Lehet gyerekünk így?
" Az én vércsoportom A RH negatív, a páromét nem tudom."
Ebből aztán nem lettünk okosabbak,így a válasz:Igen,lehet.
Kedves harmadik, ha már hiányoztál a gimis biosz órákról, legalább vehetnéd a fáradtságot, hogy utánanézel a dolgoknak, mielőtt orbitális hülyeségeket írsz le. Segítek: Rh inkompatibilitás néven keresd.
A kérdező gondolom nő és Rh negatív. Ha matematikai valószínűséget nézünk, a párja gyaníthatóan Rh+ (ezért írtam a második válaszomban, hogy tudni kell a vércsoportját, mert ha esetleg Rh-, akkor nincs gond), mert a populáció 90%-a Rh+. Tehát ha az apa Rh+, akkor a leendő magzat is nagy valószínűséggel Rh+ lesz (genetika ugyebár).
Ha az Rh negatív anya méhében Rh pozitív magzat fogan meg, akkor az első alkalommal, amikor a magzat vére érintkezik az anya vérével (genetikai mintavétel, szülés, korábbi abortusz), a vére ellenanyagot kezd el termelni. Ezért az Rh negatív anyáknak minden egyes szülés/abortusz/genetikai mintavétel után injekcióban ellenanyagot (anti-D) adnak be, hogy ezt az ellenanyag termelést visszaszorítsák. Mivel normál, fiziológiás terhességnél nem találkozik egymással a magzat és az anya vére, így ez ált. a második terhességnél szokott gondot okozni, kivéve ha az anyának korábban volt már Rh pozitív magzattal abortusza, vetélése, vagy genetikai mintavétel történt. Az Rh- anyáknál épp ezért kötelező a terhesség során az ellenanyag szintet folyamatosan monitorozni, súlyos esetben magzati vérátömlesztést adni, mert a megemelkedett ellenanyag szint a magzat halálát, enyhébb esetben annak súlyos értelmi fogyatékosságát és mozgáskorlátozottságát okozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!