Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van itt olyan, akinek az...

Van itt olyan, akinek az egyetemi stressz miatt lettek mentális problémái? Sikerült valahogy megoldani? Lediplomáztatok?

Figyelt kérdés

Elképesztő mértékű szorongás, önbizalomhiány, rengeteg halogatás, alvászavar, folyamatos fáradtság, erős és gyors szívdobogás, fulladás érzés, levegő kapkodás, rettegés, izzadás, kiütések, motiválatlanság, stb. <-- nekem ezek a tüneteim. Eddig többnyire vizsgák előtt tapasztaltam ezeket, később már a normál egyetemi tartózkodásom alatt is, mostanra már folyamatosan itthon is, ha arra gondolok, hogy tanulnom kell. A vizsgaidőszak egy kész rémálom, maga a pokol. A tanáraimtól is félek, pedig nem bántanak. A csoporttársaimhoz is alig merek szólni, félek, hogy vajon mit gondolnak rólam. Régebben "kényszerből" hozzájuk mertem szólni, ha valamilyen tananyaggal kapcsolatos információt akartam megszerezni tőlük, de ma már ilyen jellegű segítség miatt sem merek hozzájuk szólni.

Volt itt valaki hasonló helyzetben? Mi lett a végkifejlet? Ki tudtatok jönni ebből a helyzetből? Le tudtatok diplomázni?

2019. jún. 8. 19:01
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

kb ugyanezek a tünetek nekem is, csak nekem a szakdolgozat írásakor jöttek elő először, és nem is tudtam csak két évvel később leadni

öngyilkossági kísérletem volt, voltam többször pszichiátrián, jártam orvoshoz, pszichológushoz, tavaly úgy tűnt, hogy nagyjából rendbe jöttem

most záróvizsgáznom kellett volna júniusban, de megint előjöttek a tünetek, nagyon kevésen múlt, hogy nem csináltam megint hülyeséget

most újra pszichológus...

borderline vagyok egyébként

2019. jún. 10. 15:49
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Meglepődtem, hogy ilyen sokan írtatok.

Kedves első válaszoló! Az tényleg igaz, hogy az egyetem előtt is voltak hasonló jellegű problémáim, de ezek most sokkal rosszabbak és összetettebbek.

Azért egy OKJ-s képzést nem lehet összehasonlítani az egyetemmel, mert fényévekkel nehezebb az egyetem. Ne értsd félre, nyilván az OKJ-s képzést sem olyan egyszerű elvégezni és ott is vannak vizsgák, de távolról sincs annyi. Az 5 nap alatt 5 vizsga egy képzés végén inkább az érettségire emlékeztet. Egyetemen minden félévben van vagy 8-10 vizsga. Sajnos nem is konkrétan maga a vizsga készít ki, hanem a sok szívás, ami előtte van.

Pl:

- Honnan szerezzek az adott tárgyból anyagot? Az órai jegyzet nem elég, a tanár ígérgeti, hogy majd küld megfelelő anyagot, de elfelejti és sehol sem lehet elérni.

- Az elvárásokat sem határozzák meg konkrétan, sokszor vizsga után derül ki, hogy mit is kellett volna tudni. Ha a tanár azt kérdezi, amit tényleg meg is tanított, vagy legalább elmondta honnan tanuljuk meg, akkor általában ötöst szoktam kapni. De nagyon sokszor szembesültem olyan helyzetekkel, hogy szó sem volt olyanokról, amiket kérdezett. Ilyenkor örülök, ha egy hármas-négyest összehozok, de iszonyatosan nagy csalódás, hogy mindent beleadtam, mégis csak ennyire sikerült.

- Hiába mennék vizsgázni, sosincs mindenből elég időpont meghirdetve, ezért nincs olyan félév, mikor mindent teljesíteni tudnék. Kész rémálom a vizsgára jelentkezés, mert elvárások azok persze vannak, de nem biztosítanak elég lehetőséget a teljesítésre. 80 létszámos előadások után, kiírnak kétszer 15 fős vizsgát…. Nem csoda, ha annyian csúsznak a félévekkel.

