Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Milyen következményekkel jár...

Milyen következményekkel jár a méh kivétele?

Figyelt kérdés

A pótanyukámról lenne szó, aki ötvenkét éves. Miómája van, és a nagysága miatt az orvos azt mondta, hogy a méhét is el kellene távolítani vele. Ez körülbelül egy fél éve volt. A műtéttel kapcsolatban vannak fenntartásai, ezért nem került rá sor. Én szeretném meggyőzni, hogy csinálja meg, de ehhez információra lenne szükségem, hogy pontosan tudjam miről beszélek és mit kell tennem, hogy segíthessek neki a lábadozás alatt. Szóval a kérdéseim a következők lennének:

- Meddig tart a lábadozási idő és ez alatt mit szabad, mint nem szabad csinálni, illetve mit ajánlott?

- Most kezdett klimaxolni, talán két-három hete, a műtét milyen hatással lesz erre a folyamatra?

- Tudom, hogy ez valószínűleg típus függő, de milyen érzelem-,fizikumbeli következményekkel kell megkűzdeni a műtét után? (pl depresszió, elhízás, libidó...)

- Milyen kockázatai vannak az elvégzésének és a nem elvégzésének?

Nagyon érdekelnének személyes tapasztalatok is!

Előre is köszi a válaszokat!

2012. máj. 1. 14:28
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

A méh nem termel hormonokat, onnan csak a menstruációs vér származik, illetve ott fejlődik a gyere ugyebár.

Ha vkinek kiveszik a méhét, akkor egyrészt megszűnik a menzesze, másrészt pedig nem lehet gyereke.

Nem fog tőle sem hízni, nem csökken a libidója stb, mert mint mondtam, nem termel hormont, ami ezeket befolyásolná.

És feltételezem, hogy a petefészkeit bent hagynák.

Hogy mennyi a lábadozási idő, azt nem tudom. Gondolom függ a módszertől is (vagy hason keresztüli kivétel, laparoszkópos és hüvelyen keresztüli eltávolítás is).

Szerintem az orvosok nem véletlenül javasolják a műtétet. Bár a mióma nem igazán szokott malignizálódni (extrém ritka esetben csak), de vérzészavarokat, fájdalmakat okozhat.

Nyilván a műtétnek is vannak kockázatai, mint minden műtétnek, de szerintem az orvosokra kellene hallgatnia.

2012. máj. 1. 14:32
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Az én Anyukám (63 éves volt), a műtét után lebénult (valószínű, hogy amikor a többi "szerveit" visszarakták- (ugyanis műtét közben átnézik pl. a vastagbelet is, hogy nincs e- áttét, és igazán a műtét közben derül ki, hogy ki veszik -e a petefészket is vagy sem-) megsértették a gerincét....Utána eltelt 4 hónap és meghalt... Pedig azt mondták, rutin műtét.
2012. máj. 1. 14:44
 3/17 anonim ***** válasza:
Az egyik rokonomon megcsinálták a műtétet. Annyit tudok mondani, hogy nagyon furcsa érzés, fájdalmas is, mert a szerveknek át kell rendeződni, hogy kitöltsék a helyet.
2012. máj. 1. 14:45
 4/17 anonim ***** válasza:
Szerintem csináltassa a műtétet magánklinikán, ott jobban odafigyelnek. (sajnos ezt kell hogy mondjam)
2012. máj. 1. 14:46
 5/17 anonim ***** válasza:
A mióma nem rák, a műtét során csak a méhet veszik ki, semmi mást nem csinálnak.
2012. máj. 1. 14:47
 6/17 anonim ***** válasza:
Tényleg, igazad van, ha miómája van, az tényleg nem rákos elváltozás.
2012. máj. 1. 14:48
 7/17 anonim ***** válasza:
De meg kell hogy mondjam, Anyukámnak is ezt mondták, hogy miómája van...Aztán műtét közben vettek szövetmintát, és kiderült, hogy nem mióma az elváltozás. (!) Persze attól még a szóban forgó hölgynek lehet hogy csak miómája van.
2012. máj. 1. 14:49
 8/17 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy érdemes másik orvossal is konzultálni. Én is a klimax kezdetére jutottam el odáig, hogy a miómám nagysága miatt szóba jött, hogy a méhemmel együtt el kellene távolítani. Viszont azt is felvetették az orvosok (2-vel konzultáltam), hogy a vérzés végleges elmaradása után a miómák mérete elkezd csökkenni, tehát ha komoly vérzést vagy fájdalmat nem okoz, akkor várjunk néhány hónapot, s ha beindul az a folyamat, hogy már csökken a mérete, akkor nem fontos megműteni. Ez kb. 1,5 évvel ez előtt volt, azóta voltam 2 kontroll vizsgálaton, és megállapították, hogy tényleg elkezdett "összemenni" a miómám. Így megúszom a műtétet az összes kellemetlenségével, kockázatával együtt. :-)))
2012. máj. 1. 14:51
 9/17 anonim ***** válasza:

Ne ijesztgessük már itt egymást (azaz a kérdezőt)!

A mióma NEM rosszindulatú daganat, és mint mondta, csak extrém ritka esetben malignizálódik.

Sajnálatos dolog, ami anyukáddal történt, de ha utólag kiderült, hogy rosszindulat az elváltozás, akkor így is úgy is meg kellett volna műteni, különben a rákba halt volna bele!!!

2012. máj. 1. 14:52
 10/17 anonim ***** válasza:

Igazuk van azoknak, akik azt írják, hogy a mióma nem rák, tehát nincs áttét, műtét közben nincs áttétkeresés.

Én 42 éves voltam, amikor ilyen műtétem volt (most 66). Nekem nagy megkönnyebbülést jelentett, mert sok kellemetlenségem volt a nagyra nőtt miómám miatt (pl. idegen helyen nem mertem sokáig egy helyben ülni, mert nem egyszer váratlanul elöntött a vér). A műtét kapcsán semmi problémám nem volt. Viszonylag rövid idő alatt újból a régi voltam. Akkoriban 6 hét betegállományt adtak egy ilyen műtétre. Én a negyedik héttől már úgy éreztem, hogy szabin vagyok, üdülök. Pedig engem is minden marhasággal ijesztgettek. A klimaxom teljesen normális volt. Egy dolog van, ami feltűnt: azóta nagyon fázós az alhasam. Orvostól is kérdeztem, lehet-e összefüggés, de csak hápogott. Én mindenkit csak biztatni tudok, hogy igyekezzen megszabadulni a betegségétől. Remélem, sikerül meggyőzni az anyukádat.

2012. máj. 1. 16:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!