Létezik, hogy +3 dioptriás a szemem és ezt "nem vettem észre"?
Elmentem egy optikába egy szemvizsgálatra. Èn úgy érzem hogy jól làtok. Monitor előtt dolgozok, péntekre nagyon elfàrad a szemem, és ennyi. Ilyenkor néha 1-1 mp-re homályosan látok. Az orvos +3-as dioptriát àllapított meg. Létezik, hogy ilyen rossz a szemem, de a hétköznapokban ezt nem veszem észre?
Köszi előre is
A másikra +1-et mondott. Mindenképpen elmegyek rendes szemészetre is, az optikus is azt tanácsolta.
Csak nekem ez annyira hihetelenül hangzik.
Mennyit befolyásolhat az, hogy péntek du (heti 40 monitor előtt töltött óra) mentem? A fáradt szemnêl torzulhat az érték? Hétfő reggel reálisabb lehet az érték?
A jobb (vagyis a +1 dpt) szem képe a domináns. Márpedig 1 dioptriát, mondjuk 60 centiről előfordulhat, hogy nem fogsz észrevenni. Lapozz bele egy könyvbe és nézd 20-25 centiről, garantálom, hogy nem tudod elolvasni, a 3 dipotriással biztos nem.
A monitortól - bár nem a monitor a lényeg, hanem a fix fókusz - inkább rövidlátó lesz az ember.
Életkor?
nekem mínusz 2,5-2,75-ös a szemem, és szemüveg nélkül az utcára sem tudok kimenni, annyira nem látok, legalábbis egyáltalán nem érzem magam biztonságban szemüveg nélkül. még mosogatni sem tudok, mert nem látom a koszt.
lehetetlennek tartom, hogy ekkora látásromlást ne vegyen észre az ember.
6-os
Mínuszos és pluszos szem között óriási különbség van. Pluszos szemmel teljesen jól lehet látni fél-1-2 métertől kezdve akármeddig. És mint írtam, nagyon sokat számít, ha a másik szem lényegesen jobb, márpedig +1 dioptriával meg konkrétan fél métertől kezdve minden éles. Ettől függetlenül azért +3 dpt észre nem vétele kissé furcsa nekem is.
nyilván tudom, hogy más a pluszos meg a minuszos. csak ugye van valami összehasonlítási alapom, azért gondolom, hogy a pluszos sem egy sétagalopp.
nekem már 1-es dioptriánál is komoly gondjaim voltak a mínuszos szememmel, és így 3 közelében egyszerűen nem tudok szinte semmit csinálni szemüveg nélkül (közelről olvasni igen, de már a monitort sem látom így, csak a könyvet).
és a családomban látom, hogy plusz kevés dioptriával nem tudnak rendesen olvasni.
képtelenségnek tartom, hogy egy ilyen fokú szemromlás ne tűnjön fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!