13 Hónapos lányomnak eltört a lába. Diagnózist amit az orvos írt olvashatatlan számomra, valaki le tudja fordítani nekem?
Vendégségben voltunk, a lányom 13 hónapos. Van egy része a háznak ahol 1db lépcső van a szintkülönbség miatt. Már többször sikeresen lejutott, de most nagyon kergette a nővérét, és elég szerencsétlen módon lépett le. Zúzódásra gyanakodtunk, de biztos ami tuti megröntgeneztettük. Orvos azt mondta hogy a szárkapocs csont tört el.
Bővebb infóért a diagnózist próbáltam ki googlezni, de hatalmas katyvasz számomra az egész mert rövidítve is van...
Esetleg tudna nekem segíteni ebben valaki hogy megfejtse mi a pontos baja?
(mivel a korona vírus miatt csak egyik szülő mehetett be, az édesanyja ment be vele. De a megadott időpont után 2 órára végeztek. Nekem lett volna pár kérdésem a dokitól, de a kialakult feszültségek miatt sok kérdés nyitott maradt.)
A diagnózis: fractura dist.tibiae i.s sin disloc
A törés a sípcsont alsó részén van. Az "i.s." nem l.s. akar lenni?
Mert ha igen, akkor a bal lábon, elmozdulással.
"diagnózis: fractura dist.tibiae i.s sin disloc"
fractura = törés
dist => distális = távolabbi itt valszeg alsó
tibiae = sípcsont (tehát pont nem a szárkapocs csont, az a kisebb, vékonyabb - és annak a megnevezése fibula)
lateris sinistri (l. s.) = baloldali
sine dislocationem = elmozdulás nélkül (sine az mindig nincs, nem, nélkül)
Itt egy rajz a tibia/sípcsont és a fibula/szárkapocs csontról:
Pontosan a bal láb alján boka fölött pici duzzanattal. mászni tudott vele, de amint fel akart volna állni hatalmas sírásba kezdett szegényke. Még egy zoknit se lehetett ráadni :(
Most már mászni se tud mert comb tetejéig be lett sín gipszelve. Holnap kell vissza menni áramlás vizsgálatra és 1 hét múlva megnézik hogy forrt össze.
Szerintetek mennyi idő kell egy ilyen csöppségnek hogy ismét szabadon grasszálhasson a nővére nyomában?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!