Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » A PCOS-val minden esetben...

A PCOS-val minden esetben együtt jelentkezik a IR (InzulinRezisztencia)?

Figyelt kérdés

Nem értettem - és még mindig nem nagyon értem -, hogy mi az az IR.

[link]

Ezen az oldalon is azt írja, hogy együtt vannak jelen a PCOS-val, meg itt is sokan írják, hogy mindkettő van nekik...

Ezt a tesztet az oldalon találtam:

1.) Étkezés után 3-4 órával menetrendszerűen jelentkeznek-e Önnél az inzulinrezisztencia tünetei?

-indokolatlan feszültség, agresszivitás --> nem

-álmosság, gyengeség, ólmos fáradtság --> nem

-koncentráció-, és / vagy memóriazavar --> nem

-verejtékezés, szapora szívverés --> nem

-ájulás-szerű rosszullét --> nem

-vérnyomás emelkedés --> nem hinném (ált. jó a vérnyomásom)

- jellemzi-e, hogy hízékony és nem tud lefogyni? Nem, az igaz, hogy genetikailag is hajlamosabb vagyok a hízásra szerintem, de lefogyni, viszont le tudok!

Ha nekem tényleg mindegyikre nem a válasz, akkor lehet nekem is IR-m? (PCOS gyanús vagyok)

Mitől függ tulajdonképpen, hogy kinek van IR-ja vagy kinek nincs? Vérvétellel lehet megállapítani?

2012. júl. 19. 22:25
 1/4 anonim válasza:
100%
IR-t vervetellel lehet igazolni, amiket felsoroltal azok eleg furcsa tunetek, szerintem sokkal bonyolultabb a dolog es az orvosok sem tudjak mi azosszefugges. De teny , hogy sokszor egyutt jar a PCO az IR-rel. Nekem mindketto van es ha az IR-t kordaban tattom, akkor a pco allapotom is javul. Erdemes kivizsgaltatni. Ehgyomri es terheleses vercukor es inzuljnszint megmondja.
2012. júl. 20. 04:06
 2/4 anonim ***** válasza:

3 pontos terheléses inzluin vérvétellel lehet megállapitani. Egy idö után szinte mindig lesz IR is.

Ezek a tünetek amiket Te irtál ritkán vannak szerintem, nekem sincs egyik sem és mégis PCOS vagyok. Föleg ha még nem sulyos ilyen tünetek nincsnek.

Alap tünetek:

-elhizás(én pl sosem voltam elhizva) viszont van egy kis a hasam alul ez tipikus hogy zsir lerakódás alhason.

- problémás bör

-zsiros haj hajhullás (nekem ezek sincsenek)

- rendszertelen menstruáció

-Policisztás petefészek

- nagyon édesszáju vki

-pimentfolt szerü elszinezödések lehetnek föleg lágyéknál

hónaljnál

- túlzott szörösödés pl bajusz, szakál, comb, has, mell(nekem ez sincs)

Nekem a cisztás petefészek régóta van viszont az elsö ellenörzésnél még jó volt az inzulinom. rá egy évre ujra nézték és már nem volt jó.most vagyok 28, 26 évesen még nem volt IR-em. Szoval ez fokozatosan sulyosbodik. Ha kijön hogy most nincs vele gond pár év mulva akkor is nézesd meg. Ha vannak policisztáid akkor nagyon valoszinü hogy lesz majd IR is.

2012. júl. 20. 12:13
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem, nem mindig jár együtt a kettő. Én is PCOS-es vagyok, mégsincs IR-em. Nem vagyok túlsúlyos sem (sőt, kifejezetten sovány vagyok).

A PCOS-nek 3 kritériuma van, amikből kettőnek kell meglennie ahhoz, hogy ki lehessen mondani a betegséget.

1. Policisztás petefészek

2. Magas androgénszint klinikai vagy laboratóriumi jelei (szőrösödés, pattanások, hajhullás)

3. Oligo- vagy anovuláció.

És ha ebből a 3-ból kettő megvan, és minden más egyéb betegséget kizártak, ami ilyen tüneteket okozhat (pl. androgenitális szindróma, pajzsmirigyprobléma stb.), akkor lehet azt mondai, hogy PCOS.

Látható, hogy az IR nem kritériuma.

A PCOS elég változatos betegség. Van, aki produkálja az összes tünetet, emellett túlsúlyos és IR-es, vkinek meg a menzesze is rendben van...

2012. júl. 20. 15:34
 4/4 anonim ***** válasza:
Szia! Az IR-t csak vérből tudják megmondani. Szerintem minden más csak találgatás lehet. Nálam 16 évesen diagnosztizáltak PCOS-t és nem mutattak ki inzulin rezisztencát. Tehát nem feltétlenül jár együtt, csak gyakran. Ha PCO gyanús vagy, akkor jó lenne egy hormonvizsgálat, IR, pajzsmirigy. Szükség esetén fogamzásgátlót ír ki, javasol váltást vagy amire az eredmények alapján szükséged lehet. Minél hamarabb kezelik - ha tényleg az, annál jobb lesz később.
2012. júl. 20. 16:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!