Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Gluténérzékeny vagyok. Szerint...

Gluténérzékeny vagyok. Szerintetetek így lehetne fogyasztani (ritkán) glutént tartalmazó ételeket?

Figyelt kérdés

Létezik glutén bontó enzim, ami elvileg teljes mértékben le tudja bontani a glutént, de nem merik vállalni a felelősséget az igazolt cölikáiásokért.

[link]

Ha mondjuk beveszek a tablettából kettőt, fogyaszthatok egy minimális glutént?

Igazából már többször volt olyan, hogy fogyasztottam véletlenül glutént és semmi tünetem nem lett.

Egyszer egy pizzériában gluténmentes pizzát rendeltem és mikor kihozták, véletlenül összekeverték a barátom gluténos pizzájával. Elkezdtem enni, igazából azon kívül, hogy meglepően jónak éreztem, nem vettem észre semmit. Nemsokkal később rohant a pincér szólni, hogy összecserélte a pizzákat, de már addigra egy fél szeletet megettem. Szerencsére semmi bajom nem lett tőle.

2020. okt. 14. 15:28
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
55%
Jaj most olvastam... glutén bontó enzim NEM LÉTEZIK!!!! Ez egy AUTOIMMUN BETEGSÉG!!
2020. okt. 14. 16:41
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Az érzékenységnek vannak fokozatai. Van, akinek vannak jól érzékelhető tünetei, másoknak nem, de attól még nem tesz jót nekik sem a glutén.

Azt írják: "Figyelmeztetés: A Glutenowill® az élelmiszerben jelen lévő maradék glutént bontja le, nem helyettesíti a gluténmentes étrendet!" Ebből nekem az jön le, hogy az ajánlott adag nem elég nagy ahhoz, hogy mondjuk megegyél egy szelet kenyeret, ennyi glutént nem fog tudni lebontani. Viszont a napi ajánlott mennyiséget nem javasolják túllépni. Így én inkább nem kockáztatnék.

Egyébként hogy derült ki, hogy gluténérzékeny vagy, mik voltak a tüneteid? Lehet, hogy a diéta miatt mostanra már jobb állapotban vannak a beleid, ezért nem lettek rögtön tüneteid, amikor megettél fél szelet pizzát. Viszont ha ezt gyakran csinálnád, egy idő után valószínűleg megint oda kerülnél, ahonnan indultál. Szerintem nem éri meg.

2020. okt. 14. 18:04
 13/21 A kérdező kommentje:

Több kutatást olvastam erről a tablettáról és elvileg a tablettát használva, mire a kaja eljut a vékonybélbe, már nincs gluténtartalma.

#12 16 éve derült ki, fájt a hasam és hasmenésem volt.

Gondolkoztam, és nem fogom kipróbálni, nem éri meg annyira, hogy kockáztassak. Ha eddig kibírtam, ezután is ki fogom.

Köszi a válaszokat.

2020. okt. 14. 18:44
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Én azt olvastam, hogy aki gluténérzékeny, annak nagyon sok idő, több hónap vagy akár egy év is kell ahhoz, hogy a diéta hatására a bélbolyhok visszaépüljenek és ezt az eredményt egyetlen gramm glutén is tönkre tudja vágni egy pillanat alatt, akár egy év kemény diéta is kárba veszhet és lehet kezdeni elölről. De mindenfélét összeolvastam, mert van valami bajom a laktózérzékenységen kívül, csak belefáradtam az orvosok töketlenségébe. 10 éve vagyok refluxos, 5 éve laktózérzékeny, a hátam és a lábam 10 éve elkezdett sebesedni, mostanra a hátam csupa viszkető seb. Voltam pár éve több bőrgyógyásznál is, olyan 8 éve gyomortükrözésen, mindenhol kérdeztem, mi lehet ez, mitől lehetek refluxos, nem lehet, hogy gluténérzékeny vagyok? Mindenhol a vállvonogatás és a maximum diagnózis a reflux vagy a seborrheás dermatitis (de ahány orvos, annyiféle diagnózis). Nekem elegem van a sarlatánokból, nincs annyi időm, hogy a fél életemet a váróban töltsem, szóval én már feleadtam.
2020. okt. 14. 23:35
 15/21 A kérdező kommentje:
#14 De, elképzelhető. A gluténérzékenység bőrtünetekben is megnyilvánulhat, úgyhogy mindenképpen csinálj egy otthoni gyorstesztet.
2020. okt. 15. 00:25
 16/21 anonim ***** válasza:
80%

14 ha kiprobalnal egy honapot gluten nelkul? Mi is igy jottunk ra...

