Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Életemben először megyek...

Bozsikrisz kérdése:

Életemben először megyek nőgyógyászhoz, mit kell mondani, milyen vizsgálatra jöttem?

Figyelt kérdés

Még szűz vagyok, és ez lesz az első nőgyógyászati vizsgálatom. Tudom, hogy van ilyen rákszűrés, meg gondolom van általános kivizsgálás...vagy hogy működik, ha a doki kérdezi, hogy miért jöttem, akkor mit mondjak?

Nincs semmi bajom, csak egy sima vizsgálatot szeretnék, amit ha jól tudom évenként kell csináltatni. És kérjek rákszűrést is? Vagy azt automatikusan vizsgálják?

Előre is köszi a válaszokat, és bocs, ha nagyon bénának tűnök a témához:)

2012. máj. 2. 09:20
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
48%

Az interneten "összezsugázott" szakirodalom nem egyenlő a valós tudással! Bár tudom, hogy "divatos" mostanában úgy gondolni, hogy mindent tudunk, mert olvastam egy-két cikket...

A HPV terjedhet nem nemi úton is, pl. nedves törölköző által, amit ott felejtettél az uszoda padon..

Természetesen a nemi úton, vagy pettinggel való terjedés a legelterjedtebb, de nem kizárólagos!

2012. máj. 2. 14:32
 22/28 anonim ***** válasza:
16%
Hát igen, ahogy nemi betegséget is lehet WC-n is kapni, csak kicsit kényelmetlen.
2012. máj. 3. 07:59
 23/28 anonim ***** válasza:
A nemi betegség és a HPV fertőzés nem ugyanaz! Kicsit még tanulgassál!
2012. máj. 3. 08:27
 24/28 anonim ***** válasza:
Mellesleg HPV vírus jelenléte nélkül is kialakulhat méhnyakrák...
2012. máj. 3. 12:31
 25/28 anonim ***** válasza:
50%

10. 13. nak

lehet hogy így történt a barátnődnél, de sajnos ez bárkinél előfordulhat, az alábbiak szerint az összes méhnyak rák esetek közel 20% nem, vagy nagyon nehezen vehető észre.

SZERVEZETT

SZÛRÉS

AZ ONKOLÓGIÁBAN

MINÔSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉZIKÖNYV

ÉS MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

Szerkesztette:

Dr. Döbrôssy Lajos

3.3.3.2.2 Un. „kulissza-carcinomák”

A nyakcsatornán belül elhelyezkedô in situ, vagy invazív

adenocarcinomák csak megfelelô endocervikális anyagvétellel, vagy nagy kolposzkópos gyakorlattal ismerhetôk fel, bár mint már utaltunk rá, a kolposzkóp a nyakcsatornát közvetlenül nem „látja” (az un. „felfújt porció” jelensége).

Ezek gyakorisága az összes méhnyakrák kevesebb mint

20%-ára tehetô, számuk a tapasztalat szerint emelkedôben

van, ezért erre a lehetôségre fokozottan kell figyelni.

2012. máj. 3. 14:58
 26/28 anonim ***** válasza:
29%

Kedves "oktatóka"!

"A nemi betegség és a HPV fertőzés nem ugyanaz!"

teljesen igazad van! és a fű zöld! stb..stb...

honnan jutott ez eszedbe? senki sem állította ezt sehol...

2012. máj. 3. 16:06
 27/28 anonim ***** válasza:
48%

"Hát igen, ahogy nemi betegséget is lehet WC-n is kapni, csak kicsit kényelmetlen."

Ez?????! Nemi betegséget NEM kapsz a WC-n el. Azért hívják NEMI, vagy más néven szexuális úton terjedő betegségnek.

A HPV NEM nemi betegség. Érthető, vagy írjam le részletesebben. Orvossal is nyugodtan megkonzultálhatod a problémát.

Nem tudom, ki számít "okoskának", de nekem semmiképpen nem meggyőző, ha az internetről linkelgetsz és kiragadsz egy-két irományt. Mint, ahogyan korábban kifejtettem, ez nem ad orvosi képzettséget, tapasztalatot pláne nem. Az összefüggések meglátását, komplex gondolkodást az alapok hiányában mégannyira sem. A kivételek felismerését, ismeretét szintén nem.

Nem minden van úgy az orvoslásban, mint ahogyan a tankönyvben. Viszont egyre gyakoribb jelenség, hogy a laikus, egy-két ilyen iromány alapján elhalaszt fontos kezelést, nem vesz részt szűrésen, öngyógyításba kezd.

Ennek a kárértékét inkább nem feszegetném, mindenki vigye a saját bőrét vásárra!

Egyébként nem kötelező egyik szűrés sem, senki sem kényszerít a nőgyógyászhoz. Akkor mész, amikor akarsz. Viszont az INGYEN lehetőség adott, a rákszűrés alkalmával történik általános kenetvétel is, a méhszáj megtekintése, ami nem csak a ráktól betegedhet meg ugye, petefészkek vizsgálatával szintén kiderülhet egy s más.

A melleknél az önvizsgálat elsődleges, de én azért akkor vagyok igazán nyugodt, ha az onkológus szakvizsgával rendelkező orvosom is átnézi, miután családunk hölgy tagjainál népbetegség a mellrák. Nekem megér az egész ennyi kellemetlenséget és másnak is ezt fogom javasolni.

2012. máj. 3. 16:41
 28/28 anonim ***** válasza:

Okoska, figyelj..:

ez egy vicc, vedd már észre! Szakála van ennek a viccnek már olyan régi:

betelefonál a fiatal lány anyja a telefonügyeletet tartó orvosnak, hogy doktor úr, nemi betegséget kapott a lányom, tessék mondani a wc-n el lehet ezt kapni?

a válasz:

igen, hölgyem, elkaphatta a lánya a wc-n is csak ott egy kicsit kényelmetlen! :DD

A szűréssel kapcsolatban igazad van, már ami azt a részét illeti, hogy tessék kihasználni és évente menni, ha már a TB fizeti és van értelme!

Természetesen mindenki maga döntse el, hogy sáfárkodik az egészségével. Én csak annyit mondtam, hogy nem vagyunk egyformák, vannak 14 éves lányok akik már tömik magukba a fogamzásgátlót, minden szombaton disco után más szexpartnerük van, stb..stb

és vannak a szerintem, normális lányok, akiknek nincs miért 15-16 évesen nőgyógyászatra menni szűrésre még, ráérnek a szexuális élet megkezdése után kb 1 évvel, vagy ha szűzek, akkor 24 éves koruk körül.

Én mindössze ennyit mondtam, és ez is csak egy vélemény a sok közül. Akinek van esze elolvassa, azután a véleményét úgyis saját magának kell kialakítania...

2012. máj. 3. 17:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!