Tudnátok valamit tanácsolni? Értelmes, építő jellegű válaszokat szeretnék. Többi lentebb.
Lehet kicsit hosszú lesz, de igyekszem a lényeget összefoglalni.
Sajnos oxigénhiánnyal születtem anyum méhnyakzáródási elégtelensége okán, ami neki veleszületett volt, de csak a velem való várandóssága során derült ki.
Meg is műtötték sebtében, de még így is koraszülött lettem, 2x-i újraélesztéssel, 7 hónapra, amit rögtön oxigénhiány és agyvérzés követett: a jobb első homloklebenyem fehérállományát érintette a sérülés.
Így picit nehezebben mozognak a bal kezem és főleg a lábam ujjai, gerincferdülésem is van, de gyógytornával, biciklizéssel sokat javult az állapotom.
Elkerültem a nyálfolyást és a tolószéket, és ezt nagyon köszönöm a sorsnak.
Hála az égnek az arcomat is helyesnek, jóképűnek mondják - nem bénult le, és a beszédemet sem érintette ez az amúgy "csak" részleges bénulás, de az érzelmi szférámat, főként a kamaszkor beköszöntével elég rendesen megtépázta.
Utánaolvastam, hogy az agy fehérállománya az érzelmi életet is vezérli, beleértve olyan más emberi funkciókat, mint a tervezést és a döntésképességet is, ezek terén is felfedezek magamban fejletlenséget.
Kezdjük ott, hogy otthon, a családban megkaptam mindent, rengeteg könyvet olvastam, zenéket és rádiókat hallgattam, bicikliztem, viszont a kortárs szocializációt tekintve nagyrészt állandóan falakba ütköztem egy-két nagyon bizalmas barátomat leszámítva.
Az általános kiemelkedően jól ment, be is kerültem egy hatévfolyamos gimnáziumi tagozatra, de ott is csak pár emberrel alakult ki főleg eleinte bizalmasabb viszonyom - viszont igazából mindenki szelídnek, segítőkésznek ismert, nemcsak gimi-szinten, hanem amúgy is.
Úgy gondolom, hogy a serdülőkor ráerősített azokra a szorongásokra, amit elfojtottam és amitől féltem, hogy kiderülnek ezek a hiányosságaim, és ez már eleve furcsává tett az átlag szemében, sokan kinéztek.
Ugyanis ez a bénulás a laikusoknak nem vagy csak alig látszott, viszont a visszafogottságom és az alkalmazkodási nehézségeim elég nyilvánvalóak voltak bizonyos helyzetekben.
Azért még ezzel együtt is jókat el tudtam beszélgetni gimis osztálytársaimmal azokról a témákról, amik közösen érdekeltek minket legtöbbünkkel: a zenékről és a rádiókról, mutogattunk is egymásnak ilyen jóságokat, és segítettem is nekik, amikben tudtam.
1-2 év elteltével már oldódott a viszonyom legtöbbjükkel, jó néhány lánynak is tetszettem suli-szinten, többükkel dumálgattam a szünetekben.
17 évesen viszont olyan érzés fogott el egy iskolai órán, mintha tériszonyom lett volna a széken, tenyérizzadás, zsibbadás, légszomj kíséretében: utólag tudom, hogy ez volt az első pánikrohamom.
1 hét otthon, majd rendbe jövök - szólt az orvosi tanács annak kíséretében, hogy pihenjek sokat.
Később még 3-4 éven keresztül előjött 1-1 pánikroham, de igazából nem tulajdonítottam nekik nagy jelentőséget, mondtam magamnak: majd elmúlnak.
Aztán média szakos lettem, de 21 évesen 1 kollokviumi bukás az egyik vizsgaidőszakban idegösszeomlást hozott ki belőlem.
Nem volt dühkitörésem, azóta sincs, és remélem nem is lesz, nem vagyok az a típus.
Viszont paranoisztikus dolgok jelentek meg, melyet eleinte Rivotrillal, később Kventiax-szal manapság is elég jól kezelnek, csak félek a gyógyszerfüggőségtől, ha pedig csökkenti az orvosom az adagot, akkor a visszaeséstől.
Ennek 6 éve, és azóta is ezeken élek.
Azóta dolgoztam recepciósként és vevőszolgálatosként is, igyekszek mindenkivel kedves lenni, de most épp január óta nincs munkám, és félek, a szüleimnek egyre nagyobb teher vagyok.
Szeretek verseket írni, és a zenék és a rádiók azóta is a mindennapi életem részei - rengeteget hallgatom őket szakmailag is és hobby-szinten is.
Hiszek Istenben, bár nem vagyok vallásos.
Érzem, hogy van, mert már 2x visszaengedett a Földre, hogy nekem dolgom van.
Bízva abban, hogy értő és érző emberekre találok és talán ezen kisregény megfogalmazása sem "zs" kategóriás, hálával fogadok minden segítő tanácsot.
Egy huszonéves fiatalember.
Hála a gyógyszerezésnek, pár nap alatt elmúltak ezek a paranoisztikus dolgok.
Legfőképpen irracionális félelmek formájában nyilvánult meg: attól féltem a bukás után, hogy kirúgnak az egyetemről, és extrémen szorongtam.
Az egészben viszont az a legdurvább, hogy 2 évvel később tényleg kinyomtak, pedig már a szakdolgozatom is le volt adva, és már a záróvizsgára is be voltam osztva, de egy szemináriumi tárgyon harmadszorra is elhasaltam.
Nyilvánvaló volt, hogy egyre nehezebb megállni a helyem az egyetemen, de senki sem segített komolyabban.
Pedig hány jegyzetet odaadtam azoknak akik kérték.
Ők meg minden para nélkül lediplomáztak.
Sajnos a munkahelyek egy részén is voltak konfliktusok, kivétel ezek alól a médiás gyakorlati helyek voltak, ott fel sem tűnt senkinek mikkel küzdök...
A célom pedig, hogy rájöjjek, miért betegedtem meg, illetve mik a céljai ezzel az állapottal a sorsnak velem.
Néhány év múlva szeretnék ebből az egészből gyógyszer és tünetek nélkül kijönni, tehát teljesen és végleg meggyógyulni.
Remélem még 2-3 év, és úgy fogok ezekre a kemény évekre visszagondolni, mint egy rossz álomra, ami kellett ahhoz, hogy megbékéljek saját magammal, és hálás tudjak lenni a legalapvetőbb dolgokért: az egészségért és azért a szeretetért, amit a családom és pár igaz barátom nyújt.
6 éve hogy tudsz így elketyegni ezekkel a szerekkel? Engem 4 év alatt úgy a padlóra vágott, hogy azóta is iszom a levét. De tényleg érdekelne. Mire szeded tul.képpen?
Tanácsot is szívesen adok neked, mert elég régóta 'morzsolgat' a pszichiátria vasfoga. Írj nyugodtan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!