Szerintetek milyen mèrtèkben felelős az ember az elhízásèrt?
Te mikènt làtod?
Van aki teljes mèrtèkben maga tehet rola van aki meg egyaltalan nem.
E ketto kozott eleg szeles a skala.
50% genetika 50% életmód, legalábbis szerintem.
Genetikával sajnos nem lehet mit kezdeni, de egy jó életmóddal bármilyen rossz genetikailag is valaki le lehet fogyni szerintem, csak hát van akinek nehezebb van akinek könnyebb.
És itt életmódról van szó nem egy 2 hetes diétáról.
Múltkor, melóhelyen:
- Gizike, azt hittem te fogyózol!
- Fogyózok is.
- Dehát most toltál be 2 krémest egymásután.
- Igen, de hármat akartam.
Nagyon változó, de sokan nem tehetnek arról, hogy silány a táplálkozásuk. Szűkös anyagiak, időhiány, de persze lehet lustaság, tudatlanság is. Sokan esznek iskolai, munkahelyi menzán, vagy rendelnek ebédet, és nem igazán van más lehetőségük. Otthon pedig fáradtak, vagy nem is tudnak főzni, vagy nem sok fogalmuk van arról, mit is kellene enniük, esetleg más főz rájuk.
Munka, suli (vagy munka és család) mellett van, akinek nem marad energiája/ideje kimerítő edzésekre, de amúgy is a táplálkozásnak nagyobb szerepe van az elhízásban, mint a mozgásnak.
Előrebocsájtom, sohasem küzdöttem súlyproblémákkal, mert amit megeszem, azt rendre le is szoktam mozogni, noha elmúltam 60. Ám azt tudni kell, hogy a ma termelt zöldség-gyümölcs beltartalmi értéke az elhibázott mezőgazdasági technológia következtében a 0-val egyenlő. Ez minőségi éhezést szül, ami azt jelenti, hogy hiába eszünk 4x annyi zöldséget, ha valamely ásványi anyag hiányzik, a szervezetünk továbbra is éhséget jelez.
Azt is tudni kell, hogy a boltokban kapható élelmiszernek látszó tárgyak tele vannak ízfokozóval, ami nagyon ravasz találmány, mert elaltatja a jóllakottság érzetét, tehát megint csak többet eszünk, mint kellene. Ehhez még vegyük hozzá, hogy 50 év alatt 4x-esére emelkedtek a receptekben szereplő cukormennyiségek, étolajjal főzünk zsír helyett, élesztős kenyeret eszünk a régi kovászolt helyett, és sorolhatnám napestig, hogy hány napi szinten fronton van támadva a testsúlyunk.
Szóval a magam részéről, noha nem szeretem a kövér embereket, tartózkodom attól, hogy bármiféle pejoratív véleményt fogalmazzak meg velük kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!