Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Szemüveg vagy kontaktlencse?

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Figyelt kérdés

Nem igazán látok messzire, és gondoltam majd beszélek a szüleimmel, hogy menjünk el szemészetre. De közben félek is, mert nagyon nem akarok szemüveget, viszont eszembe jutott, hogy van kontaktlencse is. Sajnos nem tudok ezekről a dolgokról sokat. Minden normális válasznak örülök, de jó lenne ha ezek benne lennének:

-melyik praktikusabb

-milyen könnyű megszokni őket

-mennyibe kerülnek, melyik megoldás jobb anyagilag

-szerintetek úgy általában melyik jobb, és miért

Azt hiszem ennyi. Lehet egyébként úgy, hogy mind a kettőt?

Köszi a válaszokat előre is! :)

14/L

2016. márc. 3. 15:39
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
14 éve vagyok szemüveges, először én sem akartam hordani, de gyorsan megszoktam. Elsőre mindkettő szokatlan lesz, nekem a szemüveghordás első napján iszonyatos migrénem lett, a kontaktlencsével pedig sokáig úgy éreztem, mintha részeg lennék. Kinek mi a praktikusabb, számomra a szemüveg használata egyszerűbb, mert elalvás előtt egyszerűen leveszem, és kész, míg a kontaktlencsét esténként ki kell venni, elöblíteni, stb. Ha a kontaktlencse mellett döntesz, egy szemüveg akkor is kell, mert a lencsét pl. influenza vagy kötőhártyagyulladás esetén nem szabad hordani. Anyagilag mindenképp a szemüveg a jobb választás, még úgy is jobban megéri, ha külön szemüveget, és külön dioptriás napszemüveget is csináltatsz. Én mindkettőt próbáltam, de a kontaktlencsét végül el sem használtam, mert nagyon kényelmetlennek éreztem, fájt tőle a szemem, és szinte locsolnom kellett bele a műkönnyet. Persze van, hogy a szemüveg is kellemetlen, télen párásodik, sportoláskor zavaró, szóval neked kell kitapasztalnod a megfelelő megoldást. Az biztos, hogy ha rossznak érzed a szemedet, menj el látásvizsgálatra, hidd el, én is évekig próbáltam leplezni, hogy rosszul látok, főleg iskolában volt szörnyű, mert nem láttam a táblát. Azóta el sem tudom képzelni magam szemüveg nélkül. :)
2016. márc. 3. 16:04
 2/17 anonim ***** válasza:
59%

- a kontaktlencse praktikusabb

- a megszokás teljesen egyéni, valaki nem bírja a kontaktlencsét, valaki a szemüveget utálja

- a kontaktlencse jóval drágább

Pluszban kontaktlencse mellé kell szemüveg is, egyrészt kell pihenőnap, másrészt sose tudhatod kapsz e valami gyulladást, vagy csak egyszerűen elfárad a szemed.

2016. márc. 3. 16:05
 3/17 anonim ***** válasza:
75%

Praktikum:

szemüveg: mivel nem turkálsz a szemedben, nem okoz a nem megfelelően tisztított kéz fertőzést, nem kell tárolgatni, északára kivenni, csak este le, reggel fel

lencse: nem párásodik, amikor hidegből melegbe mész, lehet vele úszni, simán használhatsz napszemcsit

Megszokás: sztem egyforma

Ár: ezt nem lehet megválaszolni, mert óriási különbségek vannak szemüveg és szemüveg között, lencsénél szintén (a lencsénél számolni kell a tárolófolyadékkal is, ami rendszeres kiadás, szemüvegnél ilyen nincs)

Melyik jobb: csak a saját véleményem, tapasztalatom tudom leírni. Nekem 5-5,5-es szemüvegem volt, az már nagyon rossz látás. Rühelltem a szemüveget, mert amikor levettem, szart sem láttam (uszoda...). 18 évesen lett kontaktlencsém, hát oda és vissza voltam, hogy ez milyen szuper. Aztán 22 évesen megműttettem a szemem (lézeres). Ez 18 éve volt, azóta is szinte tökéletes a látásom.

Gondold át, beszéld meg a szüleiddel, szemészorvossal. Csak ezek után dönts(etek).

2016. márc. 3. 16:06
 4/17 anonim ***** válasza:
8%
14 évesen még nem lehet kontaktlencséd.
2016. márc. 3. 16:18
 5/17 anonim ***** válasza:
39%
A szemüveg korlátozó hatású az életben. Szemüvegben sok mindent nem csinálhatsz és sokan nem is néznek ki jól benne és ezt a többi ember elítéli. Kontaktlencsével az élet egyszerűbb. De mindenki hordhat.
2016. márc. 3. 16:20
 6/17 anonim ***** válasza:
Hogyne hordhatna 14 évesen...
2016. márc. 3. 16:30
 7/17 anonim ***** válasza:
0%
14 évesen még a szemed növekszik. Egyik orvos sem fogja ajánlani. Hordani hordhat. De csak rosszabb lehet, mint volt sőt. 16 évtől de inkább 18 év.
2016. márc. 3. 16:59
 8/17 anonim ***** válasza:
Nettó hülyeség hogy 14 évesen nem hordhat kontaktlencsét. Én is ilyen idős koromtól hordom és ahogy lelassult a növekedésem, úgy lassult a romlás is.
2016. márc. 3. 17:51
 9/17 anonim ***** válasza:
Nem nem hordhat. De egyik orvos sem fogja ajánlani. Nézz utána ...
2016. márc. 3. 17:53
 10/17 anonim ***** válasza:
33%

Jó, akkor nem hordhat. :D

Majd a szemorvos mond vmit, úgyis ő írja ki a lencsét is meg a szemcsit is.

2016. márc. 3. 18:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!