Fogamzásgátlót hogy írassak fel?
28 éves vagyok.Nem szedtem fog.gátlót,most viszont bőrgyógyász mondta, hogy szedjem, mert egy olyan gyógyszert fog felírni amihez az is kell.
Állami nőgyógyászhoz nem szoktam menni, mert 1x voltam és baromi rossz élmény volt. Sírva jöttem ki.... Azóta csak magánba szoktam menni rákszűrésre.
Kérdésem, hogy ha fog.gátlót íratok fel akkor is megvizsgál a nőgyógyász vagy akkor azt csak felíratom? Mert a magán az ugye 20 ezer Ft körül van és azért annyira nem vet fel a pénz, nem azért járok magánba csak az állami nekem egy bunkó f@sz volt.
Tudom a bőrgyógyász is 20. 000 Ft-ért írja fel a gyógyszert/krémet és akkor még semmit nem csinált, de nem tudom, hogy a fog.gátlóhoz kell e vizsgálat is?
Mert ha nem lehet, hogy államiba mennék, ha csak felírja de ha vizsgálat is kell akkor magánba mert én kivagyok az állami vizsgálatoktól sajnos..
Hát ez csúcs.
Így induljak neki.
De évek óta csúnya már az arcom és baromi idegesít hogy alapozó, smink nélkül nem tudok kilépni a házból és azt mondta ez a gyógyszeres kúra kell hozzá, ami nem mellesleg bőr kiszáradást, szem viszketést, fejfájást okoz. Nem azért vállalom be, mert annyira tetszik. De már nagyon bosszant ez az állapot.
Mindenféle krémet magamra kentem már és rengeteg kozmetikus kezelését próbáltam már, nem kevés pénzekért de semmi....
Tehát akkor most kivel és hogyan írassak fel fog.gátlót úgy hogy ne csak felírja, hanem nézze is meg ami kell hozzá?
Azért kérdeztem, mert ugye évi 1 szűrés javasolt. Szerintem ha elmész SZTK-ba, mondod, hogy idén már volt rákszűrésed, nem szeretnél másikat, csak tablettáért jöttél simán írnak fel. De szerintem ha időpont kérésnél ezt elmondod, akkor sima liba
Igen évi egy javasolt, de pl én amikor mentem nyáron akkor kérdezte, hogy szeretnék e szedni és akkor mondtam, hogy jelenleg nem.
Azóta most volt a bőrgyógyásznál és mondta, hogy kellene.
Tehát a rákszűrés árába ami most kerestem vissza 25.000 Ft volt, felírta volna.
Egy konzultáció is ennyi, azért az nagyon sokkalanám egy gyógyszer felíratásra :(
Viszont, ahogy itt fentebb is írták, kellene előtte vizsgálat, vérvétel nem olyan szerencsés ezek szerint csak úgy felíratni....
#13 azt értem, de 1) hol találok ilyet?
SZTK-ba kizártnak tartom, olyan lekezelőek az emberrel
2) Mit kell előtte megnézeti? Laboreredmény? Vagy mire kell figyelni? (majd gondolom fogja tudni de szeretnék képben lenni h mire számítsak)
"kérd meg, hogy adjon beutalót egy ilyen trombózishajlam kideritő vérvételre"
Ilyen is van?
És ha a háziorvoshoz megyek először ő nemtudna erre elküldeni + általános labor? Mert akkor már azzal az eredménnyel mennék a nőgyógyászhoz.
"Mert ha igen, nem lehet fogamzásgátlót szedni és akkor a dokid sem fog írni és azzal a lelettel a kezedben egy doki sem"
Az csúcs, csak kár, hogy ezt sok orvos nem nézni, mert akkor ezek szerint ennek kéne lennie az elsőnek. És akkor az egész gyógyszeres kezelésem ugrik, mivel ehhez a fog.gátló muszáj....
"Szerintem nem akarsz te sem sem mélyvénás trombózist, tüdőembóliàt kapni, amit vagy túlélsz vagy nem"
Egyértelmű, hogy nem szeretnék.
Igazából én csak annyit szeretnék, hogy szép legyen az arcom ne ilyen pattanásos, foltos még ennyi idősen is.
