Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » OCD tapasztalatok? Mit tehet...

OCD tapasztalatok? Mit tehet a beteg és a család?

Figyelt kérdés
Sziasztok, frissen diagnosztizált OCD-s vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy mit tudnék tenni azért, hogy ez elviselhető legyen szászámomra és a környezetemben számára? Sajnos sok olyan rituálém van, amibe másokat is bevonok, és nélkülük nem tökéletes, persze a legtöbb kényszercselekvés egyedül is elvégezhető. Mit tudok tenni ezek ellen? Sajnos az orvos nagyon drága terápiát javasolt, amit nem tudok kifizetni. Továbbá kaptam sertraline-t, jelenleg beállítás alatt, 25mg-ot. Mit tapasztaltatok a szedése alatt, voltak mellékhatások, illetve segít a kényszertünetek ellen? Még nem egészen 4 hete szedem, és semmit nem érzek, se rosszat, se jót. Tudom, hogy 6 hét, de csak kellene, hogy legyen már valami. A szakítás után most költöztem vissza anyuhoz, (2 éves kapcsolat volt) aki azzal fogadott, hogy "kislányom semmi bajod, ne hisztizz, nincsenek kényszereid, csináld és kész", apám szintén ezen a véleményen van, illetve van egy lánytestvérem, aki fiatal, így nem érti, viszont megzavarja a rituáléimat gyakran, hiszen zavarja őt. Ilyen családi körülmények között van lehetőség tenni valamit, és mi az? Továbbá a szüleim gyűlölik a gyógyszert, és azt mondják, hagyjam abba. Amúgy a szüleim váltak 5 éve, külön is élnek. 42kg vagyok, és 17/l. Előre is köszi a normális válaszokat!

2018. júl. 23. 11:44
 1/9 anonim ***** válasza:
36%
Valamilyen szinten érhető a környezeted reakciója, mert manapság nagy divat lett mindenkit diagnosztizálni mindenféle zavarral, hogy költs szépen gyógyszerekre és kezelésekre. Miféle rituálékat tartasz? Nekem is van többféle kényszer cselekvésem, idegesít, ha valamiben nem találok numerikus mintázatot, stb., de attól még nem gyógyszerezem magam, mivel ezek nem akadályoznak meg abban, hogy teljes életet élj.
2018. júl. 23. 11:54
 2/9 A kérdező kommentje:
Mindennek szimmetrikusnak kell lennie, ezt rengetegszer ellenőrizni kell. A műzlit is párosával eszem, nem lehet csak egy utolsó szem, mindig kettőnek kell maradnia utoljára. Sokszor tollat kattogtatok, ha jön egy negatív gondolat, mindent le kell ellenőríznem, hogy rendben van e, és ha ideges vagyok muszáj számolnom. De ha egy kicsit is azt érzem, hogy van valami a tollaimmal, azonnal elkezdem megszámolni őket, és szimmetrikusan elhelyezni az asztalon mindet. (Egyformák) Este se tudok aludni, amíg nem csináltam meg mindent. Mindenhova muszáj időben érkeznem, a késéstől való félelem miatt mindig sokkal hamarabb érek mindenhova. Rágom a számat(már 12éve), tördelem a körmeimet(de az egyenetlenségeket azonnal kijavítom csipesszel). Ha valaki rosszul mond valamit akkor ki kell javítanom. Az úton a repedésekre nem léphetek, különben el fog csapni egy közlekedési eszköz, a zebrán csak a fehér vonalakra léphetek. Ha el kell hagynom a várost, azonnal erős szorongást érzek. Nekem nagyon sok időt elvesznek ezek, szóval szerintem érdemes kezelni. Én fordultam vele orvoshoz elkeseredetten. :(
2018. júl. 23. 12:08
 3/9 anonim ***** válasza:
59%
Nekem is van sok ilyen hülyeségem, és ezek közül többet csinálok én is. A hűtőben is mindent gondosan elrendezek, és van, hogy csak azért nem eszek meg valamit, mert rontana az összképen. Ezen kívül állandóan birizgálok valamit a kezemben, vagy dobálok, fel-alá járkálok. Ezek ugyan nem normális dolgok, azonban a legrosszabbakról leszokhatsz a megfelelő önuralommal és technikákkal, azonban az nagyon radikális megoldás, hogy elkezded gyógyszerezni magad, mert annak sokszor nincs jó vége, ha egy-egy szernek előjönnek a mellékhatásai, és mondjuk lelassulsz, szorongasz, depressziós leszel, csökken a libidód, akkor azokra szedsz majd még másfajta gyógyszert, stb... A gyógyszeriparnak nem az az érdeke, hogy te meggyógyulj, hanem az, hogy minél több terméknek a függője legyél. A te problémáid pedig egyáltalán nem olyan súlyosak, hogy efféle kezelésre legyen szükséged, úgyhogy a saját érdekedben kérlek, hogy gondold ezt át alaposan.
2018. júl. 23. 12:18
 4/9 anonim ***** válasza:
31%

