A valóságban is olyan rettenetes dolgot művel a sugárzás az emberi szervezettel mint a csernobil c sorozatban bemutatták?
Tudom,hogy volt már ilyen kérdés, de érdekel,sehol nem találtam megfelelő infót.Egy japán atomerűmű dolgozójától sikerült egy cikket találni [link]
Tényleg ennyire szörnyű kínokon mennek kereszetül azok akik ilyen dózist kapnak?
Magyarul is van egy cikk erről az esetről [link]
17 sievertnyi sugárzást kapott,aminél elvileg 10 napon belül beszokott állni a halál,de őt 83 napig még is életben tartották.
Egyébként a szovjet K-19 tengeralattjáró legénység néhány tagja a meghibásodott reaktor javítási közben 54 sievertnyi sugárzást szedett össze,ők mondjuk 10 napon belül meg is haltak.Bele se merek gondolni milyen kínok közt hallhattak meg ezek az emberek.
23:jó dal. De ez most nem az
Élve rohad le a húsod a csontodról, nem làttàl ilyet. Borzalmas. És nem is fàj neki, hogy kint a csontja. Sok horrort làttam... Ez igazi volt.
A besugárzásnak lehetnek hosszútávú és rövidtávú következményei is. Hosszútávon DNS-károsodást okozhat, ami daganatos megbetegedésekhez vezet. Ezeket nevezzük sztohasztikus hatásoknak. Nem minden esetben következnek be, de a dózissal arányosan nő a bekövetkezés valószínűsége.
Rövidtávon akkor következnek be hatások, ha kellően nagy a sugárdózis, ezek a determinisztikus hatások, tehát ezek egy bizonyos mértékű besugárzás felett biztosan bekövetkeznek. Ilyenek az emésztőrendszert érintő tünetek pl. hányás. Ilyen a bőrpír, ami extrém esetben égési sérülés is lehet. Ha valaki túléli a hirtelen nagydózisú besugárzást, akkor hosszabb távon aplasztikus vérszegénység jelentkezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!