Mit tegyek ha elhízásom már fáj?
78kg, 172cm, 16/F.
Ideális testsúlyom 67-68kg. Utoljára ennyi 2019 szeptemberétől 2020 februárjáig voltam. Ezután karantén jött és picit elhíztam, emiatt nyáron 73-74kg voltam, aztán ősszel sikerült 71-re lefogynom, úgy hogy zabaltam ugyanúgy. Ezután jött meg egy karantén, és karácsonykor 80kg voltam, februárban 74, húsvét után ismét 80, most 78.
Nos, sok adat után leírom hogy mi a bajom. Nagyon gyenge vagyok, régen táncolni is tudtam, most ha többször felemelem a lábam begörcsöl. Combom olyan vastag hogy összeér, bár inkább egymáson vannak. Térd alatti csontom gyakran fáj.
Mi miatt hízhattam el?
Azért mert, mindennap tésztát eszek szinte, hiába kérem anyám hogy ne, állandóan azt csinál. Köret mindig más. Tésztából 300-400gramot eszek, mert csak az elég, reggelit kihagyom, vacsora valami szendvics általában.
Mivel iskola van, oda eljárok, előtte nem mentem ki nagyon.
Régen annyi volt, hogy mindennap ittam kólát és többet mozogtam, kevesebbet ettem szerintem kicsivel.
Mit tanácsoltok, mi lenne a legjobb módszer hogy ismét 71kg alá menjek, vagy annyi legyek? Futás segítene? Ha mondjuk fele mennyiséget eszek meg ezeknek az is segítene? Válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
A tesztat kell pedig levaltani, gyorsan megdobja a vercukrod, aztan gyorsan leesik, kozben tapanyag meg kb semmi nincs benne. Ennyi gramm rengeteg.
Ehelyett parolt vagy grillezett zoldseget egyel, abbol barmennyit, amennyit birsz, ha son es borson kivul mast is teszel ra, valtozatosabb lesz az ize. Vlm alacsonyabb zsirtartalmu sajttal is feldobhatod. Pl mozzarella.
Repa, cukkini, brokkoli, borso, paradicsom, sparga, paprika.
Egyel tobb feherjet is, de ne a tejfolt, zsiros tejet ertsd ezalatt, hanem fott tojast, babot, csicseriborsot - lehet venni konzervben, irto konnyu belole finom humuszt kesziteni, azt pedig szinten eheted amennyi beled fer repaval,zellerrel,abonettel.
Feher lisztes dolgokat es a cukros dolgokat,mint a cola, iktasd ki.
Igyal eleget: a legeslegjobb a tiszta viz, ha unod, citromos viz, zoldtea.
Az megint csak rossz, h 2x eszel egy nap. 5x egyel.
A futas szuper de amig s terded nem brija es faj,addig vlm sokkkal izuletkimelobb dolgot kellene mozognod. Sulyzozas? Vagy ha tudsz ma rmenni uszni,az lenne a legjobb.
Szoval etrendvaltas es napi legalabb 30 perc mozgas!
Hajra!!!
A reggelit semmiképpen ne hagyd ki. Reggelre kell többet enni, és délután kevesebbet, valamint jobb, ha naponta többször eszel keveset, mert ez kevésbi viseli meg valahogy a szervezetedet.
Igyál sokat, mert a víz is segít a fogyásban, sokszor velem is van, hogy úgy érzem, hogy éhes vagyok, közben meg igazából csak szomjas.
Amit még ajánlani tudok, hogy minden nap menj el egy kb. egyórás intenzív sétára, valami kevésbé forgalmas környéken. A friss levegő és a testmozgás is jót tesz. Persze ha elsőre nem megy ennyi mozgás az sem baj, csak annyit csinálj, amennyit tudsz.
Ha kevesebbet eszel, az mindenképpen segítene, és a tésztát is csökkenteni kéne. Ha bírod a futást, akkor nyílván az is jó lehet.
Hiaba mondjatok hogy valtson eletmodot ha a csaladjaval el es az anyja meg a keresere sem tud mast fozni mint tesztat.
A futast en is ajanlom, meg a sulyzozast.
Gondolom anyud szokott hust is kesziteni. Csinalhatod azt, hogy tesztabol meg a sok szenhidratos kajabol kevesebbet eszel, a husbol meg tobbet. Hiaba mondod, hogy ennyi kell a tesztabol, azert nem veletlen hiztal el. Ha tenyleg fogyni akarsz akkor igenis ki kell birni, es kevesebbet kell enni. Vagy tanulj meg fozni pl barnarizst, azzal tobb ideig tele leszel igy nem leszel ehes olyan gyorsan. Biztos van 20 perced megcsinalni, amig anyud nincs a konyhaban.
Köszönöm a válaszokat!
Most futni voltam, persze kocogással, egyenletes futásokkal, meg séta vegyítve egész jól esett. Egy óra volt ez kb, nem tudom, hogy ez elegendő-e. Lehet ezt a jövőben növelni fogom 2 órára. Annyit is tervezek pluszba, hogy holnaptól gyalog fogok menni suliba, és vissza, ami olyan 1,5km. (30perc gyalog, és egész gyorsan lépkedek)
Holnaptól megkértem anyám, hogy a felét főzze ki a tésztáknak mert elmondtam hogy nehéz nekem ez, így lesz nekem.egy biztos korlát.
Párolt zöldséges otlet nekem nagyon tetszik amúgy, azt is megemlítettem neki, de nem tudom , szerintem azt nem szereti, mert az arckifejezésből az jött le, de lehet majd veszek és megfőzöm mikor nem lesz itthon. Néha fehér rízs is szokott lenni, nem tudom, hogy jó -e az.
jo, hogy igy birtad a kocogast,ugyes vagy! :)
Es a seta is nagyon jo otlet a suliba!
A feher rizs olyasmi, mint a teszta, emiatt a barna jobb lenne, mert az sokkal egeszsegesebb, viszont azt nehez lehet megszokni, szarazabb valahogy meg sokaig kell fozni es sajnos joval dragabb is.
Viszont az azsiaiak eleg sok feher rizst is esznek, megsem jellemzo az elhizas naluk. Szoval ez most csak az en feltetelezesem,de talan jobb lehet,mint a teszta.
Meg ha szereted, gombat is ehetsz,az is szuper, sok vitamin van benne es kicsit nehezebb emeszteni, ami azt jelenti, hogy hosszabb idore eltelit es a beleidnek is jo!:) En azt szoktam, h veszek csiperket, felvagom kis vekony szeletekre es egy icipici vajon fokhagymaval soval borssal es tarkonnyal gyorsan megpiritom. Barmivel lehet enni.
Rendben.
Az utóbbi napokban sokat mozogtam, és keveset ettem. Ma rá álltam a mérlege és 76.8kg vagyok, múlthét hétfőn 78.5 voltam. Meglepően büszke vagyok magamra :D köszönöm a válaszokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!