Manapság tényleg ilyen hamar kezdődik a nemi érettség?
Beszélgettem valamelyik nap az egyik kollégámmal, ő mondta hogy a nemrég kezdett menstruálni a lánya. Előtte pár héttel töltötte be a 11-et. Vissza is kérdeztem, hogy ez nem korai még, minden rendben van vele? Mire mondta, hogy persze, manapság már a 11-12 éves korban jön meg a legtöbbeknek, de már 10-ről is lehet hallani, az sem ritka mint a fehér holló.
Tényleg ennyire hamar érnek manapság? A fiúknál is így van ez? Nálunk (43 éves vagyok) még átlagosan 14-15 évesen kezdődött mindez. A 13 volt az, mint most a 10, hogy hallani lehetett róla innen-onnan.
Már amikor én elkezdtem menstruálni (10 éve) akkor is mindenki szörnyülködött, hogy jaj milyen hamar. Egyedül anyu és mama volt boldog, hogy "nagylány lettem" és egészséges vagyok. 10 éves már elmúltam, de még nem voltam 11. De az osztályból volt, akinek már 9 évesen megjött, és utána még 3 lánynak, én az ötödik voltam a sorba.
A végére már csak egy lánynak maradt a nyolcadik osztályra, a többieknek legkésőbb 13 évesen megjött.
Mikor kollégista voltam és beszéltünk erről, 12 lányból 10-nek 13 éves kora előtt jött meg. Az egyiknek 14 évesen, a másik pedig sajnos nőgyógyászati gondokkal küzd, és most sem rendes a menstruációja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!