- Ha sikerül is vizsgát felvenni, van, hogy a tanár el sem jön a vizsgára, a sok hallgató meg feleslegesen utazik be messziről. Vagy vizsga előtti nap törlik a vizsgaidőpontot, amire egy hete készülsz…

- Örök „kedvencem” a beugrók íratása… Akár hetekig készülsz egy adott tárgyból, beleadsz mindent, majd mielőtt elkezdhetnéd a vizsgát, beugrót kell írnod. Egy gyors kis programot vagy hasonlót meg kell írnod papíron, ha nem sikerül hibátlanra, kivágnak és el sem kezdheted a vizsgát, amihez amúgy jogod lenne. Van olyan tárgy, amiből négy körös a beugró, ha azok rendben vannak, esetleg hozzád szólnak a vizsgán. Nálunk előszeretettel csinálják ezt. Szerencsémre nekem eddig még mindig sikerültek a beugrók.

Folyamatosan a kirúgás, önköltségesre kerülés lebeg mindenki szeme előtt. Van olyan csoporttársam, aki ötször próbálkozott egy tárggyal vizsgára bekerülni, de a tanár egyszer sem jelent meg. Ha hatodjára is felveszi a tárgyat és nem tud levizsgázni, kirúgják. Pedig mennyi energiát belefektetett.

Azt is „imádom”, mikor 3 fontos fő tárgyat ugyanarra az időpontra teszik a város 3 különböző részére. Sajnos osztódni még nem tanítottak meg.

Órákig sorolhatnám még az igazságtalanságokat, amik érnek, nem csak a vizsgaidőszakkal kapcsolatosan. Ha csak rajtam múlnának a jegyeim és eredményeim, fele ennyit sem aggódnék. Sajnos ember számba sem vesznek minket. Ráadásul nem is egy büfé szakról van szó, hanem kemény matematika-informatika-programozás területről.

Akármit is hoz a jövő, biztos vagyok benne, hogy dolgozni sokkal jobb lesz. Nem tudom elképzelni, hogy egy munkahely ennél stresszesebb legyen. Vannak persze brutális munkahelyek, de egyrészt ott vigasztal, hogy legalább kapok érte pénzt. Ha meg nagyon rossz, munkahelyet könnyebben vált az ember, mint egyetemet.

Második, harmadik, negyedik válaszoló! Együtt érzek veletek. Ha van kedvetek írni privátban, szívesen elolvasom a történeteiteket!

Nehezíti a helyzetem az is, hogy bizonyos betegség miatt (fizikai) választottam ezt a szakot, amit annyira nem is kifejezetten szeretek. Levelezős vagyok, és azt hittem, levelezőn kicsit legalább alacsonyabbak az elvárások, de ez nem így van. Sokkal kevesebb oktatás mellé ugyanolyan, néha még magasabb elvárások vannak. Az is külön stresszel, hogy sok csoporttársam már rég ezen a pályán dolgozik, csak beültek a padba a diplomáért, és kis túlzással az apáim lehetnének, és én egy kis semmi nullának érzem magam hozzájuk képest. Olyan érzésem van, mintha ezt az egyébként is nehéz szakot is emelt szinten kellene végeznem. Igaz, a jegyeim jók egyébként, de mégsem érzem magam okosnak. Az önértékelésem eddig se volt sok, de mostanra már az a kevés is csak emlék. Pedig régen mindenhol én voltam a legokosabb és legmotiváltabb, én segítettem másoknak, mostanra meg inkább nekem kellene a segítség.

A 10-es válasznak minden egyes szavával egyet értek! :)

2019. jún. 11. 16:51
 13/13 anonim ***** válasza:

10. vagyok megint. :D Elsősként én is azzal szenvedtem, hogy nem volt jegyzetem, vagy nem is azt tanultam, amit kellett.

Nos, ilyenkor erőt kell venned magadon, mert csak csoportársakkal vagy tapasztaltabb felsőévesekkel fog menni. Nálunk a vizsgák egy sémára épülnek, és tanárfüggő, hogy kit melyik téma izgat. Amiről látod, hogy szenvedéllyel beszél, az tuti fix benne lesz a vizsgában. A lustább tanárok ugyanazokat a sorokat dobálják vissza - ezeket sok diák megjegyzi vagy lefotózza, és nem ritka, hogy kidolgozzák, majd küldözgetik egymás között.

Ja, és nagyon fontos, hogy hiába értesz egy gyakorlati példát, számítást, attól még csináld meg otthon legalább 3-szor. Ha először a vizsgán próbálod megoldani magadtól, meglehet, hogy mégsem fog menni. Az "értem" csalóka.

2019. jún. 11. 21:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!