Hogy lehet leszokni arról, hogy az étkezés köré tervezzük az életünket, hogy ne minden erről szóljon?
Egyik véglet se jó. Az se, ha állandóan a kaja körül forog az életed, az se, ha annyira nem érdekel, hogy ha nem rakják eléd, elfelejtesz enni egész nap.
Én intolerancia és egyéb nyavalyák miatt kezdtem diétázni, az elején nagyon szigorúan vettem. Aztán ahogy lefogytam és javult az állapotom, lazítottam a szabályaimon. De azt is tudom, hogy nem mehetek vissza oda, ahol régen voltam, tehát igenis oda kell figyelnem, mit eszek. Az állandó evéskényszer és éhség a diétám hatására normalizálódott, nem csábítanak különösebben a finom, de számomra nem megfelelő ételek. Amiket magamnak főzök és készítek, azok is finomak és annyit eszem, amennyivel jóllakok. Vendégségben általában eszek a "rendes" ételekből, utána max. 1-2 sütit, jóllakottan nem is kívánok többet. Nem az étel tesz boldoggá, de jóllakottá igen :) Én 20 percnél általában többet töltök a konyhában napi szinten, már csak azért is, mert a gyerekeim elé is tápláló ételeket kell tennem (de fél napokat én se szoktam főzésre szánni, az egyszerű ételeket preferálom :)).
Az idős embereket megértem, hogy ennyire fontos nekik az evés. Aki megért egy világháborút és/vagy igencsak szűkös időket, az máshogy áll hozzá az evéshez, mint aki úgy nőtt fel, hogy tele vannak a boltok és a hűtő kajával. Engem is próbáltak "tömni" gyerekkoromban, mert vékonyka voltam és időnként elég válogatós. Joggal aggódtak miattam.
Ha úgy érzed, kínszenvedés megállnod, hogy akkor is egyél, amikor nem is vagy éhes vagy csak unatkozol, vagy azon agyalsz egész nap, hogy hogy fogod kibírni a következő étkezésig, akkor vizsgáld meg az étrendedet, mert valami nem jó. Hiányzik valamilyen fontos tápanyag, esetleg nem megfelelő a makrók aránya, vagy olyan ételeket eszel, amik neked nem megfelelőek. Ha gondolod, priviben is megbeszélhetjük a részleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!