Betokosodott/benőtt szőrtüsző a szeméremdombon. Mi a
teendő?
Figyelt kérdés
Borotválkozás után pár nappal egy naaaagy dudor jelent meg a szeméremdombomon. Azonnal sejtettem, hogy benőtt egy szőr, viszont sajnos már nem tudtam kihúzni, eltűnt.
Pár nap múlva a dudor még nagyobb lett, és ha megnyomom, nagyon fáj.
Megpróbáltam steril tűvel kifakasztani, és megkeresni a szőrszálat, de csak sötét vér, és egy kis genny jön belőle.
Nagyon félek, még tini vagyok, azt sem tudom, milyen orvoshoz kell ezzel menni, ha kell egyáltalán, és van-e erre házi praktika. Elmúlik-e magától?
Tegyél rá párakötést ma este és ha holnap délutánra nem változik semmi akkor menj el sebészetre.
2015. ápr. 7. 20:15
2/16 anonim válasza:
Ki kell bányászni a szőrszálat. Ez a gond a borotválással, hogy a szőrszál nem egyenesen nő és belefúródhat a bőrbe, aztán a bőr alatt növekszik és nyomja az érző idegvégződéseket.
2015. ápr. 7. 20:16
3/16 anonim válasza:
Szőrtüsző gyulladás van, mert a szőr alánőtt a bőrnek. Ezt mindenképpen ki kell szedni, minél hamarabb. Vegyél gyógyszertárban 3 %-os hidrogén-perodidot 1 kis üveggel. De ha Betadin van, az is nagyon jó. Fertőtleníts le vele egy tűt, vagy tedd a tűt gyertya, gyufa lángjába. A szőrtüsző dudorját óvatosan szúrd meg. Nem baj, ha vér is jön. Tiszta kézzel, a tűvel keresd meg a szőrszálat, emeld ki, és egy csipesszel húzd ki. Ezután próbáld meg kinyomni a szőrtüszőből a vért és a gennyet. Fog fájni, de hát ez van. Addig nyomjad, amíg lapos lesz a dudor. Majd a fertőtlenítő szert (hidrogén-peroxid, vagy Betadin) öntsél vattára, és a begyulladt helyet jól mosd le vele. Ha úgy látod, hogy még tudnál nyomni rajta, akkor tedd meg. Ilyen szőrtüsző gyulladás elfordul annál, aki a szőrt borotválja. Néha rá kell nézni, és a bőrbefordult szőrszálat ki kell fordítani egy tűvel, hogy ne gyulladjon be a bőr.
2015. ápr. 7. 20:23
4/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
És a sebészeten mit csinálnak vele?
Milyen gyorsan gyógyul?
Akkor is menjek most, ha a menstruációm elvileg holnap megjön? (Mármint...nem kellemetlen úgy matatni ott a környékén, hogy közben vérzésem van?)
Tényleg nagyon köszi a válaszokat, sokat segítetek.
Anyukám elhunyt, apuval meg nem szívesen beszélek meg ilyen intim dolgokat. :S
2015. ápr. 7. 20:24
5/16 anonim válasza:
Gyógyszertárban lehet venni steril tűt. Eszedbe ne jusson tűzzel fertőtleníteni!
2015. ápr. 7. 20:25
6/16 anonim válasza:
1-es! Nem kell ilyen drámaian előadni!
2015. ápr. 7. 20:25
7/16 anonim válasza:
5-ös! Ja, lehet venni steril tűt is, de ha nincs kéznél, akkor nagyon is megfelel a tűzben fertőtlenített varrótű! Nem ismered a fertőtlenítésnek ezt a fajtáját?? Nézzél utána!
2015. ápr. 7. 20:27
8/16 anonim válasza:
Első körben lehet, hogy antibiotikumos párakötést tesznek rá 2-3 napig, hogy lássák hova indul el a folyamat. Ha nem oldódik meg magától, akkor egy kis helyi érzéstelenítésben metszenek rá egy apró lyukat, hogy kifakadjon a genny. Nem nagy dolog, nyugi.
2015. ápr. 7. 20:27
9/16 anonim válasza:
Sebészeten dolgozom és bocs, de hányok tőle ha a sebben nem steril eszközökkel nyúlkálnak. A fertőtlenítés nem egyenlő a sterilitással. Olvass utána.
2015. ápr. 7. 20:28
10/16 anonim válasza:
8-as! Először is a bőr alá fúródott szőrszálat ki kell szedni! anélkül nem csináltál semmit, csak a helyzetet rontod!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!