Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Létezik, hogy +3 dioptriás a...

Létezik, hogy +3 dioptriás a szemem és ezt "nem vettem észre"?

Figyelt kérdés

Elmentem egy optikába egy szemvizsgálatra. Èn úgy érzem hogy jól làtok. Monitor előtt dolgozok, péntekre nagyon elfàrad a szemem, és ennyi. Ilyenkor néha 1-1 mp-re homályosan látok. Az orvos +3-as dioptriát àllapított meg. Létezik, hogy ilyen rossz a szemem, de a hétköznapokban ezt nem veszem észre?

Köszi előre is

2015. ápr. 4. 20:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Mind a kettő?
2015. ápr. 4. 20:29
 2/13 anonim válasza:
3 dioptriát kicsit soknak találok ahhoz, hogy ne vegye észre az ember. Az ember szeme bizonyos mértékig képes alkalmazkodni, ami miatt nem feltétlenül vesszük észre a szem romlását. Lehetséges a 3 dioptria, de én sokallom. Tanácsolnám egy másik optika meglátogatását.
2015. ápr. 4. 20:33
 3/13 anonim ***** válasza:
Menj el egy szemorvoshoz is. A szem és a mögöttes agyi feldolgozás sokmindent elfedhet
2015. ápr. 4. 20:38
 4/13 A kérdező kommentje:

A másikra +1-et mondott. Mindenképpen elmegyek rendes szemészetre is, az optikus is azt tanácsolta.

Csak nekem ez annyira hihetelenül hangzik.

Mennyit befolyásolhat az, hogy péntek du (heti 40 monitor előtt töltött óra) mentem? A fáradt szemnêl torzulhat az érték? Hétfő reggel reálisabb lehet az érték?

2015. ápr. 4. 20:41
 5/13 anonim ***** válasza:

A jobb (vagyis a +1 dpt) szem képe a domináns. Márpedig 1 dioptriát, mondjuk 60 centiről előfordulhat, hogy nem fogsz észrevenni. Lapozz bele egy könyvbe és nézd 20-25 centiről, garantálom, hogy nem tudod elolvasni, a 3 dipotriással biztos nem.

A monitortól - bár nem a monitor a lényeg, hanem a fix fókusz - inkább rövidlátó lesz az ember.

Életkor?

2015. ápr. 4. 20:55
 6/13 anonim ***** válasza:

nekem mínusz 2,5-2,75-ös a szemem, és szemüveg nélkül az utcára sem tudok kimenni, annyira nem látok, legalábbis egyáltalán nem érzem magam biztonságban szemüveg nélkül. még mosogatni sem tudok, mert nem látom a koszt.

lehetetlennek tartom, hogy ekkora látásromlást ne vegyen észre az ember.

2015. ápr. 4. 20:56
 7/13 A kérdező kommentje:
25 leszek. Ha ezt hozza ki a szemész is, akkor ez még javítható?
2015. ápr. 4. 21:04
 8/13 anonim ***** válasza:

6-os

Mínuszos és pluszos szem között óriási különbség van. Pluszos szemmel teljesen jól lehet látni fél-1-2 métertől kezdve akármeddig. És mint írtam, nagyon sokat számít, ha a másik szem lényegesen jobb, márpedig +1 dioptriával meg konkrétan fél métertől kezdve minden éles. Ettől függetlenül azért +3 dpt észre nem vétele kissé furcsa nekem is.

2015. ápr. 4. 22:02
 9/13 anonim ***** válasza:

nyilván tudom, hogy más a pluszos meg a minuszos. csak ugye van valami összehasonlítási alapom, azért gondolom, hogy a pluszos sem egy sétagalopp.

nekem már 1-es dioptriánál is komoly gondjaim voltak a mínuszos szememmel, és így 3 közelében egyszerűen nem tudok szinte semmit csinálni szemüveg nélkül (közelről olvasni igen, de már a monitort sem látom így, csak a könyvet).

és a családomban látom, hogy plusz kevés dioptriával nem tudnak rendesen olvasni.

képtelenségnek tartom, hogy egy ilyen fokú szemromlás ne tűnjön fel.

2015. ápr. 4. 22:16
 10/13 anonim ***** válasza:
Eddig bírta a szemed az alkalmazkodást a közelre nézéshez. A dioptria azt jelzi, hogy mekkora alkalmazkodóképességre van szükséged. Ez életkorfüggő is.
2015. ápr. 4. 22:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!