Te hogy képzelsz egy egy skizofrént? (a valóságot leírom később)
Attól függ, hogy pszichotikus időszakában vagy esetleg tüneti remisszióban van.
Ha pszichotikus időszak, akkor zavart, helyzetéhez nem illő viselkedést mutat, hallucinációk, téveszmék jelennek meg nála, viselkedése lehet gátolt vagy épp az ellenkezője, logikátlanul beszél, töredezetten, rémálmok gyötörhetik.
Remisszióban ezek a tünetek a háttérbe szorulnak, és lehet, hogy később nem is jelentkeznek, a skizofréniában szenvedő betegeknek 1/4-nél csak egy pszichotikus epizód cseng le.
Egyébként találkoztam már rengeteg skizofrén beteg emberrel, miért kérdezed?
Ha gyógyszerrel kezelt, akkor teljesen normálisnak, esetleg kicsit fásultnak, kedvtelennek. De alapvetően visszahúzódó személyiségnek. Ha akut fázisban van, akkor nem évszaknak megfelelően öltözve, zavart viselkedéssel, összefüggéstelen beszéddel, helyzethez nem illő nevetéssel/sírással. De ez bármilyen akut pszichotikus zavarra is jellemző lehet.
Ismerősöm, aki nem tudja, milyen ez a betegség, kb. azt mondta, hogy a skizofrének erőszakos baltás gyilkosok. Vagy éppen összekeverte a disszociatív személyiségzavarral. Talán ez a leggyakoribb félreértés.
Biztos voltam benne. :)
Kell szedned gyógyszert is, vagy hogyan történik ennek a fajtának a kezelése? Antipszichotikum kell?
Nekem is egy tudathasadásos személy képe ugrik be elsőre, aki önmagával vitatkozik.
Persze tudom, hogy ez csak egy sztereotípia, és a valóságban jó eséllyel meg sem tudnám mondania skizofrének többségéről, hogy azok. mert nem látszik rajtuk.
Amúgy sajnos nem sokat tudok erről a betegségről, de ennek a kérdésnek a hatására most már utána fogok nézni. Kíváncsivá tett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!