Néha, mintha "elveszíteném" a látásomat; vibráló foltok jelennek meg és nem látok egy ideig ezeken a részeken. Ez mitől lehet és jelenthet-e nagy szemészeti gondot?
Nem ez?
A migrénes aura legjellemzőbb tünete egyfajta látási zavar, mely mindenkinél másképpen, de egyidejűleg mindkét szemen egyformán jelentkezik. A látászavarok kezdetekor, főként a jelenség igen félelmetes mivolta miatt reszketés, szorongás, akár pánikroham is bekövetkezhet.
Többnyire néhány perc alatt fényérzékenység alakul ki, hirtelen bántóan, szinte vakítóan erősnek tűnik a televízió, monitor, lámpa fénye, de akár a napfény is. A látás homályossá válhat, a látómező sokaknál hirtelen jelentősen, csőszerűen beszűkülhet, gyakran apró látáskimaradás alakul ki, amely a látómező bármely táján, de főként a közepe táján jelentkezik. A látáskimaradás többnyire nem fekete folt, hanem szürkés-ezüstös villódzás formájában történik.
Vibráló cikk-cakk vonalak
Ezután sok esetben, mindenkinél változó módon, egyfajta káprázás, dupla W betűre, söröskupakra, várak mellvédjére emlékeztető kisebb világító-vibráló alakzat jelenik meg, amely lassan hosszú cikkcakká változik. Formája miatt farkasfog szindrómának is nevezik. Lassan előrehalad és növekszik, elkanyarodik a látómező valamelyik széle felé, majd ott erőteljes, szinte vakító fényű, neonjellegű vibráló kavargás és fekete látáskimaradás után lassan eloszlik. Vannak, akiknél csak egyre növekvő látáskimaradás következik be. Az aura tipikus időtartama fél óra, ezt követi (vagy nem tipikus esetben nem követi) a fejfájás.
Erre én is kíváncsi lennék :)
Azt hittem hogy csak én vagyok vele így,de úgy tűnik hogy nem.De sajnos nekem 1 héten legalább 2x-3x szokott előjönni.
Első válaszoló: A tüneteimet tökéletesen leírta; ezúttal is, miután elmúlt, jelentkezett egy kis fejfájás (migrénszerű). Valószínűleg akkor emiatt, köszönöm a segítő választ!
Utolsó válaszoló: jelenleg sok vitamint fogyasztok (köztük A-t is), nem hiszem, hogy e hiánya okozná ezt, de azért köszönöm.
Mentek a kezek!
NEKEM IS EZ VOLT. Kivizsgáltak, CT, MRI alvós MRI.
Nem a szemeddel van a baj, az agyadban, ez az epilepszia egyik gyengéb változata ilyenkor rohamunk van. Mond meg a háziorvosodnak, hogy küldjön el neurologiára. Ott segítenek.
Az 1-es válaszadó cikk cakk leírása teljesen helytálló. Én már évek óta küzdök ezzel, de minden orvos csak csóválja a fejét. Ma pont azért kerestem rá újra, mert 3 napja tart a "roham", de most szerencsére "csak" alul nem látok, ez talán még elviselhető kategória.
Sajnos nekem zsibbadással, beszédzavarral, és nem is tudom hogyan nevezzem, de "értészavarral" is jár. Vagyis nem tudom értelmezni az olvasott szöveget. A legutóbbi nagy rohamkor iszonyatosan fájt a fejem is, csak bőgtem és remegtem, plusz nem láttam, nem éreztem szinte semmit. Van esetleg valaki, akinek sikerült találnia valami csodaszert ami csírájában fojtja el ezt a borzalmat?
Bárhol és bármikor rám törhet, percek alatt elvesztem a tájékozódási képességemet, nem tudok pl. hazamenni, mert pl. nem látom az úton közeledő járművet, illetve az is előfordult, hogy nem tudtam merre induljak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!