Van olyan, hogy valaki ennyi idősen még mindig ennyire finnyás az ételekre?
Szia!
Nagyon szép dolog, ahogy aggódsz a párodért és ahogy leírtad.
Szerintem felesleges a szüleivel beszélni, inkább egy jó pszichológus, aki tudna neki segíteni.
Vagy esetleg te, őszintén elmondani hogyan érzel és mindenben támogatod,csak változzon.
Közös rogram lehetne a sport, a főzés. Sétával is lehetne kezdeni a friss levegőn, akár kutyával.
Az a baj, hogy ez egy idő után nem finnyásság, hanem étkezési rendellenesség. Mert ahogy te is írtad "hányingere lesz mindentől".
Ez nem (feltételezhetően) azért van mert "kényes vagy hisztis" és nem akarja megenni amit te főzöl, hanem azért, mert ahogy te is mondtad, hozzászokott ahhoz a pár ételhez, amivel kiskorától etették, így valószínűleg tudat alatt jön neki az elutasítás, más ételekkel szemben. És ez odaáig fajulhat, hogy fizikailag lesz rosszul, ha más kell ennie.
Az a baj, hogy elég idős már, hogy ő maga is észrevegye, hogy baj van az étkezésével. Sajnos azon kívül (szerintem) hogy szépen elmondod neki az aggályaidat, és beszélgetsz vele, sok dolgot nem tehetsz. Erről amúgy szoktatok beszélgetni, vagy nem is akarja ezt a témát feszegetni?
Szüleivel szerintem felesleges beszélni, nem úgy tűnik, hogy őket ez nagyon érdekelné és rossz esetben csak balhé lenne belőle, hogy mit szólsz bele abba, hogy ők mivel etetik a gyereküket stb. Barátoddal viszont jó lenne megosztani ezeket az aggodalmaidat, hátha akkor kicsit nyitottabb lesz a változásra. Mindenképp ismerős ízekkel és állagokkal kéne kezdeni, ne dobd a mély vízbe, csak apránként, lassan haladva próbálkozzatok. Idővel lehet meg tudna szokni más ételeket is. Addig meg a mostani étrendjét kéne kicsit egészségesebbé tenni (pl. rántotthús legyen csirkemellből meg ne bő olajban legyenek kisütve a dolgok, sok mindent lehet sütőben is nagyon kicsi olaj hozzáadásával és mégis egész hasonló lesz). Mivel nagyon egyoldalúan eszik, vitamint is adnék neki.
A súlyfeleslegen meg a fittség hiányán pedig a sport is nagyon sokat tudna segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!