Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mitől romlik jobban a szem?

Mitől romlik jobban a szem?

Figyelt kérdés

Akkor romlik gyorsabban, ha mindig újabb szemüveget csináltatok, mert akkor "ellustul" a szem, vagy attól, ha már erősebb szemüveg kellene, de gyengébbet hordok? Vagy ez teljes egészében genetika, és így is, úgy is romlani fog, ha ezt örököltem?

28 éves vagyok, és 19 éves koromban lettem szemüveges, kb. -0,75-ös szemüveggel kezdtem, de kb. évente romlik, és úgy látom, mintha már egyre gyorsabban vagy egyre többet romlana. Biztos az sem túl jó, hogy napi 8 órát a monitort bámulom a munkám miatt.

Valaki ajánlotta a kontaktlencsét, hogy neki az állította meg a romlást, de egyszer próbálkoztam vele, és nem sikerült megtanulnom, hogyan kell betenni, az optikában pedig nem nagyon segítettek. Múlt héten mérettem be a szemem, most -3.75-ös mindkettő.

2023. ápr. 3. 15:21
 1/10 anonim ***** válasza:
Ezen nem múlik. Az a lényeg hogy jól láss vele, és erősebbet ne hordj mint ami kell!(mert sajnos van erre is példa hogy olyat adnak, tapasztalat). Olyat kell hordani amivel pont jól látsz.
2023. ápr. 3. 16:22
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Erősebbet nem fogok hordani, bemérettem optikában is, és ugyanolyan értéket mértek, mint a szemészeten.
2023. ápr. 3. 18:23
 3/10 anonim ***** válasza:
Akkor az úgy jó. Ha meg romlani fog- ami függetlenül történik a szemüvegtől de egy bizonyos határt elérve nem romlik tovább- akkor meg új szemüveg kell majd, szóval a lényeg hogy mindig az aktuális látáshoz megfelelő legyen. Egyébként a mínuszos szem egy bizonyos határt elérve nem fog tovább romlani, így akár javulás! is előfordulhat, szintén tapasztalat:)
2023. ápr. 3. 18:46
 4/10 anonim ***** válasza:
Amúgy még hozzátéve a monitorhoz kérj kék fény szűrős szemüveget, sokkal jobb utána a szememnek nekem is.
2023. ápr. 3. 18:47
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm 😊. Most is van kékfényszűrő a szemüvegemben, és az újban is lesz. Remélem, hogy egy idő után már nem fog tovább romlani ☹️. Mamámnak is javult a távolra látása, de azt hiszem, csak 80 éves kora körül. Nekem az optikában most azt mondták, hogy azért is romolhat gyorsabban a szemem, mert inzulinrezisztenciám van. Most sajnos elhanyagoltam a diétát, úgyhogy jobban kell majd figyelnem.
2023. ápr. 4. 19:33
 6/10 anonim ***** válasza:
Reméljük javul a helyzet:) A diétát azért próbáld tartani mert valóban rontja a szemet a betegség sajnos. Annyi idős vagyok mint te nagyjából, és nekem azt mondták nem romlik tovább megállta romlásban, és már túl erős volt a szemüveg. Szóval kb 30 éves kor körül, (egyénfüggő lehet attól még), megállhat a romlás, ha elért egy bizonyos fokot. (Ez mindenkinek más, mennyi az annyi, de ekörül már eléri és nem romlik tovább nagyon, csak tényleg a betegségekre figyelni kell hogy azok ne befolyásolják). De csak rövidlátóknál működik ez a szerencsés helyzet.
2023. ápr. 5. 18:28
 7/10 A kérdező kommentje:

#6: köszi, most már próbálok jobban figyelni a diétára 🙂.

"De csak rövidlátóknál működik ez a szerencsés helyzet."

Ezt, hogy érted? Szerintem én ezzel a dioptriával már biztos rövidlátónak számítok, de nem így születtem, mert 19 évesen lett először szemüvegem.

2023. ápr. 11. 19:25
 8/10 anonim ***** válasza:
Rövidlátóknál van az hogy megáll a szem romlása és javulni kezd, aki távollátó, annak ha meg is áll a romlásban, javulni sajnos nem tud.
2023. ápr. 12. 21:05
 9/10 A kérdező kommentje:
Ja, így értem. Nekem mínuszos a szemüvegem, úgyhogy rövidlátó vagyok.
2023. ápr. 13. 06:54
 10/10 anonim ***** válasza:
Akkor szerencsés helyzetben vagy :)
2023. ápr. 13. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!