Veszteni valod nincs.

2020. okt. 15. 00:52
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm, aranyosak vagytok. Régebben csináltam otthoni tesztet, gyógyszertárban vettem, de iszonyat bonyolult volt, szerintem tévesen adták ki magánhasználatra. Nagy nehezen megcsináltam, de nem biztos, hogy jól. Mindenesetre azt mutatta, hogy nem vagyok gluténérzékeny.

Legalább 2 hónapig tartottam gluténmentes diétát, de az nem segített. De nekem akkor összetett bajom volt, túl egy durva antibiotikumos kúrán, ami után úgy büfögtem, mint egy tehén, végül probiotikumos kúra hozott helyre, de majdnem egy évig köhögtem a refluxtól, viszont a köhögés elkezdődött az antibiotikumos kúra előtt is. Hát én nem tudtam rávenni az orvosokat, hogy kivizsgáljanak gluténérzékenységre. Szerintem a gyomortükrözésnél kellett volna megnéznie az orvosnak.

Sajnos nekem állandóan van hasmenésem, mert a laktózra is érzékeny vagyok és ha nem veszek be elég laktázenzimet, akkor gondot okoz. A gluténnal kapcsolatban nem érzek olyan látványos összefüggést, mint a laktóznál, de tudtommal a gluténérzékenység sokkal alattomosabb és egyik kezdődő tünete lehet a laktózérzékenység is. Lehet, hogy majd egyszer nekifutok újra a gluténérzékenység kivizsgálásának, mert a hátamon augusztus óta elviselhetetlen a helyzet, véresre vakarom magam, nem győzöm a ruháim hátát kézzel mosni. Hosszúkás 5-10 mm-es csíkokban bereped és vérzik a bőröm és nem azért, mert kivakarom. Iszonyúan viszket, de azokat a csíkokat nem a körmöm csinálja. Maguktól jönnek ki. Iszonyatos. :(

2020. okt. 15. 01:29
 18/21 anonim ***** válasza:
Lehet neked is psoriasisod van... :/
2020. okt. 15. 08:28
 19/21 anonim ***** válasza:
Nem, pikkelysömör biztos, hogy nem. Nincs ilyen pikkelyes száraz felszíne. Még fémallergiára gondoltam, mert a hátamon és a lábamon jön ki. Hátamon lehet, hogy a melltartó csatja a textilen keresztül is irritál, a lábamon meg esetleg az lenne az ok, hogy a borotva pengéje hozzáér. Van fémallergiám, mert fülbevalót is csak aranyat bírok, illetve múltkor a gyerek csillámtetkót gyártott nekem és megjelentek a karomon pici fekélyes sebek és azt hittem, szétvakarom magam egy hétig, megvesztem a viszketéstől. Hiába szedtem le amikor rájöttem, hogy a csillámporban valószínű van fém, még egy hétig legalább veszettül vakaróztam. Talán ezért ilyen fekélyes sebekkel teli a hátam. Már régebben is gondoltam erre, nem tudom, miért nem szabadulok meg a fémcsatos melltartóimtól végre, lehet hamar kiderülne.
2020. okt. 15. 19:02
 20/21 anonim ***** válasza:
46%
Én is glutén- és laktózérzékeny vagyok, de nincs hasmenésem, mert csak laktózmentes dolgot fogyasztok. Nem laktóz plusz laktázenzim, aztán vagy jól mértem ki, vagy rosszul. Legalább ezt a problémát meg tudnád oldani, hogy kevesebbel küzdj. Nem bonyolult.
2020. nov. 9. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!