Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Azt mondta egyik ismerősöm,...

Azt mondta egyik ismerősöm, hogy hagyjam el teljesen a cukrot,lisztet,tejet, tejtermékeket mert károsak. Most elkezdtem fogyni, izomzatból is. Ennek van értelme?

Figyelt kérdés
24 éves srác vagyok, sporoló. Olyan alkat, aki naponta 12x eszik és semmi zsír nem rakódik le rám. Ami a lényeges az az, hogy ezelőtt ,mindent' ettem, annyi hogy éttermekbe,gyorséttermekbe stb sosem jártam, kerülöm a feldolgozott élelmiszereket, cukrot üdítőket, mindig magamnak főzök. A mindent ettem alatt értem: gluténtartalmú dolgok, tejtermékek (mértékkel), napi max. 30 g hozzáadott cukor, gyümölcsök, zöldségek. Tehát igazából sosem táplálkoztam egészségtelenül. Az ismerősöm megszállott és azt mondta, hogy próbáljam ki hogy elhagyom teljesen a cukrot, lisztet, gluténtartalmú élelmiszereket, az összes tejterméket, mert ezek rendkívül károsak, a cukor lerombolja a kollagénszálakat, elasztin rostokat, az ízületeket szétroncsolja, a glutén elpusztítja a bélbolyhokat annál is aki nem allergiás rá, a tej pedig tele van hormonokkal. És hogy az edzés 100x könnyebben fog menni ha elhagytam ezeket. Megfogadtam a tanácsát, sajnos. Hát nemhogy könnyebben, de az edzés inkább 100x rosszabbul megy. Sőt fáradtabb is vagyok. Hiába hagytam meg a húst, rizst, zöldségeket, gyümölcsöket, egyszerűen azt érzem, hogy a szervezetem mást akar, tiltakozik és azt hallottam hogyha nem eszünk olyanokat, amiket a szervezetünk szeretne akkor annak jó vége nem lesz. Azt mondta ismerősöm, hogy ez normális, ez a hozzászokás időszaka és min 3 hónap mire átáll a szervezet és megszokja. Hát nem tudom, izomból is sokat vesztettem. Egyszer volt olyan, hogy gondoltam egyet és átálltam fokozatosa a vegán étrendre, hát az teljes halál volt, abba is hagytam. :D Szerintem ez tök emberfüggő, nem mindenkinek jó az ami a másiknak. Pl van aki szerint a cukor káros (mert mésszel fehérítik ki elvileg) de egy barátom mesélte hogy az édesítőszerek neki tönkrevágták a beleit. Még a stevia is. Én mindig arra törekszem hogy a természetes dolgokat egyem lehetőleg (ilyen szempontból a cukor is az, a méz is), de az ismerősöm szerint mindent el kell hagyni. Szerintetek is túloz, igaz? :D Meg interneten is már annyi cikk van pro és kontra hogy mi egészséges mi nem, 60.000 cikk, 60.000 féle változat, ki tudja miket hazudnak az embereknek. Kész káosz szerintem.

2021. máj. 7. 09:43
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
86%

Az IR diéta az még a legtöbb IR-esnek sem egézséges hosszútávon, nem hogy az átlag embereknek.

2021. máj. 7. 15:59
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Ez a mindenkinek más válik be, eléggé félre van magyarázva. Aki ember, annak ugyanaz az egészséges, legalábbis a legfelsőbb szinten, pl a makróknál. Egyéni eltérések inkább a mikro tápanyagok szintjén jönnek. A vegán diéta (amennyiben a teljesértékű növényi étrendet értjük alatta) nagyon is jó, ha neked szörnyű volt, akkor valószínűleg valamit nem jól csináltál. Fogyni azért fogysz, mert nem eszel eleget. Fáradtabb is azért vagy, mert nincs energiád. Miket eszel egy nap és miből mennyit? A hozzáadott cukorban, fehér lisztben (a teljeskiörlésű gabonák nagyon is egészségesek, azokat ne hagyd el), tejtermékekben az égvilágon semmi esszenciális nincsen. Ezeket tényleg ajánlatos elhagyni. Persze nem mindegy, hogy utána hogy eszel, mert lehet rosszabbul is, bár tény, hogy elég nagy bravúr. Ha eleget eszel és van energiád edzeni, akkor izomból sem fogsz fogyni.
2021. máj. 7. 16:05
 13/24 A kérdező kommentje:

9: hát így. :D Egyébként gyors az anyagcserém, extra gyors. Kb óránként ennem kell. Plusz vagy 15 féle étrendkiegészítőt szedek (vitaminok stb), amik pluszban feltolják az étvágyam.

