyérként többet mint egész búzaként? Illetve... főtt búzaként tehát kevesebb glutént ennék és egyszerűen csak több vizet ennék vele tképpen amiből még a keményítő is ki van áztatva?
Először is a glutén intolerancia és a cöliákia nem ugyan az. És még ott van a búza intolerancia is. Könnyű összekeverni őket, csak vizsgálattal lehet biztosat mondani.
A cöliákia (köznyelven lisztérzékenység )az egy autoimmun betegség, a bélbolyhok sorvadhatnatnak,másodlagos tejcukor érzékenység alakulhat ki, meddőséget okozhat és vérszegénységet. Ezért MUSZÁLY elkerülni a glutén tartalmú ételeket.
A gkuén intolerancia NEM immun betegség, nem pusztítja a bélbolyhokat sem "csak" gyomor tüneteket okoz többnyire ( ebben nagyon hasonlít az előzőhöz ezért keverik össze). Valaki csak puffad, van akinek nem komoly a tünete.
Búza intollerancia ugyanez, többnyire "csak" gyomorpanaszokat okoz.
Tehát ha az utolsó kettő van akkor mindenki attól függően ehet amennyire súlyos a panasza, ezt úgy értem hogy aki hacsak puffad és ez őt nem zavarja az simán ehet búzát, puffadason kívül nem lesz baja. Akinek meg pl a hasa az is mehet végülis "csak" menni fog a hasa. Kellemetlen, ezért nem ajánlatos, de nagyobb baja neki sem lesz. Arra kell vigyáznia viszont hogy a tápanyagok így nem fognak felszívódni a sok hasmenestől hiába eszik változatosan. Ellentétben a cöliákiával amit már írtam fentebb, aminek komolyabb következményei vannak.
Ja értem. Azt hittem hogy azt gondoltad hogy a gluén rossz dolog, merthogy nem az. Csak annak aki kifejezetten beteg tőle..
Amennyire én tudom a feldolgozott élelmiszerekkel azért van baj amiből a fehér kenyér is készül hogy mire eljut hozzád már nincs benne sok vitamin és ásványi anyag. Ezért csak telít. Ha tiszta búzát eszel akkor abban benne maradnak azok a tápanyagok amik eredetileg benne vannak. Merthogy a héjában van sok minden, amit te meg is eszel.
Ha igazán egészségesen akarsz viszont akkor biot vegyél, mert a búza héjában ott lehetnek a veszerek amikkel kezelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!