Létezik, hogy +3 dioptriás a szemem és ezt "nem vettem észre"?
Elmentem egy optikába egy szemvizsgálatra. Èn úgy érzem hogy jól làtok. Monitor előtt dolgozok, péntekre nagyon elfàrad a szemem, és ennyi. Ilyenkor néha 1-1 mp-re homályosan látok. Az orvos +3-as dioptriát àllapított meg. Létezik, hogy ilyen rossz a szemem, de a hétköznapokban ezt nem veszem észre?
Köszi előre is
a szem nagyon jól alkalmazkodik a plussznál... 0-3 dioptriáig fel sem merül a gondolat, hogy valami nincs rendben a szemeddel. ilyenkor csak annyira panaszkodsz, hogy fáj a fejed, a szemed, és néha elmosódottan látod a betűket. és igen, lehetséges, hogy egy ember úgy éli le fél életét, hogy a szeme igényelné a +3-as szemüveget. persze van olyan eset, amikor már fél dioptriánál is gyanakszol, hogy nem látsz jól. ez teljesen kor-és egyénfüggő, neked valószinüleg nagyon jó az alkalmazkodó képességed. 3,5-4 dioptriánál kezdődnek a nagyobb, észrevehetőbb gondok. olyankor már a szemednek annyira alkalmazkodnia kell az éleslátásért, hogy bekancsalít. tapasztalatból mondom, hogy simán eléldegélhetsz úgy, hogy rossz a szemed. nekem az egyik szemem +3,00, a másik pedig +2,50.
próbáld ki hogy letakarod azt a szemedet amivel jobban látsz, és fókuszálj egy 50-100 cm közeli tárgyra. ezután takard le a másik szemedet úgy, hogy egy a fókuszpont ugyanúgy maradjon meg. észre fogod venni, hogy igen homályos a látásod. de ez csak addig tart, amíg nem alkalmazkodsz a szemeddel. szóval szerintem simán lehet, hogy az egyik szemed +3-as, a másik pedig +1-es, főleg úgy, hogy az egyik szemed lényegesen jobb a másiknál, mert ilyenkor ugymond a jobb szemedet használod, amivel jobban látsz. de azért nem ártana felkeresni egy másik szemészt is:)
(van otthon valakinek nálatok egy pluszos szemüvege? ilyen tesco-s olvasószemüvegre gondolok, lehetőleg hármast. ha felveszed, és azt érzed, hogy élesen látsz benne, akkor jót mért a szemész. vagy azt is csinálhatod, hogy bevágtatsz a tesco-ba, és odmész az olvasószemüvegekhez, és felpróbálgatod őket, és ha jól látsz benne, akkor nem mért el semmit az optikus vagy ki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!