24 éves vagyok és lassan 4 éve nem menstruálok, pedig egészséges vagyok. Létezik, hogy a sok, intenzív edzés + stressz miatt nem jön meg?
De bizony függhet attól, hogy mennyi a testzsírszázalék. Ismert tény, hogy egy csomó női versenysportolónak nincs rendben a menstruáció emiatt. Nyilván testalkattól, edzésformától is függ, nem csak attól, hogy ténylegesen edzel-e 4-5 órát.
A hormonális probléma itt már nem ok, hanem következmény. Háziorvosnál kellene kezdenie a kérdezőnek szerintem, mert több dologra is kell vizsgálni - természetesen nem kizárt a szervi probléma sem.
A testzsír nagyon is igaz. És nagyon sok élsportoló küzd menstruációs gondokkal, de ezt nyilván nem írja a Nemzeti Sport.
Az anorexiások sem véletlenül nem menstruálnak, sőt az intenzív fogyókúra is okozhat vérzéskimaradást, mert a hormonszintézisben a zsírszövet is aktívan részt vesz (koleszterin amiből a nemi hormonok szintetizálódnak, szóval a normál koleszterin alapvetően hasznos, de erről ritkábban olvasni)
A zsírszövet drasztikus csökkenése pedig önmagában egy stressz a szervezetnek, fiziológiailag "éhezés"-nem fogja fel. Válaszreakcióul leállítja a szaporodást, hiszen az utód kihordása esélytelen. Erre több millió év alatt ráállt a női szervezet, amikor még nem létezett élsport, csak éhezés. A 100 éve megjelent női élsport ezen az ősi reakción nem változtat. Hiába "csak" élsport, és nagyon "egészséges" Nem az. Főleg nem egy nőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!