Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Lányok! Fogamzásgátló kapcsola...

Lányok! Fogamzásgátló kapcsolata a migrénnel - milyen tapasztalataitok vannak?

Figyelt kérdés

Életem első sírásig/hányásig fokozódó, és szédüléssel, látás-, hallás-, illetve memóriazavarral megspékelt, iszonyatosan erős, egyoldali fejfájása után elég rendesen megijedve szaladtam neurológushoz. Aki elmagyarázta, hogy ez egy teljesen a papírforma szerint lezajló migrénes roham volt, most, hogy kiderült, hogy hajlamom van rá, annyit kell róla tudnom, hogy bármikor előfordulhat megint - ami jelenthet napokat, de éveket is.

Szerencsére azóta nagyjából békén hagyott, rohamom összesen 3 db volt az azóta eltelt 4 év alatt, illetve volt egy olyan 4 hónap, amikor napi rendszerességgel fájt a fejem, de nem migrénes jelleggel, csak bosszantóan, és amikor megtaláltam, és leépítettem magamban azt a lelki nyavalyát, ami okozhatta, el is múlt.

Igenám, de.... mostanában olvastam arról, hogy nem véletlenül nők teszik ki a migrénesek cca 2/3-át. Merthogy (elvileg) az ösztrogén szintjének ingadozása és a migrén kialakulásának esélye között erős összefüggés van - állítólag nagyon sokaknak a fogamzásgátló maga \'migrén generátor\', olyanoknak is, akik alapból nem migrénesek, mert a tablettamentes héten lévő ösztrogén szint nagyon sokkal különbözik az addigitól, és nagyon hirtelen.

Egészen eddig úgy gondoltam, hogy amikor aktuális lesz, fogamzásgátlóval szeretnék védekezni.

Még nem az, nem aktuális, mármint, de töprengeni szoktam rajta :), és ezek az infók eléggé megijesztenek, valami ami elvben évek óta egyértelmű volt nekem, kérdésessé vált - és érdekelne, hogy valaki saját tapasztalatból tudna-e valamit mondani a témáról, tényleg összefügghet-e a fogamzásgátló a fejfájással/migrénnel.

Hogy hogyan készítsem a lelkem.. :)

Előre is köszönöm. : )

17/L

2009. ápr. 29. 17:52
 1/2 anonim ***** válasza:

KedveS Kérdező!

Nem vagyok lány, de azért megpróbálok segíteni. Orvosként és "szenvedő" migrénesként is hozzászólok. A fogamzásgátlók fokozhatják a migrén gyakoriságát. De a migrénnek lehetnek szervi okai is (agyi érfejlődési eltérések), ezért ezt ki kell zárni koponya-MR vizsgálattal. A migrént sok tényező provokálhatja: frontok, csokoládé, fáradtság, vörösbor, sajtok, stb. stb. Mindenképpen kellene egy neurológiai vizsgálat.

Üdv: dr. Szalai Krisztián

2009. ápr. 29. 20:42
 2/2 A kérdező kommentje:
Sajnos a fogszabályzóm miatt az MR még egy darabig kizárva, CT-n viszont voltam, és ott nem találtak semmilyen rendellenességet. Mindezzel együtt köszönöm válaszát, meg, hogy volt türelme végigolvasni kisebb regényemet.. : )
2009. máj. 1. 07:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!