A család: elmenekül az ilyen ember közeléből... nagyon gáz, éltem OCD-sel 5 évig (mostohaanyám)... inkább hagyjuk.

A beteg: elmegy pszichiáterhez és egyéb terápiára.

2018. júl. 23. 12:21
 5/9 A kérdező kommentje:
Kérlek kedves utolsó, hogy fejtsd ki bővebben, mert érdekel!
2018. júl. 23. 12:26
 6/9 anonim ***** válasza:
61%

Csak magadra hallgass, te tudod, hogy mennyire befolyásol ez a mindennapi életben.

Szinte mindenkinek vannak rituáléi, a különbség az, hogy Az OCD-s embereket ezek a rituálék jelentősen befolyásolják a mindennapi életben. Kövesd at orvosod tanácsát, ő jobban tudja, hogyan kell ezt kezelni!

2018. júl. 23. 13:34
 7/9 anonim ***** válasza:
55%

Majd kinövöd! A számolás, és a rend még hasznodra is válhat később.

Nekem minden homorú sarok fenekére be kellett nyúlnom. A ciki az volt, nem mehettem át egy ajtón anélkül, hogy mind a nyolc sarkába bele ne vakarjak a körmömmel, az ajtótoknak. Mindent meg kellett számolnom, a cserepeket a háztetőn, a lépéseimet, a busz sebváltójának kattogását, a vonat kattogását, ezért nem közlekedtettem, főleg nem tömegközlekedési jármúveken.

De mert pedagógus származék vagyok, és abban az időben még a pszichológushoz járás is ciki volt, tehát szakember segítsége nélkül kellett úrrá lennem a problémán. A fehér vonalra lépés már csak 15 évesen idegesített, mert korábban nem jártam zebrán. Az is igaz, hogy 25 évesen már nem bírtam elviselni magamat, az eredmény egy újabb 23 évnyi szenvedés, és most itt vók közel hatvan éves, és már 5 éve én is kiegyensúlyozott, boldog ember vagyok. Hogy mi hozott ki a kínok közül, azt privátban tudom csak elmondani!

2018. júl. 23. 15:28
 8/9 anonim ***** válasza:
44%

Bármennyire is keménynek hangzik, de a szakemberek azt szokták javasolni a családnak, hogy NE vonódjanak be a rituálékba. Ez nem azt jelenti, hogy le kell tagadni a betegség létét ("kislányom, semmi bajod"), hanem hogy ne támogassák azokat a rituálékat, amikhez őket is felhasználnád.

Keress TB-s terápiás lehetőségeket: pl. a Honvéd kórházban van kifejezetten OCD-re szakosodott részleg - először időpontot kell kérni interjúra, és az alapján egy szakember eldönti, hogy ambuláns vagy befekvős kezelés lenne jobb neked.

A Tündérhegyen szintén "szeretik" az OCD-seket, oda bármelyik szombat délelőtt mehetsz interjúra bejelentkezés nélkül. De azért tájékozódj előbb a honlapjukról, mert lehet, hogy már változott a rendszer az elmúlt két év alatt, amikor én egy ismerőst kísértem oda.

2018. szept. 9. 09:04
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Irtam rád, remélem tudok segíteni picit.
2018. szept. 13. 02:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!