Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Balesetkor miért nem a gyereke...

Balesetkor miért nem a gyerekeket mentik először?

Figyelt kérdés
Szemtanúja voltam egy közúti balesetnek, és én hívtam a mentőket. Két autóban 4 felnőtt, és egy kb 14éves gyerek utazott. Látszólag senki nem sérült meg nagyon, mindenki eszméleténél volt, de ketten nem tudtak kiszállni. Hamarosan megérkezett az első mentő, és az összes orvos a gyerekkel kezdett foglalkozni, majd hamarosan szólt az egyik, hogy a barátja hemofiliás. Ekkor otthagyták a sérült gyereket, és a 30 éves férfit kezdték menteni. A második mentő kb 5perc múlva érkezett, és csak ők foglalkoztak a gyerekkel és a többiekkel.

2021. ápr. 5. 09:09
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
De jó neked, hogy röntgen szemed van és látod, nincs belső sérülés sem. A hemofilias ugyanis nem csak attól vérezhet el, hogy nyílt vágás van rajta.
2021. ápr. 5. 09:30
 12/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem fogod fel, hogy a mentős érti a dolgát? Hidd el, tudja ő, hogy kit kell először ellátni. Ellentétben veled.
2021. ápr. 5. 09:31
 13/28 A kérdező kommentje:
Előszöris ki beszélt vérzékenységről?? Másodszor pedig hogy lehet elvérezni, ha nem is folyik vér?
2021. ápr. 5. 09:34
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
Egy fontos szempont, amit senki nem említett még, hogy mennyire súlyosbodik egy sérülés időben. Ha a sérültnek mondjuk hiányzik a feje, az nagyon súlyos, de rosszabb már nem lesz. Ha el van törve keze-lába, attól még valószínűleg nem fog perceken belül meghalni, lehet halasztani, ha van sürgősebb. A vérzékenynek vagy erősen vérző betegnek nagyon gyorsan rosszabbodhat az állapota.
2021. ápr. 5. 09:36
 15/28 anonim ***** válasza:
81%

Majdnem az van, amit első kettő írt.

Az életveszélyesen sérültek előnyben részesülnek azokkal szemben, akiknek stabil az állapota.

A halott jobban sérült, mégsem azt mentik, mert "halottat nem gyógyítunk" (mentő szülő mellett ezt gyakran hallottam baleseti helyszínen).

Aki stabil és később is ráér, hogy foglalkozz vele, azt későbbre hagyod mentes során. Ha azonos a sérülés, és csak egyedül vagy és mérlegelni, hogy kinek van nagyobb esélye a túlélésre, de ez erkölcsi dilemma, amire van praktikus szabályzat, hogy ne legyen belőle később túl nagy lelki sérülése a mentőnek, ha választania kell.

Egy baleset során mindneki, akinek jogsija van, vagy aki elsősegély vizsgát tett, annak kötelessége segíteni a maga képessége szerint (ami magyaroknál nem igen jellemző, de vannak hősök itt is). A baleset esetén is jó, ha van aki dirigál és jó, ha van, aki intézkedik. De általában nem ideálisak a körülmények. Volt már olyan civil ember, aki 80km-en keresztül térdelt más combjába, hogy az ne haljon meg és csak a műtőben engedték, hogy leszálljon a sérültről.

Akinek erős vérzékenysége van, az kisebb ütés esetén is szenvedhet belső vérzést. És azt azonnal ki kell vizsgálni, mert látható tünet nélkül halhat bele.

2021. ápr. 5. 09:38
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Jó ég... te írtad... hemofília = vérzékenység...

Másik... belső vérzésről hallottál már???

2021. ápr. 5. 09:40
 17/28 anonim ***** válasza:
100%
Találkoztam már néhány nehéz felfogású emberrel, de te, kérdező...
2021. ápr. 5. 09:40
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

A) te mondtad, hogy hemofíliás. Hemofilia=vérzékenység.

B) ha belső vérzése van, akkor ugyanúgy “folyik a vér” csak belül. Hasüregbe, szervek közé, és a vér ami kikerül az erekből AKÁRHOVA is, már kiesik a körforgasbol és ugyanúgy elvérzel. De ez gimis biosz, nem orvosi

2021. ápr. 5. 09:41
 19/28 A kérdező kommentje:
Igen, elnézést kérek. Most olvastam utána, azthittem valami mentális betegség.
2021. ápr. 5. 09:43
 20/28 Andizsuzsi ***** válasza:
90%

Kérdező te ennyire buta vagy, vagy csak ennyire ráérsz trollkodni?

"Előszöris ki beszélt vérzékenységről??"

Te. Hemofília - vérzékenység

"Másodszor pedig hogy lehet elvérezni, ha nem is folyik vér?"

Belső vérzés. Folyik a hasüregbe, a szervek közé, az izületekbe. A hemofíliásokra nem a látható vérzés a legveszélyesebb, pont azért, mert az látható, a hemofíliás tudja, mit kell tennie. A belső, szemmel nem látható vérzések maradandó károsodást, rokkantságot, végső esetben halált okoznak.

Egy törött karral azon kívül, hogy rögzítik, amúgy sem tudnak mást tenni, amíg nem mozgatja a sérült, nagyobb baj nem történik. Egy 14 éves prímán meg tudja érteni, hogy maradjon nyugton addig, amíg a másik mentő megérkezik.

2021. ápr. 5. 09:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!