Egyszerű és olcsó, mégis tápláló étrend?
Szívesen fogadok olyan ételeket (vagy akár étrendet, ha valakinek van bevált), amire a következők jellemzők:
- elégítse ki azt a szükséget, ami miatt KELL ennünk: legyen meg a megfelelő tápanyagmennyiség (avagy ne legyen semmilyen tápanyagból túl kevés - vagy akár túl sok az étrendben)
- minél egyszerűbben lehessen elkészíteni és minél kevesebb időt kelljen ráfordítani (pl. nyers zöldségeket lereszelek és leöntöm valami egyszerű öntettel + nem keletkezik sok mosatlan és azokat sem nehéz elmosni, mert nem zsírosak, nincs ráégett étel stb.)
- lehetőleg minél olcsóbb legyen
- lehetőleg azért ne fintorogva kelljen megenni, tehát ha egy nyersanyagot kétféleképpen lehet elkészíteni, akkor a "finomabbik" módon készíteném el (ha az nem megy jelentősen az előző pontokban megfogalmazottak rovására)
Tudom, hogy a szempontok sokszor egymás ellen valók, pl. vehetek olcsóbb alapanyagot, de a minősége is rosszabb lesz, vagy lehet olyan ételt készíteni, ami megvan öt perc alatt, viszont olyan ízetlen mindenféle konyha(művészet)i művelet alkalmazása nélkül (értsd: párolás, főzés, stb.), hogy inkább meg sem eszem.
A szempontok fontosság szerinti sorrendben állnak, tehát: az étel legyen 1. tényleges táplálék a testnek, 2. legyen könnyel elkészíthető, 3. ne legyen drága, 4. legyen finom.
Azt is tudom, hogy a könnyű, olcsó és finom nagyon relatív fogalmak, tehát nem akadok ki, ha valakinek egy étkezés 1000 forintért nem sok, vagy ha csupán egy tál főtt rizs és hozzá nyers felkockázott répa finomnak számít. Főleg ételek esetén nagyon szubjektív mindez, ezt tiszteletben tartom, és ha számomra bármelyik ötlet/javaslat túl drága vagy "fancy" vagy más miatt nem jó, attól még bárkinek, aki olvassa a válaszokat, még hasznos lehet.
Azt szokták mondani, hogy valamit meg lehet csinálni:
1. olcsón
2. jól
3. gyorsan
De ezek közül mindig csak kettőt lehet választani.
Ilyen nincs, mindenkinek mások a szükségletei, ízlése. Nem beszélve arról, hogy amit kérsz, azt jó pénzért dietetikussal lehet elkészíttetni.
Ajánlom a kaloriabazis.hu-t, ott tudod vezetni az étkezéseidet, számolja a szükséges/bevitt tápanyagok arányát. Pár hét alatt ki tudod következtetni, hogy mi az, amin változtatni kell.
1-esnek: a kifejtésben utaltam rá, hogy a kérésem az általad felvázolt elvvel szembe megy, és mivel nem adtál kielégítő választ, ezért engedd meg, hadd kötekedjek :D
Olyan ételekre lennék kíváncsi, amik 2/3 részben olcsók, 2/3 részben jók, 2/3 részben gyorsan elkészíthetőek.
Sőt, tovább megyek, a rengeteg étel drága, sokáig tart és nehéz elkészíteni, és ha kicsit nem figyelsz, el is ronthatod, és akkor még csak nem is lesz jó. Szóval a 3-mól 1-et választottunk, és az is csak félig jött össze :)
2-esnek: elismerem, de nem is kész személyre szabott étrendet várok, hanem akár egyetlen ételötletet is, mert én leragadtam a reszelt zöldségek valami egyszerű öntettel + főtt köles kombónál, de rengeteg másféle hasonlóan egyszerű, (igénytelenül egyszerű, barbár, ahogy tetszik) ételek léteznek, amiket váltogatva nem lesz pl. vashiányom vagy káliumtúltengésem, meg ilyenek. Köszönöm a linket!
