Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Akkor romlik ha hordok szemüve...

Akkor romlik ha hordok szemüveget, vagy ha nem?

Figyelt kérdés

Van akik szerint ha viselem a szemüvegem, csak jobban romlik a látásom. Viszont van akik szerint a szemüveg javítja a látást. Na most melyik igaz? Tapasztalatok?

Rövidlátó vagyok.

2011. jún. 18. 11:36
 1/9 anonim ***** válasza:
Egyértelműen akkor romlik, ha hordod. Mivel a szemed és annak az izmai nincsenek rákényszerítve az erőlködésre, hogy élesebben lássanak. Én kontaktlencsés vagyok, tapasztalat.. De enélkül már nem bírnék élni:)
2011. jún. 18. 11:43
 2/9 anonim ***** válasza:

Igen, előfordulhat, hogy hozzákényelmesedik a szemed.

Ha viszont nem hordod, akkkor az lehet, hogy az agyad egyszerűen használhatatlannak minősíti azt a szemed, és lekapcsolja. Na, az sokkal veszélyesebb.

2011. jún. 18. 11:56
 3/9 Ludens ***** válasza:
66%

Kedves Kérdező!

A rövid látásnak tudtomal több oka is lehetséges, de ettől függetlenül. A megfelelő fokusztávolságú és dioptráju lencse természetesen nem rontja a látást. A szemüveg nem végzi el a szem munkájáta látásban sőt szigorúan véve nem is segíti vagyis nem könnyíti meg azt, csak olyan feltételt teremt amivel a szem képes dolgozni. A szemnek a közeli tárgyakhoz így is az unevezett akkomodáción keresztül kell állítania afénytörését a különbbség csak annyi hogy lehetővé tesszük a számára hogy megalkothassa az élesképet. A "szemüveg segíti a látást." Mondat szószerinti értelmezése tehát ez esetben kicsit félre vezetőlehet.

A szemüveget inkább ahhoz tudnám hasonlítani mint mikor valakinek az egyik lába rövidebb és azzal hogy arra a cipőjére magasabb talpat tesznek még nem rövidíti tovább a lábat, csak lehetőséget teremt a "normális" használatára .

A szemüveg használatának elhanyagolása viszont okozhat rohamos szemromlást.

2011. jún. 18. 11:57
 4/9 Ludens ***** válasza:

Kedves ma 11:56 válaszoló!

A hozzákényelmesedést ahogy írtam is előző válaszomban egyáltalán nem látom megalapozottnak. Az egyik szem "lekapcsolása" pedig csak nagyon erős dipotria klönbségeknél áll fentt vagy erős kancsalságnál. Ez utóbbit is a kancsalság eredetétől függően lehet kezelni pl kontaklencsével is.

2011. jún. 18. 12:01
 5/9 anonim ***** válasza:
Tapasztalat alapján, ha nem hordod, akkor erősen romlik. Első szemüvegemet alig hordtam és 1 év alatt romlott dioptriát. Lett új,azt folyamatosan hordom, 5 év alatt romlott egy felet.
2011. jún. 18. 12:03
 6/9 A kérdező kommentje:
Csak mert én nagy ritkán hordom, kb. 2 éven keresztül romlott, de most meg úgy veszem észre hogy javul. Bár az életkedvemmel karöltve jött meg a javulás, mivel rendbejöt minden a családomban. Emiatt a javulás miatt gondoltam hogy nem kellene hordanom. Meg (bár nagyon lassan) de beáll a szemem távolabbi tárgyakra is, de az több percbe beletelik de nem mindig tökéletesen.
2011. jún. 18. 12:15
 7/9 anonim válasza:
Csináld a szemtréninget, és mindegy lesz rontja e a látást a szemüveg vagy sem, láss jól magadtól!:D A rövidlátás a merev nézéstől, a stressztől és egyéb dolgoktól lehet.(énis rövidlátó vagyok)Gyere fel az oldalra ( www.szemtorna.hu ) vagy a fórumjára , regisztrálj és kérdezz :D Csinálom a szemtréninget és már javulást érzek :D
2011. jún. 19. 22:07
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi a tippet, körbe is néztem itthon találtam egy erről szóló könyvet és ki is próbáltam amit írt. Tényleg tök jó! :))))) Már nem is fáj a szemem és nem is könnyezik. Köszi a tippet^^
2011. jún. 19. 23:08
 9/9 anonim ***** válasza:
Szemtengelyferdülés esetén mi ajánlott? Főleg ha kicsi a romlás, és nem hajlandó egy stabil állapot kialakulni? Ez alatt azt értem, hogy van amikor egy ideig jól látok, de van amikor eléggé rossz, és van amikor minden pislantás után változik a kép :D Alapjában amúgy a bal -0,25 (mondjuk ezzel tudnék élni alig észrevehető romlás) jobb -0,50, távolra és közelre is egyaránt ugye, persze távoli nézésre ez olyan mintha rövidlátó lennék. Ilyenkor mit ajánlotok? Mert a szemorvosom szerint ha hordom, akkor van esélyem, hogy egy idő után elhagyhatom a szemüveget. Vagy éppen fordítva?
2011. jún. 23. 10:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!