Mit kezdhetnék magammal szerintetek?
Gyakorlatilag képtelen vagyok 5 percnél hosszabb ideig nem gondolni arra, hogy egy nap (semmiképpen sem soká, hiszen 70 év is nagyon gyorsan elszáll) vége fog szakadni a létezésemnek, különösen az a tudat őrjít meg, hogy fogalmam sem lehet, pontosan mikor. 3 éve ütötte fel nálam ez a probléma a fejét először, akkor eltelt 2 hónapom azzal, hogy vagy otthon rettegtem sírás közeli állapotban 0-24, és méregettem a vérnyomásomat meg a testhőmérsékletemet óránként többször, vagy vizsgálatra mentem, hogy a végére járjak valamilyen – többnyire csak bemagyarázott – testi panaszomnak. Közölték, hogy pánikbeteg vagyok (voltak rohamaim is), kaptam nyugtatót és antidepresszánst. Több pszichológusnál jártam azóta, de egyikük segítségével sem sikerült elérnem, hogy egészséges legyek. Őszintén szólva elképzelni sem nagyon tudom, mi az, amit képesek lehetnének megtenni a javulásom érdekében, csak azokat a problémákat fogalmazták meg, amelyeknek a létezéséről eleve tudtam már (kedvezőtlen családi háttér, feldolgozatlan gyerekkori traumák, érzelmi stabilitás hiánya, önértékelési zavarok, kirekesztettség érzés stb.), illetve megmondták, hogy tereljem el a figyelmemet az elmúlásról pozitív dolgokkal. Boldog nem lettem, de a gyógyszerek képessé tettek a mindennapi teendőim ellátására, le is tudtam érettségizni, aztán tavaly nyáron úgy döntöttem, megpróbálok nem szedni semmit. Természetesen nem lett jó vége, ősszel ballaghattam vissza a pszichiáterhez, aki diagnosztizált bipoláris zavarral, és felírt valami teljesen mást, plusz olyan antipszichotikumot, ami eléggé kiüti az embert ahhoz, hogy el tudjon aludni este. Jelenleg ott tartok, hogy hol jobban el tudom viselni az életet, hol kevésbé, borzasztóan motiválatlan vagyok mindenhez, szóval semmi produktívat nem csinálok a tanuláson kívül (persze azt is mindig az utolsó utáni pillanatban kezdem el, így embertelen mennyiségű lecke halmozódik fel néhány napra), elkészülni sem tudok időben, állandóan elkések mindenhonnan, gyakran tör rám falási kényszer, és iszonyatosan magányosnak érzem magam annak ellenére is, hogy van kikkel beszélnem. Felváltva munkál bennem halálfélelem és halálvágy, szoktam gondolni öngyilkosságra, mert úgy legalább nem kellene idegeskednem azon, hogy vajon mikor szűnök meg, és becsavarodnom ettől a bizonytalanságtól, meg azon agyalnom folyton, hogy mennyire nincs értelme semminek. Ilyen pszichés állapotban gyanítom, egyébként sem élnék annyi ideig, mint mások.
Igazából sok mindent nem várok ettől a kérdéstől, csak gondoltam, könnyítek kicsit a lelkemen azáltal, hogy leírom ezt a sok hülyeséget.
Köszi. Pontosan tudom, hogy kit szeretek a legjobban, a vele való kapcsolatom megérne egy külön misét.
Azért hegyeztem ki a halálfélelemre a leírást, mert ez bennem a legerősebb, főleg mostanában, de azért más komponensei is vannak az elcseszettségemnek, és magam sem tudom, hogy külön lehet-e ezeket választani. Az a baj, hogy az utcára kilépve/buszra felszállva pont, hogy nem boldog, kiegyensúlyozott nagymamákat és nagypapákat látok, hanem olyanokat, akik bele vannak fáradva mindenbe, és nem önfeledt kacarászást hallok tőlük, hanem többnyire „ezekamaifiatalokozást” és „bezzegazénidőmbenezést”. Ez minden korosztályra igaz egyébként (leszámítva a kisgyerekeket), az embereket magába rántja a szürke mindennapok mókuskereke, esznek, isznak, pletykálnak, dolgoznak, befizetik a számlákat, a szájukat húzva teljesítik a társadalom által rájuk kiszabott kötelezettségeiket, nem megélni akarják a pillanat szépségét, hanem csak túl lenni azon, amit éppen csinálnak. A halált pedig tabusítja a nyugati kultúra, nem akarunk sem beszélni, sem tudomást venni róla, és úgy fogjuk fel, mint magát A Rosszat, szóval de, nagyon is valószínűnek tartom, hogy a korombeliek jelentős része nem azért veszi lazára, mert bölcsebbek nálam és felülemelkedtek gyarló állati ösztöneiken (velem ellentétben), hanem egyrészt azért, mert nem ilyen betegek, másrészt azért, mert ezt a témát illetően kényelmesebb tagadásban élni.
(Visszatérve az idősekre: valahányszor elmegyek meglátogatni a nagymamámat, szóba hozza, hogy mi lesz, ha ő már nem lesz, és hozzáteszi, hogy szíve szerint élne még ugyanennyit, de hát a természet kegyetlen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!