10: csak a mesterséges cukrokat, ilyent hogy banán, alma kg számra eszek egy nap

11: nem is tudom leírjam e miből mennyit eszem. :D De ilyeneket eszem (vagyis ettem ugye), hogy reggelire 4-5 tojás, 20 dkg sajt, vagy 5 szelet kenyér, 1 liter víz, ebédre 30-40 dkg hús (de volt hogy 1 kg darált húst bevágtam 😂), köles vagy rizs vagy tészta, vacsorára változó. Plusz ezek között az étkezések között van még kb 2-3 étkezés ami szintén változó. Szóval szerintem nem eszem/ettem egészségtelenül, főleg hogy 17 éves korom óta konkrétan egy náthát sem kaptam el, ez a sport és kaja miatt van ez biztos mert előtte össze vissza kajáltam és mindig volt valami bajom.

2021. máj. 7. 20:19
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
24 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok, szerintem én is megeszek hasonló mennyiséget, mint ahogy leírtad. De én igazából arra gondoltam, hogy most mit és mennyit eszel, hogy elkezdtél fogyni.
2021. máj. 7. 20:23
 15/24 A kérdező kommentje:
Most főleg zöldségeket, gyümölcsöket, rizst, húst ugyanúgy, tojást, felvágottakat és a vitaminjaimat. De valamiért azt érzem hogy a fogyás mellett nekem ez az étkezés nem jó. Tehát hiába eszem meg pl a rizst hússal, az oké is lenne, de a szervezetem meg vágyna másra is, pl imádom a tejes banános turmixot, rengeteget ittam, de így hogy konkrétan mindent meg kell vonni...hát nem túl jó. Ahogyan írtad hogy nem jól csináltam a vegán étrendet meg hogy mindenkinek jók a különféle kaja irányzatok, na ezzel nem értek egyet. Nem vitatkozni szeretnék, de ami egyik embernek jó az a másiknak nem biztos.
2021. máj. 7. 20:37
 16/24 anonim ***** válasza:
80%

Összeveszni én sem szeretnék, a vita viszont jó dolog. Ha leírod, hogy csináltad a vegán étrendet, el mondom, hol volt a hiba. :) Vannak alap dolgok, amik mindenkire igazak, aki ember. Pl hogy a sok zsír mindenkinek rossz. Ahogy tejre és cukorra sincs szüksége senkinek.

Ezek amúgy jók lehetnek. Ha pontosan leírod miből mennyit, akkor tudok segíteni. Azért nem jó, mert nem eszel eleget. Azért fogysz. Banános turmixból rengeteg lehetőség van tej nélkül is. Bár én azt tanácsolom, hogy a rostok miatt inkább egészben edd a banánt. Lisztből csak a fehér lisztet vonod meg, vagy tk gabonát sem eszel? Tulajdonképpen mi is lett megvonva konkrétan, ami annyira hiányzik? Zöldség, gyümölcs, hús, tojás is van. Mik azok a konkrét ételek, amiket hiányolsz?

2021. máj. 7. 20:45
 17/24 A kérdező kommentje:

Akkor megosztom az én nézőpontomat,én mindig a régiekből indulok ki. :) Régen 100 éveket éltek az emberek, pedig akkor nem voltak divat diéták, nem volt 100 féle tej alternatíva,gluténmentes dolgok. Sőt azt sem tudták mi az a laktózintolerancia és gluténérzékenység mert nem voltak ilyenek. Ja és zsírt zsírral ettek. Aztán ahogyan haladt a világ úgy változott ez meg,szépen kialakultak a betegségek, csökkent az átlagéletkor, a kenyér, tésztafélék, tej lettek a mumusok. Miért? Egyszerű: mert mind a búzát mind tejet szennyezik manapság. A búzát a permetszerekkel, vegyszerekkel. A tejet meg hormonokkal. De hát ugye mit is vár az ember egy 199 Ft-os tartós kenyértől és egy 99 Ft-os tartós tejtől? Mindent, csak minőséget nem. Pedig sokan megveszik és az érdekes az hogy ahhoz képest nem sok mindenkinek okoz problémákat, ezen szoktam csodálkozni. Sok ismerősöm van, sportolók is akik aztán tényleg össze vissza esznek mindent, napi 500 gramm cukor minimum, 2 liter tej, fehér kenyér hegyek stb (ilyen csoki olyan csoki) és semmi bajuk. Se egy pattanás, se betegség, se gyomorpanaszok se semmi. Szerintem ez full genetika függő is. Erről ennyit csak. :)

A teljes kiőrlésű lisztet is megvontam. Hát pl a teljes cukormegvonás vagy tejtermékek (joghurt stb, pedig a joghurt jót tesz a bélbaktériumoknak). Konkrétan a tejet hiányolom meg hogy nem ehetek azt amit a szervezetem akar.

