Manapság tényleg ilyen hamar kezdődik a nemi érettség?
Beszélgettem valamelyik nap az egyik kollégámmal, ő mondta hogy a nemrég kezdett menstruálni a lánya. Előtte pár héttel töltötte be a 11-et. Vissza is kérdeztem, hogy ez nem korai még, minden rendben van vele? Mire mondta, hogy persze, manapság már a 11-12 éves korban jön meg a legtöbbeknek, de már 10-ről is lehet hallani, az sem ritka mint a fehér holló.
Tényleg ennyire hamar érnek manapság? A fiúknál is így van ez? Nálunk (43 éves vagyok) még átlagosan 14-15 évesen kezdődött mindez. A 13 volt az, mint most a 10, hogy hallani lehetett róla innen-onnan.
Valóban van ilyen trend, tudományos kutatások is foglalkoznak vele, kb. a világon mindenhol megfigyelhető, viszont nem az utóbbi pár évben kezdődött, hanem a 20. század elején. Az egyik hipotézis szerint a táplálkozásunkkal lehet összefüggésben, de nem vagyok szakértő, szóval ennek az igazoltságát nem tudom megítélni.
De a kutatások átlagokat vizsgálnak, egyéni szinten igen nagy a szórás és fontos a genetika. Nekem, anyukámnak és nagymamámnak is 10 évesen jött meg először, pedig az nem ma volt.
Linkelek egy erről szóló magyar tanulmányt (angol nyelvű sajnos): [link]
36 éves vagyok. Nőgyógyász kérdezte: 13 évesen jött meg az első menstruációja? Egy pillanatra meg is lepődtem, hogy miket tud rólam :) (mert valóban akkor) De hozzátette, hogy ez az átlag. (Úgyhogy csak ezért trafált bele)
Azt nem tudom, hogy van-e ilyen tendencia, hogy most előbbre tolódik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!