És persze 3-asnak is köszönöm a linket, kiválogatom, melyek elkészítéséhez van idegrendszerem :)
Továbbiaknak is várok bárkitől bármilyen ("igénytelenül egyszerű, barbár") ételt!
@kérdező
Konkrét választ még mindig nem tudok neked adni, de el tudom mesélni, hogy nálunk hogyan történik ez.
Régen, egyetemistaként, később alkalmazottként a gyors+tápláló+olcsó de egészségtelen ételeket részesítettem előnyben. Sokszor fastfood, tojás, virsli, stb.
Aztán megnősültem, az asszony már jól is főzött, igaz, megadta a módját, tehát szép lassan, alaposan.
Aztán jöttek a gyerekek, és elkezdtünk az egészségre is odafigyelni. Egyre drágább de egyre olcsóbb is lett a főzés. Drágább, mivel már nem üzletből, hanem biogazdálkodásból, helyi termelőktől szereztük be a húst, tojást, zöldséget. De olcsóbb is, mert nagyobb tételben vásároltuk. Fagyasztottuk. Meg még olcsóbb is, mert az üzletből már egy csomó szemetet már nem veszünk meg. Már évek óta nincs itthon tej, tejtermék, cukor, olaj, fehér liszt, fehér kenyér. Egyáltalán. (Persze ezzel lehetne vitatkozni, hogy ezek egészségesek, vagy sem, ki-ki döntse el maga, az internet tele van pro és kontrával. Számunkra ez jött be)
Aztán megint drágább lett, mert a feleségem elkezdett dolgozni, ezért lett bejárónőnk, akinek megfizetjük az idejét, hogy lassan és alaposan készítse el az ételeket. Meg olcsóbb is lett, mert az alatt az idő alatt a feleségem több pénzt keres, mint amit a bejárónőnek fizetünk.
Most kicsit megint drágább, mert a hús-beszállítónk megszűnt (nem volt elég fizetőképes kereslet a bio hús iránt, ezért 200 Km távolságról vesszük)
Egy időben nekiálltam smoothie-kat csinálni, hogy olcsóbb legyen. Aztán észrevettem, hogy egyre kevesebbszer készítem el magamnak. A hozzávalók egy részét más forrásokból kellett beszerezni, az sok időbe került. Az is sok időbe került, hogy minden nap elkészítsem, megigyam, elmossam. Ezért a drágább módszert választottam és táplálékkiegészítőket kezdtem szedni. Azokban is benne van minden szükséges összetevő. Csak megrendelem, a futár haza hozza, elkeverem egy kis vízzel (egy "drága" fordított ozmózisos víztisztítóból, ami jóval olcsóbb, mint palackozott vizeket venni és idő hatékonyabb is) és megiszom. Összességében így olcsóbban jövök ki.
Ezt a mostani berendezkedést nem 1-2 nap alatt alakítottuk ki, hanem hosszú évek alatt. Próbálkoztunk, keresgéltünk, tapasztaltunk, változtattunk.
Most itt tartunk.
#4-es A reszelt zöldség + köles ötletnél lehet tovább gondolni.
Húsleves, gulyásleves (nyilván nem marhából, hogy olcsóbb legyen), főzelékek tetszőleges feltéttel (ha nem rántod be, csak habarod, akkor egy edénnyel kevesebb, főtt tojás, virsli után nincs nagyon sok mosogatnivaló). Összevágsz egy adag krumplit, hagymát, akármilyen zöldséget, bedobod egy tepsibe sózod, borsozod, rá bepácolt hús sütőben megsütöd. Csinálsz akármilyen pörkölt/paprikás szerűséget, a tetszőleges köret felét kicseréled az aktuálisan olcsón beszerezhető zöldségek sült/párolt változatával.
Az idő/pénz ráfordításon úgy is tudsz spórolni, ha akciósan veszel húsokat nagyobb mennyiségben, és megfőzve/lesütve adagonként fagyasztod; akkor a köretekkel kell csak foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!