Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Fogamzásgátlós kérdés!?

Fogamzásgátlós kérdés!?

Figyelt kérdés
Nem szedtem még soha, de most már szeretnék. Azt tudom, hogy 21 napig kell szedni folyamatosan, majd 1 hét szünet, és 8. napon elölről kezdeni. Mensim össze-vissza volt mindig, hol 28 napos ciklusok, hol 45, meg még sok különböző variáció.. Tehát a kérdés: 28. napra így megjön első adag után is? Valamint: ebben a 7 napban védett vagyok teljes mértékben, még nem jön meg?

2014. febr. 20. 12:04
 1/4 anonim ***** válasza:

Ma már nem csak ilyen fogamzásgátlók léteznek, amit te leírtál, hogy 21 napig szedni kell, aztán 7 napos szünet és a 8. napon folytatni. Ma már vannak több fázisú gyógyszerek is. De ha neked az ilyen a szimpatikus és az orvos az előzetes vizsgálatok után azt mondja, hogy persze, nyugodtan szedheted ezt, ha neked ez a szimpatikus, akkor szedhetsz ilyet is.

És azt tudni kell a fogamzásgátlóról, hogy az kikapcsolja a rendes ciklust. A vérzést nem az fogja előidézni, ami most előidézi, hanem a gyógyszer szünetre történő abbahagyása, vagyis ilyenkor megvonásos vérzésed lesz. Amikor szünetelsz vele, akkor a nem szedés következtében fog vérzés jelentkezni és ez valóban az esetek többségében 28 naponta lesz. De ha van valamilyen probléma, ami miatt így van a ciklusod, ahogy most, akkor azt a fogamzásgátló nem fogja megoldani. Az csak egy megvonásos vérzést generál.

És a gyógyszerszünetben akkor van védettség, ha a levél alatt semmi nem gyengítette a gyógyszer hatását, mivel vannak, amik igen és a szünet után is folytatod a következő levéllel. Amennyiben valaki a következő levél első hetében nem folytat vagy nem szedi rendesen, akkor a gyógyszerszünetre is bizonytalan a hatás.

2014. febr. 20. 12:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ. Hát ennyire még nem olvastam utána. Igazából mindig is idegenkedtem ettől, és nem tudtam rászánni magam a szedésére. Van egy másfél éves fiam, és nagyon nem szeretnék még1 babát, legalábbis még egy jó ideig. Hol időben megjön, hol késik, állandóan parázok, nehogy terhes legyek. Csak megszakítással "védekezünk", azelőtt is így tettünk, nem lett baba évekig, csak amikor már akartuk. Gondolom szerencsém volt csak, hogy nem előbb jött össze. És most valami komolyabbat akarok. Nemsokára megyek dokihoz is és kikérem az ő tanácsát is.
2014. febr. 20. 12:28
 3/4 anonim ***** válasza:

A dokik 90%-a annak ellenére is a tablettát javasolja, hogy rendszertelen vérzés esetén nem biztos, hogy a legokosabb megoldás.

Ahogy az első írta: a fogamzásgátló nem rendszerezi a ciklust, hanem kikapcsolja. Rendszeres időközönként (mivel mindig ugyanannyi napig szeded a tabit) megvonásos vérzést okoz azáltal, hogy egy időre (7 napos szünet) megvonod a hormont.

A rendszertelen menzesz okát nem ártana kivizsgáltatni, akár endokrinológussal is. Lehet pajzsmirigyprobléma, vagy bármi más.

Addig meg mondjuk elkezdhetnél hőmérőzni, azzal mindig tudnád 2 héttel előre, hogy mikor fog megjönni, nem érne meglepiként.

A megszakítás helyett viszont tényleg nem ártana keresni vmi biztosabb módszert, ha nem szeretnél még babát. Óvszer, spirál, pesszárium, vagy akár csak a megszakítás mellé valami helyi spermicid anyag javítana az esélyeken.

2014. febr. 20. 12:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Nem csak a vérzésre kéne, hanem védekezésképp is. Viszont az összevissza ciklusaim még nem is zavarnak annyira, csak ne legyek még újra terhes.. Hát sokat jártam dokihoz várandósság alatt, mindent rendben talált amúgy, ahhoz szintén nem értek, hogy más mi okozhat ilyen ciklusokat, de mindenképp rákérdezek majd. És mi egyéb védekezést tudna még ajánlani, bármilyen lehetőség érdekel. Meglepődök magamon, hogy ezeknek még nem jártam utána és nem foglalkoztam vele. De mégegyszer köszönöm szépen a válaszokat!!:)
2014. febr. 20. 13:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!