Életemben először megyek nőgyógyászhoz, mit kell mondani, milyen vizsgálatra jöttem?
Még szűz vagyok, és ez lesz az első nőgyógyászati vizsgálatom. Tudom, hogy van ilyen rákszűrés, meg gondolom van általános kivizsgálás...vagy hogy működik, ha a doki kérdezi, hogy miért jöttem, akkor mit mondjak?
Nincs semmi bajom, csak egy sima vizsgálatot szeretnék, amit ha jól tudom évenként kell csináltatni. És kérjek rákszűrést is? Vagy azt automatikusan vizsgálják?
Előre is köszi a válaszokat, és bocs, ha nagyon bénának tűnök a témához:)
10.
A rákmegelőző állapot kb 8-10 évig tart, úgyhogy ne izgulj, szó se lehet róla, hogy egy év alatt kialakuljon!
"ami a csak 3 évenként végzett szűrés miatt előfordul, nem oszt, nem szoroz ugye"
De, számít minden egyes ember.
Azonban ne feledkezz meg arról sem, (amiről soha nem beszélnek!), hogy a szűrésnél minden alkalommal megsértik a méhnyakat, mert mintát vesznek és az csak így lehetséges, ezért fordult már elő mindnyájunkkal, hogy csöpp kis vérzés lehet a mintavétel után.
Van barátnőn aki annyira retteg a ráktól, hogy félévente megy szűrésre. Gondoljatok bele, az azt jelenti, hogy pl. 10 év alatt HÚSZszor sértették meg a méhnyakat! Na ez is lehet oka a méhnyakráknak!
Nehogy valakinek is megfordúljon a fejében, hogy le akarok beszélni bárkit is a szűrésekről, csak annyit akarok mondani, hogy gondolkozzon mindenki, és annyiszor és olyan gyakran járjon, amit életvitele megkíván.
10, 13 nak
"évenként jár szűrésre, mégis, 27 évesen rákmegelőző állapot miatt műteni kellett."
Azért valami nem gömbölyű a barátnődnél, mert évenkénti szűrés esetén - ha rendesen vette a mintát az orvos és rendesen értékelték (egyébként az egész szűrés nem érne semmit) - akkor 1 év utáni rákmegelőző állapot nem vezethet műtéthez, 90% ban magától elmúlna, esetleg ecsetelés, vagy fagyasztást alkalmaznának, de műtétet még biztosan nem. Ott valami nem volt rendjén a korábbi szűréseken...
A méhnyak rákszűrés estén lévő "megsértése" nem vezet tumorhoz! Ekkora marhaságot még egészségügyi pályafutásom alatt nem hallottam.
Másik, hogy a méhnyakráknak bizony vannak gyorsabb lefolyású változatai, ami nem vár 8-10 évet. Mindenki a saját egészségét tegye kockára és ne tanácsoljon más kontójára olyat, hogy ne menjen el, az INGYENESEN elvégeztethető rákszűrésre évente! Amíg van lehetőség, addig vegyük igénybe! Minden magyar állampolgárnak alanyi jogon jár!
Nagyon szépen megkérem az érintetteket, hogy ne gondolják, hogy néhány internetes cikk elolvasása után kiismerik az onkológiát és a nőgyógyászatot. Meg amúgy ámblokk az orvoslást. Nagyon hosszú évek kellenek ehhez, rengeteg tapasztalattal fűszerezve, ami nem a könyvekben van.
Kedves kérdező! Annyit kell mondani az orvosnak, ami a látogatásod célja. Szeretnél egy kivizsgálást és egy rákszűrést, mert még most vagy első alakalommal.
A szűzhártyát egyébként látja az orvos, ennek megfelelően választ műszert. Nem fog sérülni a vizsgálattól ne aggódj.
De mondhatod is neki, hogy még nem volt szexuális kapcsolatod.
Az, hogy ki tesz erre megjegyzést nem az orvos nemétől függ. Egyébként azért nagyon ritka az ilyen, nem kell ettől félni. Gondolom van kihez menni, édesanyád, ismerősök ajánlása alapján. Én azt javaslom, hogy ne az orvos neme alapján dönts, hanem az embersége, szakmai hozzáértése alapján. Csakis ez számít. Valaki csak nőhöz jár, mint látod, valaki a férfi orvosokban jobban bízik. Valakinek mindegy. Nincs jelentősége.
Mint ahogy annak sem, hogy SZTK-ba mész először, vagy magánba. Egy normális orvos a rendelőben is normális, nem csak azon a helyen, ahol pénzt kap. Aki ilyen, ahhoz nem szabad elmenni.
Sok sikert, ne aggódj!:) Én inkább a nődokit választom, mint a fogorvos "vendégszeretetét". :)
"Manapság kb akárhol összeszedheted a vírust."
Már ha akárhol éled szexuális életed... de azért a "normális" nő nem így teszi ezt.
"Mára ismertté vált, hogy a humán papillomavírus (HPV) az
egyik leggyakoribb szexuális úton terjedô fertôzô ágens, és egyes altípusainak (elsôsorban a 16 és 18) szerepe van a cervikális intraepiteliális neopláziák (CIN) kialakulásában, és így a méhnyakrák keletkezésében is. Az HPV olyan „rizikótényezô”, amely bár szükséges, de önmagában nem elégséges a méhnyakrák keletkezéséhez. Az invazív méhnyakrák és a CIN súlyosabb fokozataiban a HPV-DNS a sejtek több mint 90%-ában kimutatható.
A magyar nôlakosság genitális HPV fertôzöttségérôl
végzett felmérés adatai szerint a szexuálisan aktív fiatal nôk 17,6%-a fertôzött, az immunmechanizmusok azonban a nôk többségénél képesek kivédeni a fertôzést."
Kedves 18-as!
Áruld már el nekem, hogy akkor hogy lehettem beteg szüzen? Úgy, hogy SEMMILYEN nemi érintkezést nem folytattam, pettinget sem.
Nos?
Válaszolok: a HPV többségében nemi úton, de nem kizárólag nemi úton kapható el.
Condylomám volt (HPV 6 vagy 11) és műteni kellett, mert az ecsetelés nem használt.
Nem tudom elárulni neked, mert ezt a szakirodalom állítja nem én...
..de eszembe jutott egy történet, ami egy ismerősünkkel történt néhány éve:
Bp-en ment valahová egy sport táskával, amikor annak leszakadt a füle. Megállt elkezdte csomózni, kötözgetni amikor is a tetőről leesett egy szerencsére kisebb darab cserép, ami persze pont a fején landolt. Mentő, kórház, összevarták stb, minden rendbe jött később. Le lehetne ebből azt a következtetést vonni, hogy nem szabad leszakadt táskafület javítgatni emeletes ház mellett?...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!