Hogyan marad meg a rost az ételben?
Csak tudnám, hogy azok az emészthetetlen anyagok, amit rostnak hívunk - párolás hatására hova tűnnek egyesek szerint? Emészthetővé válnak? Vagy a gőzzel együtt elillannak? Aki ilyeneket terjeszt mit gondol erről???
Nyugodtan párold meg a zöldségkeverékeket, rostban gazdag marad. A rost nem C vitamin, hogy párolás hatására elbomlik (megsemmisül).
A rostok olyan növényi alkotórészek, melyek ellenállnak a szervezetünk emésztőenzimeinek, tehát nem képesek felszívódni, de az emésztés és a felszívódás szabályozásával segítenek egészségünk megőrzésében.
KÉT CSOPORTJÁT KÜLÖNBÖZTETJÜK MEG:
1. Vízben oldódó növényi rostok
Ilyenek például a pektinek, a hemicellulózok kisebb része (például béta-glükán), inulin, növényi gumik és nyálkák, valamint a keményítők.. Gélképző tulajdonságuk miatt lassítják az ételek áthaladását a felső béltraktuson, valamint késleltetik, vagy meggátolják egyes tápanyagok és bizonyos élelmiszerek összetevőinek felszívódását. A vastagbélben élő baktériumok egy részüket képesek fermentálni, és rövid szénláncú zsírsavakat illetve gázokat képeznek belőlük. Főbb forrásaik: pektin: gyümölcsök (például alma, birsalma, cseresznye, szőlő stb.), zöldségek (például sárgarépa), béta-glükán: zabkorpa, árpakorpa, csicsóka, cikóriagyökér, fokhagyma.
2. Vízben nem oldódó növényi rostok
Ebbe a csoportba sorolhatók például a cellulóz, a hemicellulózok nagyobb része és a lignin. Duzzadóképességük miatt vizet szívnak magukba, ezáltal a székletet lágyítják, és a vastagbél működését szabályozzák. Főbb forrásaik: cellulóz: zöldségfélékben (például káposzta, hüvelyesek, kukorica, borsó), búzakorpa, teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héjanyaga, olajos magvak (mák, mandula, mogyoró), hemicellulóz: magvak külső héjanyaga, fás szövetekben, lignin: növények durvább, fás részei (például fás karalábé).
Vannak a szervezetünkben olyan elváltozások, melyek megelőzésére vagy kezelésére a rostdús táplálkozás kiváló, természetes gyógymód lehet. Ezek közé sorolhatók például a székrekedés, az elhízás, a divertikulózis (vastagbél kiboltosulás), a vastagbéldaganat, a magas vérzsírszint vagy a cukorbetegség.
A ROSTOK ÉLETTANI HATÁSAI
A fogyókúrák nélkülözhetetlen elemeit képezik, mert a telítettség, illetve jól lakottságérzetet fokozzák. A rost-dús élelmiszerek általában alacsonyabb kalóriatartalmúak, hosszabb rágást igényelnek, lassul a táplálékfelvétel és a gyomorürülés, valamint csökken a vékonybél felszívóképessége. Ilyen hatást eredményez a cellulóz, a hemicellulóz és a pektin.
A gyomorürülés és a szénhidrátok felszívódásának lassí¬tásával képesek megakadályozni a hirtelen vércukorszint-emelkedést, valamint csökkenteni a vércukor ingadozá¬sok gyakoriságát. Ebben szolgálhat segítségül a pektin. Az epesavat megkötő tulajdonságuknak köszönhetően képesek a koleszterin és a trigliceridszintet csökkenteni. Ebben a pektin és a lignin lehet segítségünkre.
Az élelmi rostok (például a hemicellulózok) segítenek a bél perisztaltikus mozgásának megfelelő fenntartásában. Ezzel elkerülhető a lelassult testmozgásból adódó salakanyag felhalmozódása, illetve a gyors mozgás miatt keletkező felszívódási probléma.
Növelik a béltartalom tömegét, és lerövidítik az áthaladását (tranzitidőt) a bélcsatornában, ezzel a székrekedés ki¬alakulását tudják megelőzni, valamint a káros anyagok is gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Fogyasz¬szunk ezért magas cellulóz, hemicellulóz és pektin tartalmú élelmiszereket!
Összefüggést találtak a rosthiányos táplálkozás és a vastagbéldaganat kialakulása között is. A kutatások szerint a megnyúlt tranzitidő elősegíti, hogy az epesavak a vas-tagbél nyálkahártyáját irritáló karcinogén (daganatképző) vegyületekké alakuljanak. Magas lignintartalmú táplálékokkal csökkenthető annak lehetősége, hogy bélbaktériumok által képződő karcinogén anyagok létrejöjjenek, és a bélfalra kifejtsék hatásukat.
A rostok seprűként is szolgálnak úgy, hogy útjuk során „ledörzsölik" az elhalt bélhámsejteket.
A cellulóz és hemicellulóz képes csökkenteni a vastagbél¬ben uralkodó nyomást, így a vastagbél izomzatának épsége megtartható, és elkerülhető a gyakori székrekedés miatti izomgyengülős és a divertikulózis.
Az inulin prebiotikus (bélbaktériumokat tápláló) hatása révén kedvezően befolyásolja a bélben a probiotikus, azaz a jótékony baktériumok szaporodását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!