Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Azt mondta egyik ismerősöm,...

Azt mondta egyik ismerősöm, hogy hagyjam el teljesen a cukrot,lisztet,tejet, tejtermékeket mert károsak. Most elkezdtem fogyni, izomzatból is. Ennek van értelme?

Figyelt kérdés
24 éves srác vagyok, sporoló. Olyan alkat, aki naponta 12x eszik és semmi zsír nem rakódik le rám. Ami a lényeges az az, hogy ezelőtt ,mindent' ettem, annyi hogy éttermekbe,gyorséttermekbe stb sosem jártam, kerülöm a feldolgozott élelmiszereket, cukrot üdítőket, mindig magamnak főzök. A mindent ettem alatt értem: gluténtartalmú dolgok, tejtermékek (mértékkel), napi max. 30 g hozzáadott cukor, gyümölcsök, zöldségek. Tehát igazából sosem táplálkoztam egészségtelenül. Az ismerősöm megszállott és azt mondta, hogy próbáljam ki hogy elhagyom teljesen a cukrot, lisztet, gluténtartalmú élelmiszereket, az összes tejterméket, mert ezek rendkívül károsak, a cukor lerombolja a kollagénszálakat, elasztin rostokat, az ízületeket szétroncsolja, a glutén elpusztítja a bélbolyhokat annál is aki nem allergiás rá, a tej pedig tele van hormonokkal. És hogy az edzés 100x könnyebben fog menni ha elhagytam ezeket. Megfogadtam a tanácsát, sajnos. Hát nemhogy könnyebben, de az edzés inkább 100x rosszabbul megy. Sőt fáradtabb is vagyok. Hiába hagytam meg a húst, rizst, zöldségeket, gyümölcsöket, egyszerűen azt érzem, hogy a szervezetem mást akar, tiltakozik és azt hallottam hogyha nem eszünk olyanokat, amiket a szervezetünk szeretne akkor annak jó vége nem lesz. Azt mondta ismerősöm, hogy ez normális, ez a hozzászokás időszaka és min 3 hónap mire átáll a szervezet és megszokja. Hát nem tudom, izomból is sokat vesztettem. Egyszer volt olyan, hogy gondoltam egyet és átálltam fokozatosa a vegán étrendre, hát az teljes halál volt, abba is hagytam. :D Szerintem ez tök emberfüggő, nem mindenkinek jó az ami a másiknak. Pl van aki szerint a cukor káros (mert mésszel fehérítik ki elvileg) de egy barátom mesélte hogy az édesítőszerek neki tönkrevágták a beleit. Még a stevia is. Én mindig arra törekszem hogy a természetes dolgokat egyem lehetőleg (ilyen szempontból a cukor is az, a méz is), de az ismerősöm szerint mindent el kell hagyni. Szerintetek is túloz, igaz? :D Meg interneten is már annyi cikk van pro és kontra hogy mi egészséges mi nem, 60.000 cikk, 60.000 féle változat, ki tudja miket hazudnak az embereknek. Kész káosz szerintem.

2021. máj. 7. 09:43
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
30%
Én mindig a dietetikusoknak hiszek, aki nem glutén és egyéb érzékeny annak nem szabad kiiktatni az étrendjéből ezeket, viszont mindent módjával. A legjobb az IR diéta, minden embernek hasznos lenne.
2021. máj. 7. 09:53
 2/24 anonim ***** válasza:
24%
Jaj ne. Tizmillio szakerto orszagaban elunk. Mindenki jobban fogja tudni, mi kell neked, mint a valodi szakember, vagy te magad, legyen szo akarmilyen taplalkozasrol, betegsegrol, barmirol.
2021. máj. 7. 10:06
 3/24 anonim ***** válasza:
72%
A cukrot messzel feheritik???? Na ezert kell hetfotol iskolaba menni...
2021. máj. 7. 10:08
 4/24 anonim ***** válasza:
54%

Annyi hülyeséggel tömte meg a fejedet, hogy az hihetetlen.

Pontosan érzed, neked mi a megfelelő, ne engedd eltéríteni magadat tőle. Legközelebb majd a fényevéssel jön. :/

2021. máj. 7. 10:17
 5/24 anonim ***** válasza:
29%
A cukorgyártás során valóban meszeznek, ebben legalább nem tévedett. De ettől nem lesz egészségtelen a cukor. [link]
2021. máj. 7. 10:20
 6/24 anonim ***** válasza:
16%
Az ismerősödnek igaza volt...
2021. máj. 7. 10:42
 7/24 Senior Séf ***** válasza:
37%

Cukor: [link]

Glutén; fogyasztásakor egy zonulin nevű enzim képződik, ami a vékonybél falát áteresztővé teszi. Amíg rendben van a bélflóra, ezeket a lyukakat szinte azonnal eltömíti, így további káros hatás nem érvényesül. Más kérdés, hogy a mai táplálkozás mellett kinek van rendben a bélflórája...

Tej; a kazein keresztreakciót vált ki a gluténnal. Emellett az extra magas hőokú pasztőrözés során roncsolódik a fehérjeszerkezet. Emiatt, meg a legtöbb felnőttből hiányzó laktózbontó enzim hiánya miatt emészthetetlen massza a belekben kitűnő táptalaja a gyulladáskeltő patogén baciknak. És mivel a hozam érdekében a marhákat nem a természetes táplálékukkal, tehát fűfélékkel, hanem (GMO) kukoricával, szójával, meg hasonló, fehérjékben gazdag szarságokkal etetik, folyamatosan kapniuk kell az antibiotikumokat, növekedés serkentő hormonokat, stb.

2021. máj. 7. 11:58
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg lehet benne valami, a lakosság 70%-a érzékeny a laktózra, valami 10% körüli a gluténérzékenyek arànya. A sport szegény életmód a külföldről importált ennivalók, a sok helyről vásárolt élelmiszerek, a nasik, cukrozott élelmiszerek, az antibiotikumok mind elősegítik, hogy tönkremenjen a bélflórád.

De én azt gondolom, hogy a nagyszüleim soha nem diétáztak gluténra/tejre és 90 év felett vannak.

Meg kell találni egy egészséges életmódot, de nem hiszem, hogy rettenetesen erőltetni kell a szigorú diétákat, főleg, ha amúgy nincs tüneted. A cukorpótlókat meg cukor helyett nagyon ajánlják a diétás vonalon, de legalább annyi embernek okoznak problémát (pl. a laktózintoleránsok többsége puffad a xilittől is), mint a cukor. Rengeteg esetben szóját használnak tej helyett, ami szintén autoimmun reakciót vált ki nagyon sok embernél (mint a tej).

Mindenkinek azt az életmódot kell követnie, amitől ő jól érzi magát.

Nyilván valamennyi családi halmozódás van, de csak azért elkezdeni alternatív módon étkezni, mert divat, szerintem butaság (mondom ezt úgy, hogy amúgy én nem eszem glutént, tejet és csak ritkán cukrot).

2021. máj. 7. 14:06
 9/24 anonim ***** válasza:
49%
Hogy tudsz enni 1 nap 12xer? Nekem 3xor is megterhelő sajnos :(
2021. máj. 7. 15:55
 10/24 anonim ***** válasza:
100%
Egy fontos kérdés. Csak a mesterséges cukrot iktattad ki vagy gyümölcsöket sem eszel?
2021. máj. 7. 15:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!