Vallásos neveltetés miatt bennetek is alakultak ki viselkedészavarok?
Sziasztok! Engem kis koromtól fogva vallásosan neveltek és emiatt sokszor nem úgy cselekszek, ahogy természetesen jönne belőlem, hanem tök viselkedészavaros lettem.
Csak hogy egy példát említsek, pl ha valami nem sikerül, vagy hirtelen megharagszok valakire, akkor nem szoktam káromkodni, pedig legszívesebben kijönne belőlem valami csúnya dolog, ehelyett valami finomított változatot mondok ki, és az indulataimat is elnyomom, nem csapkodok sokszor észre sem veszik, hogy ideges vagyok. És ez kívülről is nagyon hülyén jön le. tiszta awkward a viselkedésem emiatt.
Más is van így? Ti mit tudnátok javasolni?
Nem értem, miből gondolod, hogy az lenne a normális, ha valaki káromkodik, trágár szavakat használ és csapkod.
Igen, sajnos nagyon sokan viselkednek így, igencsak elharapózott a trágárkodás, de ez egyáltalán nem természetes/normális dolog. Pont azok nem tudják kezelni az indulataikat, akiknek ömlik a szájukon a mocsok, és csapkodnak (ütnek, dobálnak, toporzékolnak stb.)
A két példa, amit írtál: az első a kudarctűrő képesség területe - ezt kicsi kortól kezdve tanulja az ember, és jó esetben folyamatosan fejlődik. Pl. egy kisiskolás már nem akad ki, ha nem ő nyert a társasjátékban vagy egy versenyen. Amelyik igen, azzal bajok vannak. Persze tök jó dolog nyerni, de nem kell minden áron. Szokták mondani, hogy "a részvétel a fontos, nem a győzelem" - ami szerintem nem teljesen igaz, mert a győzelem is fontos, de nem a legfontosabb. Játszunk, mert jó, mert élmény. Versenyzünk, mert kihívás, és sikert adhat. De ha elmarad a siker, az sem egy tragédia. A másodiknál pedig mindenkinek joga van haragudni, csalódottnak lenni, ezek természetes érzések. Tudomásom szerint ezeket nem is tiltja a keresztény vallás. ("Haragudjatok, ám ne vétkezzetek. A nap le ne menjen a ti haragotokkal" - ez a Példabeszédek könyvében van.) Tehát az érzésekkel nincs baj, még ha negatívak is. Ha már kitör az indulat rossz formában, az viszont gáz - és nem csak vallásos körökben.
Szóval első körben szerintem tedd a helyükre a dolgokat a fejedben, aztán pedig tényleg tanuld meg kezelni a stresszt, a csalódottságot, a haragot stb.
Ugyan vallásosan neveltek, de nem még nem magad választottad a hitet. Ne a bűnkerülés oldaláról éld meg a kereszténységet, hanem a szeretet oldaláról, "szeresd felebarátod mint magad". Ha belső értékké válik ez számodra, akkor automatikusan nem fogsz másnak rosszat akarni.
Ha jogos a felháborodásod, akkor is érvényes a szeresd felebarátodat mint magad, azaz magadat is szeressed és védd meg, ha igazságtalanul bántanak.
A haragot, indulatot nem szabad elfojtani, én keresztényként is van, hogy kifejezem a haragomat, ugye közeli hozzátartozókkal keveredik leginkább ilyen szituációba az ember. Természetes haragot érezni, vagy akár "utálni" valakit, de nem hagyd hogy ez néhány óránál tovább tartson, magadat mérgezed különben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!