Mi bajom lehet?
Előre leszögezem, tudom, hogy orvos kellene mennem, de "félek". Na de, a gond, mivel több is lenne.
Az első az, hogy 21 éves vagyok, és már elvileg 14 éves korom óta menstruálnék, de még a mai napig nem állt be. Van, hogy 3-4 hónapig vagy tovább nincs meg, illetve ha meg is jön, van, hogy max 1-2 nap vagy 8nap. De volt rá példa, hogy több mint 30 napon át megvolt, változó intenzitással. Ez mitől lehet? Gondoltam már rá, hogy felíratok valamilyen hormon tartalmú készítményt, ami beállítja a havim, de nem szeretem a gyógyszereket.
Másik gondom, hogy gyakran fáj a méhem, vagyis gondolom én, mivel tudom, hogy hol van, ezért is gondolok erre. Szóval, gyakran fáj, és amikor már nagyon fáj, olyankor elkezd a vesém és derekam is fájni egyszerre, aminek hatására, sokszor meg se tudok mozdulni, mert akárhogy fordulnék, minden irányba csak a fájdalmat érzem... Ez mitől lehet?
Harmadik, ha még nincs "saját" nőgyógyászom, először a háziorvoshoz menjek el? Kell valami beutaló egyáltalán? Előre is köszönöm.
szerintem kérdezd meg anyukádat, barátnőidet, hogy ők kihez járnak, kit ajánlanak
és mindenképpen csináltass egy vérvételes hormon tesztet
lehet jobb is ha endokronológushoz mész
így kapásból azt mondanám, hogy POF-ra és PCOS-ra kérj tesztet, de ha az orvos kikérdez az lehet, hogy valami mást valószínűbbnek tart majd
külön beutaló nem kell, hanem hívd fel a választott orvosod rendelését időpontot kérni, vagy menj be sztk rendelésre
ha akarod persze kérheted, hogy a háziorvosod ajánljon valakit
Szia! Szerintem hormonzavarod van és azért ilyen ingadozó a menstruációd. Fogamzásgátló szedésével rendbe lehet hozni, ez nem "nem szeretem a gyógyszereket" hozzáállás kérdése, ha szükség van rá, akkor szükség van rá. Talán attól fájhat a veséd, méhed, hogy be van gyulladva, mindenképp meg kéne nézetned orvossal, mielőtt komolyabb bajod lenne. Az egészséged mindnenél fontosabb. A nőgyógyászatra nem kell beutaló, viszont időpont igen, amit a kartonozóban lehet kérni. De ha nem sztk-ba akarsz menni, akkor mehetsz magánorvoshoz is v ilyen nővédelmi házba v mibe (bocsi az utolsóról nem tudok sokat, csak hallottam ilyesmit).
21/N
ma 12:08
hormonzavarra a fogamzásgátló nem megoldás, csak elnapolja a problémát
a ciklust a fogamzásgátló nem rendezi, csak addig amíg szeded, és gondolom a kérdező szeretne majd gyereket egyszer, amire a fogamzásgátló huzamosabb szedése csak nagyban csökkenti az esélyeit
fogamzásgátlót csak annak szabad felírni, akinek teljesen rendben van a ciklusa, de még az övét is tönkreteheti hosszútávon
egy hormonzavarnál meg kell találni a probléma okát, és azt kezelni
ráadásul a legtöbb nőnek pár év szedés után szüneteltetnie is kell a fogamzásgátlót, mert túl sok méreg gyűlik fel a szervezetében, és nem bírja azt kezelni
így hosszútávra semmiképpen sem megoldás a fogamzásgátló, orvos is csak azért írja fel, mert a gyártók őt nagyon szépen megfizetik
14.14 Ezt nem is tudtam, de legalább most már megtudtam! Köszi :)
12.08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!