Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Valaki elmagyarázná, hogy...

Valaki elmagyarázná, hogy hogyan számolják a dioptriákat? Mitől függ, hogy pluszos vagy mínuszos,

Figyelt kérdés
Nem tudom, függ-e a dioptriától az ár, de én még nem tudom nekem hanyas lesz.
2010. okt. 27. 18:24
 1/4 anonim ***** válasza:

A dioptriát te magad nem tudod kiszámolni. Majd az orvos megmondja milyen kell.

Mínuszos lencse annak kell, aki távolra nem lát jól. Pluszos pedig annak, aki közelre.

2010. okt. 27. 18:26
 2/4 anonim ***** válasza:
A dioptria a méterben mért fókusztávolság reciprok értéke. Nekem homorú lencsés (szórólencse) szemüvegem van, tehát minuszos. A következő kísérletet végeztem el: levettem a szemüvegem, az egyik szememet letakartam (nem csuktam be) magam elé tettem egy apróbetűs szöveget (történetesen egy lottószelvény hátoldalán lévő részvételi szabályzatot), és addig közelítettem hozzá a fejem, amíg élesen nem láttam. Ekkor megmértem, hogy méterben milyen messze van a szemem a papírtól, és ennek vettem a reciprok értékét. Ez nagyjából megfelel a diptria értékének.
2010. okt. 27. 18:46
 3/4 anonim ***** válasza:

"A dioptria a geometriai optika egyik lencsékre jellemző mennyisége. Értéke egyenlő a vizsgált lencse méterben mért fókusztávolságának reciprokával. Jele dpt."

Rövidlátó mínuszos, a távollátó plusszos lencsét kap.

A lencsék ára alacsony, viszonylag, és sztk támogatás is van rajt. Igen gyakoriak a kedvezmények is. Talán inkább a keretek azok, aminek az ára húzósabb. A neten van olyan lap, amire bemásolod a fényképedet, és kedvedre válogathatsz a keretek között, így megnézheted, hogy neked melyik állna jobban.

2010. okt. 27. 18:51
 4/4 anonim ***** válasza:

"addig közelítettem hozzá a fejem, amíg élesen nem láttam"

Hát ez nem egy egzakt mérés. Ha betűk fel akkorák lettek volna, akkor 2x közelebb hoztad volna?

2010. okt. 27. 22:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!