"Komoly dolgok ezek és szerintem az egészségünkre mindig kell ,hogy legyen pénz. Ez az én véleményem, tanácsom!"
Egyértelmű, hogy kéne lennie. Nem is arról van szó, hogy sajnálom. Csak jelenleg most egyetemre járok és a családomnak nagyon sokat segítek sajnos olyan helyzetben vannak, ami miatt dolgozni nem tudok így most az egyetem befejezéséig elég szűkös a keretem sajnos. Ha nem lenne az, mennék én orvosról orvosra. Dehát az SZTK meg nem olyan hogy szívesen megy az ember 1) le sem sz@rják az embert 2) még bunkók is de mellé még amit kéne azt sem végzik el
Az lenne a trombózishajlam kiderítés vérvétel?
Most komolyan ez is 18 ezer Ft ?
Hihetetlen.
Én tényleg csak szép arcot szeretnék,hogy reggel amikor felkelek ne azzal kezdjem a napot hogy alapozó. Nagyon elveszi az önbizalmam....
Már leírtam.
A trhombophilia panel nem előírás és nem is indokolt. Nálunk nyugatabbra sem javasolják SEHOL rutinszerűen.
Egyébként is ezer meg egy trombózisrizikó van a genetikai hajlamon kívül, szóval attól, hogy nem vagy Leidenes meg protrombin mutációs, attól még simán kaphatsz trombózist, ha mondnuk dagi vagy, dohányzol stb.
Azt is leírtam, hogy a trombózis szempontjából sokkal nagyobb kockázat egy terhesség, de főleg a gyermekágyi időszak egy thrombophilia mellett, mint a fogamzásgátló szedése, mégse javasolják rutinszerűen a gyeremeket tervező meg terhes nők szűrését.
És igen, mivel nem indokolt vizsgálat jelen esetben, így fizetős.
Ha a hematológus indokoltnak látja, mert mondjuk anyád 20 évesen trombózist kapott, akkor kérheti ingyen.
"Combined oral contraceptives increase the VTE risk in women in a fertile age, and in a far more important way in thrombophilia carrier women. Universal screening of thrombophilia test before the use of combined oral contraceptives is not recommended."
For all women, the risk of VTE is substantially increased in pregnancy/postpartum, and this risk is higher than during use of estrogen-progestin contraception. The absolute, relative, and comparative risks of VTE were illustrated in a retrospective cohort study of 798 female relatives of consecutive patients (probands) with VTE and an inherited thrombophilia [19]. Of this cohort, 301 women had FVL or the prothrombin G20210A variant (single gene defect [n = 251], combined gene defect [n = 50]) and 50 women had a first-episode VTE. Major findings were:
●The incidence of VTE in women with no, a single, or a combined thrombophilia was 0.13, 0.35, and 0.94 per 100 person-years, respectively.
●The incidence of VTE in women with no, a single, or a combined thrombophilia using estrogen-progestin contraception was 0.19, 0.49, and 0.86 per 100 pill-years, respectively.
●The incidence of VTE in women with no, a single, or a combined thrombophilia during pregnancy/postpartum was 0.73, 1.97, and 7.65 per 100 pregnancy-years, respectively.
Felőlem mindneki azt nézet meg, amit akar, csak nem kellene az összes orvost felelőtlennek tituálni, aki tisztában van a konkrét számadatokkal és a szakmai ajánlásokkal.
Oké csak azt ne feledd már el, hogy a fogamzásgátló elsősorban egy kényelmi dolog. Egy választható mód a nem kívánt terhesség elkerülésére
Egy gyerek születése pedig életre szóló projekt.
Szóval a kockázatokat MINDIG a várható előnyök fényében mérlegelik az orvosok, tudósok. A Covid vakcina sokkal kisebb kockázattal jár, aztán mégse adatják be maguknak sokan.
Igen, a várható előnyök fényében. És egy nem kívánt terhesség baromira nem vicces. Ahogy a retinoid melletti károsodott magzat sem az.
Mint mondtam, mindenki azt csinál, amit akar, azt szed, amit akar, olyan vizsgálatot csinál, amit akar.
De felelőtlennek nevezni valakit azért, mert tisztában van a reális veszélyekkel és a protokollok szerint jár el, az akkor sem fair.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!