Miért mondják az őrültekre, hogy holdkórosak?
" lunatic originally meant someone who went crazy with every phase of the moon"
na igen, valami hasonló magyarázatra gondoltam én is.
Igen, az alvajárás magyarázatról én is hallottam, de az alvajáró nem bolond, elvileg. Gondolom, ha egy alvajárót hirtelen felébresztenének, az magához térne, nem lennének képzelgései.
Habár azt hallottam, alvajárót nem is szabad hirtelen felébreszteni.
Szia!
A Hold hatással van az emberekre. Főleg a telehold (ilyenkor van dagály). Mivel a szervezetünk kb. 70%-a víz, ezért nemcsak a Föld vizeire hat az apály-dagály jelenség, hanem az emberekre úgyszintén. Az egész szervezetünkre hat, de az agyvizünkre is.
Ápolónőként megtapasztaltam, hogy telihold idején mindenki kissé megzakkan. Az idegrendszeri problémákkal küzdők megbolondulnak, még jobban, mint egyébként. DE az úgynevezett normálisokra is hatással van. ((Feltehetőleg innen származik a lunatikusok / holdkórosak elnevezés.))
Ilyenkor (teleholdkor) több a baleset, a sebesülés, a sebek is nehezebben gyógyulnak.
Ez nem csak legenda, hanem tapasztalati tény.
Ezt tudják a tájékozottabb egészségügyben dolgozók, de például a rendőrök, vagy a tűzoltók is. Hiszen ilyenkor több lehet az erőszakos bűntény, és a tűzzel kapcsolatos esetek ugyanúgy előfordulhatnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!