2021. máj. 7. 21:04
 18/24 anonim ***** válasza:
38%

Az átlag ember régen se élt 100 évig, ez egy mítosz. :) Ha rákeresel, láthatód, hogy az átlagéletkor egyre magasabb. Az igaz, hogy ennek ellenére egyre több a beteg. A születéskor várható élettartam a fejlettebb egészségügy miatt magasabb, a betegségek viszont az egyre egészségtelenebb táplálkozás miatt nőnek. Az sem igaz, hogy régen zsírt zsírral ettek. A mindennapos húsevés az nem annyira újkeletű dolog. Régen, aki nem volt gazdag, az heti egyszer ha evett húst. Pont hogy sokkal több növényi táplálékot vettek magukhoz az emberek, azaz több szénhidrátot. A szénhidrát van kikiáltva nagy mumusnak, mind egészség, mind hízás szempontjából, mégis egyre kevesebb szénhidrátot esznek az emberek. Furcsa nem? Ott a probléma, hogy régen nem ettek ennyi feldolgozott ételt az emberek. És persze ennyi húst sem. Abban igazad van, hogy a nagyipari termelés miatt a tej sokkal rosszabb, mint régen. Arra egyébként nem nagyon van releváns kutatás, hogy a vegyszerezett búza miatt rosszabb lenne a kenyér (mert nem is annyira rossz, mint beállítják), a tej negatív hatásaira sokkal több a bizonyíték.

Azt tudni kell, hogy ez a sok szemét lassan öl. Fiatalon tök jól van a legtöbb ember szemét kajákon is, a problémák később fognak kezdődni. 40-50 körül már hirtelen beszokta nyújtani a szervezet a számlát. Nem érzek akkora szerepet a genetikában. A legtöbb ember, aki egy életen át szarul eszik, az előbb vagy utóbb meg fogja szenvedni.

A teljeskiörlésű gabonákat ne vond meg. Nem a szervezeted akar cukrot meg tejterméket enni, hanem te. :) A szervezetnek makro és mikro tápanyagokra van szüksége. Nem konkrét ételekre. Ezek afféle pszichikai elvonási tünetek. Előbb utóbb elmúlnak. Milyen ételeket szoktál enni, amiben van cukor és hiányolod?

2021. máj. 7. 21:51
 19/24 Senior Séf ***** válasza:
74%

"Régen 100 éveket éltek az emberek, pedig akkor nem voltak divat diéták, nem volt 100 féle tej alternatíva,gluténmentes dolgok. Sőt azt sem tudták mi az a laktózintolerancia és gluténérzékenység mert nem voltak ilyenek. Ja és zsírt zsírral ettek."

Jól látod, kérdező. Régen 100 évet éltek az emberek. Csak, tudod, ők több nagy előnnyel indultak az életnek a mai fiatalokhoz képest.

1. Az ő gyermek- ill fiatalkorukban gyakori volt a szűkös étkezés.

2. Az ő gyermek- ill fiatalkorukban a tej tej volt. Tele létfontosságú vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Az a fehér izé, amit ma tej gyanánt kapsz, sokkal közelebb áll a méreg kategóriához, mintsem hogy tápláléknak lehessen nevezni.

3. Az ő gyermek- ill fiatalkorukban a kenyér kovászolással készült. A kovászolás során a glutén gliadinra és gluteninre bomlott ebben a ormában pedig nem radírozta le a vékonybél faláról, a bélbaktériumok építette védőnyálkát, nem okozott áteresztő bél szindrómát, és az ennek nyomán kialakuló több mint százféle autoimmun betegséget.

4. Az ő gyermek- ill fiatalkorukban zsírt ettek zsírral, nem pedig olajat olajjal. Utóbbival az a baj, hogy nem nyitja ki a vater papillát, nem ürül az epe, ami fontos eleme lenne a teljes emésztésnek, valamint az immunrendszernek, ami több mint 70%-ban a belekben fejti ki a hatását. Olajat ne egészen 50 éve eszünk, amikor is Gerald Ford amerikai elnök szívbetegsége remek háttérzenét adott Ansek Keyes a napraforgólobbi megbízásából írt tanulmányának, amelyet a csúnya rossz zsírokról, és az áldott nevű olajokról írt. Szerinte mi a ménkűt kezd az évmilliók üllőin kovácsolódott emésztőrendszerünk egy fél évszázados divatirányzattal?

Szóval így éltek a nagyszüleink. Emlékszem rá, hiszen én is fölözöm a 60-at.

A z én gyerekeim az első generáció, akinek a várható élettartam nem éri el a szüleiét.

2021. máj. 8. 08:50
 20/24 Senior Séf ***** válasza:
66%

*Olajat nem egészen

**Szerinted mi a ménkűt

2021. máj. 8. 08:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!