Fényérzékenység miatti látászavar?
Sziasztok!
Sajnos körülbelül a gimnázium közepe óta mintha folyamatosan romlana a látásom, bár ez a folyamat mostanában mintha megállt/visszájára fordult volna.
Nagyon sokat keresgéltem az interneten a témában, de valahogy mintha nekem nem az a tipikus látásromlásom lenne, amiről olyan sok helyen írnak.
Én fényérzékenységre és/vagy gyenge szemekre gyanakszom.
Ha elég erős a napsütés, szinte alig tudok egyenesen nézni, mert irritálja a szemem. Ezt én a szemszárazságnak tudom be (ismereteim is ezt támasztják alá), ráadásul sajnos a túlzott stressz miatt állandó "szárazsággal" küzdök. Száraz száj, bőr, így a szememnél sem kizárható a dolog. Allergiás is vagyok; bár már gyógyszert szedek és nincs sok bajom, anno elég sokat dörzsöltem a szemem, ami ahogy olvastam simán kinyírhatja a könnyzacskókat. A szemszárazság pedig egyenes út a fényérzékenységhez, hiszen nincs kellő folyadék a szemen, ami védelmet biztosítana. Nemrég vettem erre egy szemcseppet, és azóta érzem a folyamat megállását/visszafordulását.
A számítógép előtt is sokat ülök (munkámból kifolyólag), így ez sem igazán segít a szememnek a ritka pislogás és a kevés szemmozgás miatt.
Mindezeket támasztja alá legutóbbi tapasztalatom is: most végeztem egy online látásvizsgálatot, ahol "alapból" 0,7-0,9 lett a látásélességem (meg is lepődtem, mert rosszabbra számítottam), viszont! Ha a mutatóujjam és a hüvelykujjam segítségével egy apró karikát formázok (mint az a bizonyos "minden oké" jel, csak kisebb), és azon keresztül nézek, akkor meg 1, 1,25 a látásélességem.
Ezt valaki kipróbálná, hogy nála is így működik-e?
Ezen az oldalon végeztem a tesztet:
Mindent összevetve én eddig is úgy éreztem, hogy nem látásromlásom van, hanem inkább fényérzékenységem és látásgyengeségem. Nekem a messzi ábrák (egyébként közelre tökéletesen látok) nem elmosódottak... Inkább valahogy azt érzem, hogy gyenge és fáradt a szemem. Egyszerűen ellustul a kevés használat miatt. Hiszen a szemeket is izmok működtetik.
És persze ugye száraz is. Az alapvető stressz miatti szemszárazság, a napi elég sok óra számítógép előtt töltött idő úgy érzem nem csoda, hogy a szemem fényérzékenységeként és gyengeségeként mutatkozik meg.
Szeretnék változtatni a dolgon, de előtte kíváncsian várom mások tapasztalatait/véleményét is!
Egyébként próbáltam már fel ismerős szemüvegét is, de egyáltalán nem volt más a helyzet. Erős szemüvegben teljesen homályosan láttam (gondolom nagyjából ahogy ő lát szemüveg nélkül), gyenge szemüveggel pedig semmi változást nem tapasztaltam.
Ezért is gondolom, hogy az én igazi problémám a fényérzékenység, és mellé a szemeim fáradtsága/ellustulása.
Örülök, hogy elolvastad az egész írást.
Egyébként szerintem egy gyengébb szemüveggel normál esetben némi javulást tapasztalna az ember a látásával kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!