Ez lehet endometriózis?
A menstruációm napra pontosan megjön, de mindig erős görcsökkel jelentkezik és nagyon rosszul vagyok. Többször nagy wc-re kell mennem a görcsöktől és néha hányingerem is van. Ha rám jön, általában reggelre, akkor 2 db Naprosynt kell bevennem és attól leszek jobban. Ezen kívül fáj a derekam is és a hátam, az ízületeimet érzem, fáj a lélegzet vétel is. Plusz még hozzá jön, hogy szeretkezéskor néha szúró fájdalmat érzek, gyakran van gyulladásom, aminek nincs különösebb oka. Fogamzásgátlót nem szedek. Tini koromban, mikor menstruálni kezdtem ugyan ilyen rosszul, sőt ennél sokkal rosszabbul éltem meg ezt, ezért nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget.
Vizsgálaton ősszel voltam, nem találtak semmit, ultra hangozni is szoktak, évente rákszűrés...
A barátnőm hívta fel a figyelmem erre a betegségre, én eddig nem hallottam róla. :s 25 éves vagyok és volt már 4-5 éve méhszáj sebem, azóta nem vettek észre újabbat.
Lehet endometriózis is. De persze nem minden nő endometriózisos, akinek fájdalmai vannak a menzesz alatt. Lehet, hogy szimplán ilyen típus vagy.
Egyébként sajnos pontos diagnózist csak hastükrözéssel lehet felállítani. Ugyanis mással nem látszanak az elváltozások, kivéve ha a petefészkekben ún. csokoládécisztát okoz, ugyanis azt látni lehet az UH-val.
Illetve van még egy dolog: CA-125 mérés. Ez egy tumormarker, aminek a szintjét lehet mérni a vérben, és endometriózisban illetve petefészekrákban szokott megemelkedni a szintje.
Mikor nekem endo gyanúm volt, ilyen vizsgálatot csinált az orvos.
Azt sajnos nem tudom, hogy mennyire szelektív a vizsgálat, azaz nem tudom, hogy a negatív eredmény teljesen kizárja-e az endót. De ha pozitív, és nincs daganatod, akkor vszínűleg endó.
Szóval szerintem elsőként egy ilyen CA-125 vizsgálatot végeztess el, erre nődoki tud beutalót adni. Ha nem hajlandó, akkor magánlaborban is megúszod pár ezer forintból.
Igazából ez nem igazán endokrin probléma, nem tudom, hogy az endokrinológus tud-e kezdeni vele vmit. Ez talán inkább nőgyógyászra tartozna.
(Én vagyok az, aki az első válaszadó figyelmét felhívta a betegségre:))
Nagyon köszönöm!
Ma pl. egy olyan történt, hogy a párommal együtt voltunk reggel, már előtte 1 napig és 1 éjszaka nem volt vérzésem, aztán az együttlét után pár órával újra vérezni kezdtem és olyan görcseim lettek..., mellette meg majd' leszakad a derekam. Elképesztő, komolyan mondom...
De mit fog szólni a doki, ha azt mondom erre gyanakszom, vizsgáljon ki! Nem fog hülyének nézni, ő doki, én meg "megmondom mi a bajom"? :)
Hát alapvetőn a dokik tényleg nem igazán szeretik, ha a páciens már kész diagnózissal állít elé. Mert tényleg idegesítő lehet, főleg, hogy nagyrészt baromságokat szoktak kitalálni az emberek:D
De szerintem ha normálisa előadod, hogy hát olvastál/hallottál róla, és félsz, hogy esetleg ilyen bajod lehet, akkor csak nem küldd el azzal, hogy hülye vagy és maradj csöndben.
De mondom, ez a CA-125 vizsgálat egy vérvétel. Ha nem is akar beutalni, magánban párezerből megúszhatod.
pl. itt 3760 forint.
Nem tudom hogy állsz anyagilag, de talán ennyit össze lehet sprórolni. Persze egyszerűbb, ha a doki hajlandó beutalni.
Viszont mással nem is igazán lehet az endometriózist vizsgálni, csak invazív módon. És azért gondolom az orvos nem fog rögtön műtőasztalra fektetni, hogy megnézze az-e vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!